Un material de la care psihologii (romani) s-au sustras elegant, pe care sexologii (romani) l-au refuzat politicos. Asadar, singurii „specialisti” dispusi sa dezbata teme controversate au ramas redactia revistei ELLE si cine s-a mai nimerit prin apropiere. Doamnelor, oare am facut din sex un subiect atit de popular, incit lipsa lui a devenit tabu?
Descriere: „Se estimeaza ca 1 din 3 cupluri se confrunta cu probleme asociate cu un libido scazut.' „Aproximativ 3 din 9 cupluri necasatorite, dar intr-o relatie de peste 2 ani, au o legatura nonsexuala.' „Un alt studiu arata ca 20% din cuplurile casatorite fac sex de mai putin de 10 ori pe an.' „Plingerile privind dorinta sexuala reprezinta principalul motiv al prezentarii la sexolog.' Aceste afirmatii sint extrase din bestseller-ul american Sex Starved Marriage, scris de Michele Weiner-Davis, consilier marital din Chicago.
Dat fiind ca de la datele americane la cele romanesti nu e cale asa lunga, am pornit propriile noastre cercetari. Cele ce urmeaza le prezentam nu ca pe niste date de specialitate, ci ca pe reportaje spontane, facute de noi. Cu femei ca noi. Avea o casnicie fericita de 6 ani si un baietel de doi. De fapt, inca le are. Singurul lucru pierdut e pasiunea care tinea locul somnului nopti intregi. (OK, „nopti intregi' sa zicem ca e o nascocire jurnalistico-dramatica, venita din partea unei fete care s-a uitat prea mult la filme. Sa nu credeti tot ce vedeti.) Iar poate cel mai trist e ca nici macar nu ii lipseste. „Sex facem doar in week-end si uneori nici atunci, ca preferam sa ne odihnim.' Asta mi-a povestit Ana, o frumoasa si tinara mamica, pe un drum Bucuresti-Londra. Acolo sus, intre nori si fuse orare, accesele de sinceritate ale oamenilor capata o alta dimensiune. Zicea ca se iubesc, dar ca sint foarte obositi. Si pina sa se odihneasca, se face din nou luni si ceasul ii trimite la munca. De curind, m-am reintilnit cu Sonia, o buna prietena de cafea, disparuta din peisajul laturii sociale a prieteniei noastre dupa ce l-a cunoscut pe Mihai. S-au vazut, s-au placut si pina sa ma dezmeticesc eu mai bine, erau deja mutati impreuna. A fost singura data cind am ramas „parasita', dar fericita. Pentru ea. Fiindca in sfirsit il gasise pe „acela' care sa o iubeasca asa cum ii placea, fara prea multe „dureri de cap' la ceas de seara. Ma-ntelegi… Dar acum, cind am revazut-o, dupa ceva vreme si deloc intr-un cadru intim, mi-a soptit printre dinti, cind nimeni nu se uita la noi, ca nu mai e ce-a fost. Am stiut imediat despre ce-i vorba, dar m-a uimit cum a continuat: „Nu prea mai am chef'. Si cu voce tare mi-a zis: „Stii, sint atit de obosita'. Intr-o vineri seara, la birou. Pe drum spre iesire, seful, minunindu-se de excesul de zel si orele suplimentare neplatite ale celor doua angajate inca prezente la munca: „Da voi de ce mai stati?'. Raspuns: „Pe mine nu m-asteapta nimeni acasa ' si „Eu am o relatie de 5 ani'. (Precizez ca aceasta scena e dupa o intimplare adevarata, intr-un birou oarecare dintr-un oras oarecare. Nu e un pamflet si rugam a se trata ca atare. Cu seriozitate maxima.)
Despre ce vorbim? Despre o scadere dramatica a libidoului de ambele parti, in cadrul cuplurilor stabile. Atunci cind ai cu cine, ai unde, dar nu prea mai vrei, ori e semn de batrinete, ori e semn de tristete. De ce spun asta? Fiindca nu vorbim de cauze medicale ale scaderii libidoului (se poate si asa ceva; exista anumite afectiuni, anumite medicamente care pot fi o cauza reala), nici de meno-/andropauze, nici de triunghiuri amoroase. Nu vorbim de genul acela de oboseala provocata de amanta, ci de o problema mult mai grava in viata unui cuplu: linistea din pat. (Si sforaitul nu se pune!) Adica atunci cind esti foarte confortabil intr-o relatie, incit iti lasi parul sa creasca, burta sa se inmulteasca si partenerul sa doarma. Iar el nu pare deranjat de acest fapt. Oare cite cupluri traiesc relatii in care sexul se intimpla din an in Paste? Pastele cailor, ca sa fim precise. Si de ce se feresc inclusiv specialistii sa vorbeasca despre asta? Care e frecventa unei vieti sexuale normale? Incep cu o paranteza: citeam undeva ca s-a dovedit stiintific ca sexul creste fertilitatea. Era stire mare, cu titlu ingrosat, de parca ar fi trebuit sa ne bucuram de o asemenea descoperire! Dar oare nu e normal sa fie asa? Gindeste-te o clipa, in general, sansele unei femei de a ramine insarcinata sint foarte mici. Exista doar 3-4 zile pe luna cind acest lucru e posibil. Daca in acele zile exista un contact sexual neprotejat, exista o sansa pentru o sarcina. Cu cit mai multe contacte, cu atit mai multe sanse. Printr-o regula de trei simpla, orice pusti de clasa a treia cu niscaiva cunostinte de fiziologie s-ar fi putut prinde ca, da, sexul ajuta atunci cind vrei sa faci copii! Cu cit mai mult sex, cu atit mai multe sanse. Am inchis paranteza.
Cind vine vorba de sex, nu exista o frecventa corecta. Singurul reper pe care il poti lua in seama este modificarea acestei frecvente. Daca ati ajuns sa faceti sex o data pe luna, dupa ce ani intregi se intimpla zilnic, da, s-ar putea sa fie nevoie de o investigatie. Nu vreau sa intri la idei, insa e la mintea cocosului ca ceva nu e normal. Insa atunci cind faci sex o data pe luna, fiindca tu locuiesti in Bucuresti si el in Paris, se intelege. Cu toate ca, daca ma intrebi pe mine, nu-s decit trei ore de mers cu avionul, deci v-ati putea vedea mai des. Si unde mai pui ca beneficiile sexului practicat cu regularitate au fost demonstrate stiintific – e evident ca raportul e direct proportional: cu cit mai mult, cu atit mai bine. (Se pare ca exista studii care arata ca sexul regulat e benefic si pentru dinti, explicatia fiind aceea ca practicantii au o igiena dentara mult mai buna. Ca sa vezi!)
Barbatul modern vrea sa doarma, nu sa faca sex
E un paradox cum vremurile moderne ne-au eliberat de stresul bolilor cu transmitere sexuala si al sarcinilor nedorite, dar ne-au impovarat cu alte griji pe cap. Care au spulberat mitul barbatului de tipul sex machine si al femeii cu nocturna durere de cap. In zilele noastre, spatiul mental al barbatului e mult mai putin ocupat de sex, iar femeia nu-si mai permite atitea dureri la ceas de seara, ca inainte. „Barbatii sint foarte jenati sa vorbeasca despre pierderea dorintei sexuale', observa Michele Weiner-Davis. „Libidoul scazut la barbati e probabil cel mai mare secret al Americii', spune ea, estimind ca afecteaza cel putin 20-25% dintre barbati. De americani vorbim, caci in Romania nu avem studii pe subiect, iar psihoterapeutii nostri n-au vrut sa vorbeasca despre asta. Probabil mai trebuie sa treaca ceva timp, sa mai scrie americanii citeva carti si sa mai faca Oprah niste emisiuni. „Libidoul lor scazut are prea putin de-a face cu hormonii sau cu biologia, insa foarte mult cu femeile din viata lor. Barbatii din ziua de astazi sint foarte des suparati pe sotiile lor.' (Deci se pare ca, si la barbati, creierul este cel mai mare organ erogen. Si ca e gresit sa asociem orice problema de dinamica sexuala cu impotenta sau ejacularea precoce. Psihicul joaca rolul principal!)
Motivele ar fi, in opinia lui Michele Weiner-Davis, reprosurile femeii. Cele de tipul: „Niciodata n-ai chef de nimic!'. In locul acestora, ne recomanda o formulare diferita: „Tare mi-ar placea sa petrecem mai mult timp impreuna' sau „Ma simt foarte bine cu tine, iar ultima data cind am fost la film, m-am distrat pe cinste!'. Pe de alta parte, Joan Sewell spune, in cartea sa Id Rather Eat Chocolate: Learning to Love My Low Libido (Mai bine as minca ciocolata: invatind sa-mi iubesc libidoul scazut), ca si-ar dori ca femeile sa nu mai fie automat considerate vinovate pentru ca vor mai putin sex: „M-am saturat sa ma supun unor prejudecati ale societatii, care ma determina sa ma indoiesc daca felul in care simt sau nu simt e normal!'. Mesajul cartii ei, pe care o scrie dupa opt ani de casatorie, spune ca sexul fara dorinta otraveste orice relatie. „Te face sa te simti folosit in cel mai intim sens al cuvintului.'
Abstinenta. Efecte secundare
Se spune ca abstinenta face bine intr-un singur caz: in moderatie. Insa despre efectele medicale ale abstinentei nu se stiu foarte multe lucruri, fiindca termenul in sine e destul de relativ. Pe scurt, nu exista implicatii hormonale sau medicale de nici un fel. Dar depinde cum privesti. De exemplu, penetrarea in sine nu aduce nici un beneficiu medical. Orgasmul, in schimb, are efecte pozitive: circulatie mai buna, piele mai frumoasa, zimbet mai radiant. Insa pentru a avea orgasm nu e necesara penetrarea. Deci (o s-o scriu fara ocolisuri)… masturbeaza-te. Fiindca avem dreptul (si accesul) la o circulatie mai buna, o piele mai frumoasa si un zimbet mai radiant! Ca-n reclama de la TV: „Pentru ca meriti!'. Se poate uneori ca la femeile in postmenopauza sa apara atrofia vaginala. Dr. George Winch, ginecolog-obstetrician in Elko, Nevada, a avut o pacienta de virsta mijlocie: „Nu a mai avut contact sexual de trei ani. Pur si simplu nu o intereseaza, iar deschiderea vaginului ei se ingusteaza din cauza ca nu il «foloseste». Este o situatie care poate duce la dispareunie, o durere survenita in momentul penetrarii'.
Insa aceasta afectiune, dispareunia, este de cele mai multe ori de cauza psihica, nu organica, si apare ca un echivalent la refuzul placerii sexuale, un fel de conduita de autopedepsire sau un dezgust fata de partener. Se trateaza cu psihoterapie si, dupa caz, cu un alt partener. Dintre efectele secundare pozitive ale abstinentei, mentionam o constatare: adolescentele abstinente au performante intelectuale mai bune (aici fiind vorba tot de cele americane, care-si incep viata sexuala in copilarie), iar femeile abstinente, indiferent de virsta, se pare ca sint mai ferite de depresii si stari emotionale schimbatoare, acestea fiind cauzate de parteneri. De asemenea, scad riscurile de contaminare cu diferite boli cu transmitere sexuala.
Resuscitarea situatiei
Departe de a seta norme pentru ce inseamna o viata normala de cuplu si fara cea mai mica intentie de a se baga sub plapuma ta, ELLE nu iti da reteta orgasmului perfect in 10 pasi simpli. Fiindca noi credem ca mai important decit sa citesti despre sex e sa-i scrii chiar tu povestea. Insa e adevarat ca exista unele lucruri care s-au dovedit a fi de folos in anumite situatii. Pentru altii. Dar nu strica o trecere in revista, ca asa mai invatam si noi cite ceva. De exemplu, am tinut minte ce spunea la un moment dat la televizor dr. Cristian Andrei despre felul in care o femeie poate pastra flacara in viata si pe barbat in cuplu: sa-l tina intr-o permanenta frustrare. Asta insemnind ca nu o cunoaste suficient, ca nu e indeajuns de bun pentru ea, ca uneori devine usor gelos. Cite putin din toate astea, desigur. Insa reteta de fata cuminte tot timpul nu e in mod sigur una de succes.
Si trecind la lucruri mai practice, iti recomand o carte: Raportul Hite. Noul studiu Hite despre sexualitatea feminina, editura Nemira. Este o carte de 500 de pagini (pe care le vei devora in timp record), scrisa de un sexolog american, dupa chestionarea a peste trei mii de femei. Sint marturii din care oricine are de invatat. Aici am intilnit prima data expresia „sa faci dragoste cu tine'. Nu ma gindisem niciodata la mine in felul acesta. Ce altceva mai poti face pentru a reaprinde dorinta este sa previi eventualele obstacole care ar putea aparea in drumul spre placere. De exemplu, cumpara un lubrifiant (foarte important: cu silicon). Dar nu-l lasa abandonat in punguta de la farmacie, ci foloseste-l la locul si momentul potrivit. Iar daca gindul la mirosurile specifice zonelor genitale feminine te face sa te simti stinjenita, am sa iti dau un pont. Poti scapa de el imediat (de fapt, in maximum o luna), caci pentru asta chiar exista pastila-minune: probioticul. Pe baza legaturii strinse dintre flora intestinala si cea vaginala, administrarea probioticelor este benefica pentru ambele. Poti incerca varianta farmaceutica de capsule sau poti lasa lapte la acrit (e singura forma absolut naturala in care se gasesc „bacterii bune). Probioticele restabilesc echilibrul florei intestinale si cresc imunitatea. Ba mai mult, medicina naturista recomanda acest tratament in candidozele vaginale, bazindu-se tocmai pe mecanismul de crestere a imunitatii. Asadar, acum stii cum poti tine sub control secretiile si mirosurile neplacute. El va aprecia, iar tu te vei simti mult mai libera. Una din ultimele variante de crestere a libidoului la femei este administrarea de estrogen. Insa, dat fiind ca tratamentul hormonal e cu doua taisuri, medicii nu il indica decit in anumite patologii, cind e absolut necesar. Totusi, solutii exista si apar tot din zona medicinei naturiste. Cauta preparatele cu laptisor de matca, forma naturala a estrogenului, care te vor si energiza, alungind oboseala si stresul. Poti face cure de cite o luna, atunci cind te simti slabita. Primavara, de exemplu.
O alta abordare, una alternativa
Daca e sa privim din punct de vedere al Bisericii, sexul ar trebui sa aiba un singur scop, reproducerea si nu neaparat placerea trupeasca. Asadar, o relatie de prietenie intre parteneri, fara implicatii fizice, nu ar trebui sa fie o problema. O pozitie asemanatoare are si celebrul Osho, care prezinta sexul ca pe o poarta catre cunoasterea de sine. El vorbeste despre trei niveluri ale sexului: fizic, psihic si spiritual, acesta din urma fiind si cel mai evoluat. El spune ca eliberarea de dorinta sexuala in plan fizic reprezinta o evolutie, atit personala, cit si in cadrul relatiei. „Daca sotul si sotia fac efortul de a intelege ce inseamna sexul, ei devin prieteni si tovarasi de viata, odata cu transformarea sexualitatii lor. Cind ei reusesc sa-si transforme energia sexuala, intre ei se naste un sentiment coplesitor de recunostinta. Din acel moment, cei doi incep sa traiasca o frumoasa poveste de prietenie, de iubire, nu doar o simpla relatie amoroasa. El crede ca barbatul si femeia care reusesc sa se intilneasca macar o data pe acest nivel simt ca au devenit una pentru tot restul vietii lor.
Dar cine are dreptate pina la urma si care sint parametrii unei relatii normale? Iata o intrebare la care fiecare trebuie sa raspunda pentru ea. Iar eu am avut nevoie de un articol intreg, ceva documentare online si vreo trei carti citite ca sa-mi dau seama de asta. Eticheta unei relatii nu se pune dupa tiparele altora, ci dupa masuratorile proprii. Iar schimbarea nu trebuie operata in felul in care arati, ci in felul in care esti privita. Uneori chiar si de tine. De asta, cel mai important e sa stii ce-ti doresti. Fiindca e atit de usor sa obtii. Si pentru asta, nu ai nevoie decit de tine. In cea mai stylish, sexy si spirited forma!
Arhiva revistei ELLE
Foto:Shutterstock