Grijile sunt o parte a vietii noastre, una destul de constanta, care ne framanta la orice pas, la orice decizie. Exista persoane care stiu sa faca fata cu brio starii de ingrijorare si persoane care se lasa coplesite de ganduri negative.
Pentru a lucra in avantajul tau, invata sa transformi grijile in ceva constructiv. A gandi productiv inseamna a te concentra pe gasirea unor solutii, pe cand a te ingrijora este de cele mai multe ori nefolositor si daunator. Iata cateva sfaturi pentru a te ajuta sa inlocuiesti grijile cu idei benefice:
Deseori, ceea ce te sperie intr-o situatie stresanta este sa nu dispui de suficiente solutii, strategii pentru a-i face fata. Pentru asta, psihologii propun urmatorul joc' : imparte in trei coloane o foaie de hartie. In prima coloana scrie o lista cu grijile tale, iar in cea de-a doua scrie cel mai grav lucru care se poate intampla. In ultima coloana listeaza trei sau patru strategii pentru a face fata in cazul in care s-ar intampla lucrul de care te feresti cel mai mult. Alege dintre strategii pe aceea pe care crezi ca o poti controla si actioneaza ca atare! Un plan strategic este de cele mai multe ori un antidot pentru grijile in exces.
Cea mai mare parte a grijilor consta in teama fata de lucrurile incontrolabile. In primul rand, intreaba-te daca merita sa te ingrijorezi in situatia data. Indiferent de cat esti de suparata, e posibil sa nu te lovesti de efectele devastatoare pe care ti le imaginezi. Odata ce ai examinat problema si ai acceptat ca e posibil sa nu o controlezi in totalitate, ar trebui sa lasi deoparte o mare parte din grijile aferente.
Pentru o mai buna stare de spirit si pentru a alunga grijile, imagineaza-ti rezultatul cel mai optimist pentru problema cu care te confrunti. Daca nu ai o idee asupra celui mai bun scenariu pentru situatia respectiva, iti va fi mult mai dificil sa il obtii. De fiecare data cand apar griji, priveste partea plina a paharului si intreaba-te ce poate iesi bun in acel caz.
Daca esti genul care nu lasa pe maine ce poate face astazi', atunci esti mult mai predispusa la stres, la anxietate. Psihologii sustin ca lucrurile trebuie facute cu calm, pe rand, nu pana la epuizare. De exemplu, daca te confrunti, cu un proiect interminabil, nu te grabi sa il termini repede si sa te umpli de frustrari. Mai bine il imparti in cateva task-uri mai mici pe care sa le faci pe rand, cu pauze intre ele. Te vei simti mult mai relaxata si vei avea rezultate mai bune.
Putina incurajare din partea ta poate fi una dintre cele mai eficiente metode de indepartare a stresului. Este cunoscuta ideea conform careia omul este cel mai bun prieten sau cel mai rau dusman al sau. Asadar, trebuie sa stii ca acele ganduri negative pe care ti le adresezi, te tin in loc si te ingroapa in griji. Ce trebuie sa faci e sa iti oferi tu insati acea doza de suport pe care o oferi prietenilor cand vrei sa le ridici moralul. Poate parea artificial la inceput, dar in timp va avea rezultate.
Cand grijile de serviciu te urmaresc si acasa sau invers, ocupa-ti timpul cu altceva! Stii si tu ca uneori nu poti face nimic, doar sa lasi timpul sa treaca. Asadar, axeaza-te pe o activitate care iti face placere si care te distrage de la cele zilnice. Poti avea o conversatie de calitate cu un bun prieten, sa te joci cu copii sau sa faci sport. In functie de preferintele tale, gasesti diverse activitati pentru a-ti alunga grijile, insa tine doar de tine!
Ai vazut vreodata un jucator de basket care dribleaza de trei ori inainte sa arunce la cos? Ei bine, aceea este o miscare de controlare a stresului si de concentrare. Poti avea si tu un astfel de gest, trebuie doar sa iti alegi ceva simplu, pe care il poti exersa de fiecare data cand te simti ingrijorata. Spre exemplu, te poti juca cu degetele sau cu parul, depinde de felul tau de a fi. Cu siguranta, micul tau gest te va ajuta sa fii mai calma.
Poate ti se pare ciudat sa spui oamenilor stresati sa doarma devreme, cand tocmai ei sunt cunoscute pasari de noapte' care stau si despica firu-n patru pana dupa miezul noptii. Totusi, trebuie sa iei in considerare ca nimic nu iti afecteaza capacitatea de concentrare si nervii mai mult decat oboseala. Pentru a te dezvata de acest obicei, iti poti face un caiet al gijilor' in care sa scrii ceea ce te macina pe moment si apoi sa il duci in alta camera. Impune-ti sa nu te gandesti la nimic pana a doua zi si alege o ora rezonabila pentru a te pune la somn.
E de inteles ca nu poti avea mereu simtul umorului si o stare psihica buna, chiar daca esti o persoana joviala. Dar cu siguranta ai anumite amintiri hazlii care iti provoaca rasul instant atunci cand le rememorezi. Ar trebui sa iti inmagazinezi in memorie doua, trei situatii amuzante in care ai rolul principal si atunci cand ceva te supara, apeleaza la ele si… razi, destreseaza-te!
Text: Georgiana Calin
Foto: Imaxtree