Pentru a lucra in avantajul tau, invata sa transformi grijile in ceva constructiv. A gandi productiv inseamna a te concentra pe gasirea unor solutii, pe cand a te ingrijora este de cele mai multe ori nefolositor si daunator. Iata cateva sfaturi pentru a te ajuta sa inlocuiesti grijile cu idei benefice:
1. Tabelul’ grijilor
Deseori, ceea ce te sperie intr-o situatie stresanta este sa nu dispui de suficiente solutii, strategii pentru a-i face fata. Pentru asta, psihologii propun urmatorul joc’ : imparte in trei coloane o foaie de hartie. In prima coloana scrie o lista cu grijile tale, iar in cea de-a doua scrie cel mai grav lucru care se poate intampla. In ultima coloana listeaza trei sau patru strategii pentru a face fata in cazul in care s-ar intampla lucrul de care te feresti cel mai mult. Alege dintre strategii pe aceea pe care crezi ca o poti controla si actioneaza ca atare! Un plan strategic este de cele mai multe ori un antidot pentru grijile in exces.
2. Nu poti controla orice
Cea mai mare parte a grijilor consta in teama fata de lucrurile incontrolabile. In primul rand, intreaba-te daca merita sa te ingrijorezi in situatia data. Indiferent de cat esti de suparata, e posibil sa nu te lovesti de efectele devastatoare pe care ti le imaginezi. Odata ce ai examinat problema si ai acceptat ca e posibil sa nu o controlezi in totalitate, ar trebui sa lasi deoparte o mare parte din grijile aferente.
3. Imagineaza-ti rezultatul optimist
Pentru o mai buna stare de spirit si pentru a alunga grijile, imagineaza-ti rezultatul cel mai optimist pentru problema cu care te confrunti. Daca nu ai o idee asupra celui mai bun scenariu pentru situatia respectiva, iti va fi mult mai dificil sa il obtii. De fiecare data cand apar griji, priveste partea plina a paharului si intreaba-te ce poate iesi bun in acel caz.
4. Imparte-ti munca pe mai multe task-uri
Daca esti genul care nu lasa pe maine ce poate face astazi’, atunci esti mult mai predispusa la stres, la anxietate. Psihologii sustin ca lucrurile trebuie facute cu calm, pe rand, nu pana la epuizare. De exemplu, daca te confrunti, cu un proiect interminabil, nu te grabi sa il termini repede si sa te umpli de frustrari. Mai bine il imparti in cateva task-uri mai mici pe care sa le faci pe rand, cu pauze intre ele. Te vei simti mult mai relaxata si vei avea rezultate mai bune.
5.Incurajeaza-te singura
Putina incurajare din partea ta poate fi una dintre cele mai eficiente metode de indepartare a stresului. Este cunoscuta ideea conform careia omul este cel mai bun prieten sau cel mai rau dusman al sau. Asadar, trebuie sa stii ca acele ganduri negative pe care ti le adresezi, te tin in loc si te ingroapa in griji. Ce trebuie sa faci e sa iti oferi tu insati acea doza de suport pe care o oferi prietenilor cand vrei sa le ridici moralul. Poate parea artificial la inceput, dar in timp va avea rezultate.
Page: 1 2