9 lucruri despre singuratate pe care nu le stiai

Cand singuratatea ne bate la usa, cei mai multi dintre noi se resemneaza si o primesc ca pe un prieten vechi care te viziteaza din cand in cand.

Totusi am fi surprinsi sa aflam cate conotatii negative poate avea …


1. Cei mai multi dintre cei care se simt singuri sunt casatoriti

Poate ca acesta este cel mai surprinzator lucru legat de singuratate: 60% dintre cei care se simt constant singuri sunt de fapt casatoriti. Studiile psihologilor au aratat cat de multe persoane aflate intr-o relatie stabila considera ca nu se pot conecta cu partenerul la acel nivel de profunzime de care au nevoie pentru a nu se mai simti singuri.

2. Singuratatea si prietenii

O idee des intalnita este aceea ca nu ar trebui sa ne mai simtim singuri cand avem prieteni. In realitate, cei mai multi dintre noi se simt si mai singuri atunci cand au prieteni cu care nu se pot conecta.


3. Persoanele in varsta se simt singure

Indiferent care ar fi cauza, decesul prietenilor, lipsa de mobilitate sau lipsa interactiunilor sociale datorita pensionarii, persoanele trecute de 55 de ani se simt extrem de singure. Mai mult decat atat, se considera ca in cazul lor, singuratatea este cauza unor rate crescute de mortalitate.

4. Performanta cognitiva scazuta

Un fapt si mai surprinzator legat de singuratate, pe care probabil nu il stiai, este ca poate provoca o performanta cognitiva scazuta si chiar dementa. Psihologii care au studiat efectele singuratatii decenii de-a randul sustin ca lipsa interactiunilor sociale este cauza unor efecte psihologice si neurologice extrem de grave.

5. Insomnia – un indiciu pentru singuratate?

Stii ca esti singur cand…nu poti dormi. Cel putin asa sustine un studiu realizat pe 95 de subiecti in Dakota de Sud. Cei care se simteau singuri aveau un ciclu de somn fragmentat de treziri frecvente pe parcursul noptii.

6. Frig si singuratate

Un alt fapt ciudat legat de singuratate este ca atunci cand te simti singur se pare ca temperatura corpului scade si ai o senzatie de frig. Expertii pun acest lucru pe seama memoriei genetice, din perioada in care stramosii nostri erau ostracizati de catre trib si erau nevoiti sa traiasca singuri, departe de caldura unei vetre.


7. Imunitate

Sentimentul de singuratate pare sa fie un factor decisiv in scaderea imunitatii, ceea ce duce in timp la o varietate de boli si efecte adverse. Chiar si momentele scurte de singuratate pot provoca efecte ce se pot dovedi severe pe termen lung.

8. Ne indragostim de lucruri materiale

Potrivit unor studii recente, singuratea este elementul cheie atunci cand ne indragostim’ de calculatoarele noastre, biciclete, case, masini sau alte bunuri materiale. Expertii spun ca acest fenomen este strans legat de sentimentul de singuratate si de lipsa interactiunilor sociale si ca are un efect foarte scazut in a ne face sa ne simtim mai fericiti.


9. La fel de periculos ca si fumatul

Potrivit psihologilor, singuratatea poate fi la fel de periculoasa ca si fumatul. Potrivit psihologilor, sentimentul de singuratate creste sansele unei morti premature cu 14%. Daca iti imaginai ca singuratatea este inofensiva, e timpul sa iti schimbi pozitia si poate chiar vei accepta o intalnire cu un prieten week-endul viitor in loc sa stai singura acasa si sa te uiti la TV in compania unei felii de pizza.

Text: Ana Toma

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle