De cati oameni este nevoie pentru a face o nunta? Teoretic, de patru… dar lucrurile nu stau niciodata asa de simplu. Iata un ghid in 5 pasi care te va ajuta sa planifici lista invitatilor.
Stabileste de la inceput daca vrei o nunta mica, medie sau mare, dupa urmatoarele criterii:
Mica: sub 100 de invitati (doar familia si prietenii apropiati).
Medie: intre 100 si 200 de invitati (familia extinsa, plus cunostinte).
Mare: peste 200 de invitati (fosti colegi de gradinita, parteneri ocazionali de afaceri, matusi plecate din tara de trei decenii).
Discuta cu partenerul si hotarati impreuna ce fel de nunta va doriti (speram ca veti fi de acord asupra acestui aspect…), atat in privinta numarului de invitati, cat si a stilului.
Eventual, consultati-va si cu parintii, mai ales daca contribuie si ei. O nunta mare nu inseamna neaparat un eveniment grandios, dupa cum nici o nunta mica nu este obligatoriu o petrecere ca-n liceu.
Vorbeste cu agentia de organizare pe care ai ales-o sau cu managerul locului in care-ti vei face nunta despre costurile petrecerii; roaga-i sa calculeze variante pentru 100, 150 si 200 de persoane. Asta te va putea ajuta mai departe in luarea deciziilor. Gandeste-te bine ce este mai important pentru tine: iti doresti un decor extravagant si un meniu gourmet (caz in care va trebui sa mai reduci din lista de peste 300 de invitati pentru a-ti putea permite o astfel de petrecere) sau e mai important sa fii inconjurata de multa lume (si atunci poti invita linistita cei 300 de invitati, dar intr-un loc mai putin luxos)? Alege scenariul care se potriveste cel mai bine dorintelor, dar si bugetului tau (stim, e dificil!).
Trebuie sa stii ca aproximativ 20 % din cei pe care ii vei invita nu vor putea ajunge la nunta (iar in cazul in care organizezi nunta in varf de munte sau pe malul marii, asteapta-te la un procent mai ridicat de refuzuri, in special din parte rudelor in varsta). Asadar, daca vrei sa ai 100 de persoane la nunta, planuieste sa trimiti cam 120 de invitatii.
Dupa ce ai stabilit acest numar, aloca un numar fix de invitatii parintilor tai si ai iubitului tau, care in mod sigur vor dori sa-si cheme prieteni. Nu te lasa impresionata si nu mari numarul acestora pe parcurs, altfel vei ajunge sa te intrebi, la propria ta nunta, cine este familia aia draguta de la masa 2 pe care nu ai vazut-o in viata ta!
Pregateste-te sufleteste de la inceput: nu vei putea invita chiar pe toata lumea. Cu familia si prietenii apropiati e simplu: ei sunt oricum pe lista! Apoi, lucrurile tind sa se complice si va trebui sa inveti sa tai de pe lista in mod eficient.
Iata ce poate fi taiat si cum poti proceda:
Obligatii sociale (ex.: prieteni ai parintilor tai care, la randul lor, i-au invitat pe parintii tai la nunta copiilor lor). Poti sa ii inviti, candva dupa nunta, la masa, dar nici o regula nu te poate obliga sa ii pui pe lista invitatilor de la nunta ta.
Colegi de serviciu. Nu trebuie sa ii inviti pe toti, nici macar pe seful tau. Invita-i doar pe cei cu care ai o relatie de prietenie si in afara biroului si cu care te simti bine. Nu ai nevoie de imbratisari protocolare in ziua cea mare.
Copii. Este o alegere personala: pentru unele cupluri, o sarbatoare nu ar mai fi la fel fara cei mici, pentru altii ei inseamna doar haos si dezordine. Ca un compromis, stabileste o limita de varsta de la care invitatii isi pot aduce copiii.
Familia extinsa. Rudele pot fi impartite in trei categorii: foarte apropiate (rudele de sange), apropiate (matusi, unchi, veri primari) si „restul familiei' (verisoara de gradul trei, matusa prin alianta de gradul cinci etc.). Stabileste ca regula: fiecare categorie sa fie invitata in totalitate sau deloc.
Ai ajuns la numarul final de invitati si acum urmeaza sa trimiti invitatiile. Teoretic, ar trebui sa o faci cu aproximativ doua luni inainte de eveniment, mai ales daca nunta va fi vara, atunci cand cei mai multi pleaca in vacanta. Roaga invitatii sa-ti trimita confirmari cu o luna inainte de nunta, pentru a putea sa faci pregatirile finale, si – foarte important! – tine evidenta confirmarilor.
Fii organizata
Fa o lista pe calculator (sau online, pe un site specializat) cu toti invitatii, trecandu-le numele complet, adresa si numarul de telefon. Pe o coloana separata tine socoteala confirmarilor si updateaza aceasta lista ori de cate ori primesti o noua confirmare, altfel le vei pierde sirul. Poti sa adaugi o alta coloana cu mentiuni speciale (daca vin din alt oras si este necesar sa le rezervi camere la hotel, daca prefera un meniu vegetarian etc.). In caz ca unele persoane nu raspund, cu doua saptamani inainte de nunta suna-i tu pentru confirmare. Lista cu invitatii iti va fi utila si dupa nunta, atunci cand trebuie sa trimiti cardurile de multumire. Succes!
Text:Adina Rosetti
Foto: Shutterstock