Nu ai primit niciun semn că urma această despărțire. Iar el nu a avut decența să stea de vorbă cu tine. Doare și poți ajuta vindecarea.
Această despărțire parcă e desprinsă dintr-un film. Nu ai experimentat așa ceva niciodată și ești absolut șocată, dezamăgită, furioasă, tristă. Nici tu nu știi de ce emoție să te ocupi întâi. Poate că nu ți-a mai răspuns la telefon și la mesaje, pur și simplu dintr-o dată nu ai mai putut da de el. Sau ai venit acasă și ai descoperit că și-a luat toate hainele, cheia a lăsat-o la o vecină sau o amică. A plecat din țară sau din oraș, definitiv, iar despre asta ai aflat de la prietenii lui, niciodată nu a discutat planul său cu tine. Modurile în care un bărbat poate dispărea fără urmă sunt variate, iar lucrul cel mai bun pe care îl poți face pentru tine este să te concentrezi pe vindecarea ta.
Îți este rușine că s-a purtat astfel? Te critici intens? Te întrebi de mii de ori ce anume ai făcut greșit? Cauți inconștient să îl disculpi pe el? Câteodată e mai puțin dureros să îți spui că tu ești cea vinovată și el a plecat pentru că tu ai făcut ceva, decât că este un om laș, fără coloană vertebrală. Cum ar putea fi așa cel pe care l-ai iubit? Ai nevoie de sens și îl obții blamându-te pe tine. Vorbește cu o prietenă în care ai încredere, știi că te apreciază, îți vrea binele, nu te judecă. Prezintă-i întreaga poveste, ventilează-te. Dacă ea ar fi fost în locul tău ce i-ai spune? Ai pune-o la zid așa cum faci cu tine?
Ești amorțită, tristă, nu îți vine să ieși din casă? Ca să depășești tristețea e necesar să treci în mod real prin ea, să îți ții și închei doliul relațional. De asemenea nu refuza compania oamenilor care te iubesc, care ți-au demonstrat în nenumărate rânduri că te consideră valoroasă și te poți baza pe ei.
Sămânța vinovăției poate încolți, iar fostul partener îți poate da un mesaj sau un e-mail în care să îți povestească ce rău se simte, că nu a vrut să te facă să suferi și alte vorbe care au ca scop să îl facă pe el să fie mai bine, nu pe tine. Să își spele cumva imaginea pătată de acest gest lipsit total de respect și empatie. Te tentează să îți răspunzi? Costurile ar putea fi mai mari decât beneficiile.
Ok, nu îi răspunzi direct. Dar totuși simți să vorbești cu el, să îți urli indignarea, furia. O poți face scriind o scrisoare terapeutică, de mână, pe care nu o trimiți. După ce ai încheiat-o o poți distruge sau pune la păstrare undeva unde nu o vede nimeni. Acolo lași emoțiile și gândurile să curgă, să iasă din tine și să se imprime pe hârtie. O a doua scrisoare este de tipul restituire. Îți dau înapoi… și îmi iau înapoi… De exemplu: îți dau înapoi lipsa de respect și îmi iau înapoi capacitatea de a crede în oameni; îți dau înapoi toată critica pe care mi-ai spus-o timp de x ani și îmi iau înapoi iubirea de sine. Nu doar 2-3 aspecte, cât de multe posibil.
Conectarea cu cei dragi este foarte importantă, așa cum am zis anterior, dar și lucruri pe care să le faci tu concret pentru tine. Un masaj, un tratament cosmetic, ceva bun și sănătos de mâncare. Înscrierea și participarea la cursul acela pe care îl tot amânai, obiective mici care atinse pe rând te duc către un obiectiv mare etc.