Dacă și ție îți plac documentarele, atunci află în continuare care sunt cele pe care nu ar trebui să le ratezi anul acesta.
Documentarele sunt un prilej excelent de a afla povești de viață necunoscute, emoționante, dar și fascinante în același timp.
De la un documentar care o are drept protagonistă pe cunoscuta cântăreață Taylor Swift până la unul despre activista de mediu Greta Thunberg, cu siguranță vei găsi în lista noastră unul care să îți atragă atenția și pe care să îl vizionezi cu plăcere.
Iată care este lista noastră a documentarelor pe care trebuie să le urmărești în 2020:
Cu siguranță ai auzit până acum despre Greta Thunberg, o activistă de mediu în vârstă de doar 17 ani din Suedia. Cu toate că ea s-a aflat și în jurul unor controverse, s-a remarcat datorită unei implicării sale în lupta împotriva schimbărilor climatice. Acest documentar ne va prezenta parcursul ei și cum a ajuns să înițieze mai multe proteste.
Un alt documentar pe care trebuie să îl vezi în 2020 și care are în centrul său activismul este și Us Kids. Acesta urmărește povestea supraviețuitorilor atacului din februarie 2018 de la liceul Stoneman Douglas din Parkland, Florida. În urma acelui atac, 17 studenți au fost uciși.
Documentarul Vivos are ca sursă de inspirație dispariția a 43 de studenți din sudul Mexicului. Acest caz a reușit să creeze mai multe controverse deoarece studenții au fost dați dispăruți cu mai mulți ani în urmă. În cadrul documentarului vor fi prezentate mai multe interviuri cu spraviețuitorii, dar și cu membrii familiilor afectate. În plus, ne va oferi o imagine asupra nedreptății sistemului din Mexic.
Dacă ești o fană a lui Taylor Swift, ei bine, acest documentar pare că vine la momentul potrivit. În anul 2019, artista a fost desemnată cel mai bine plătită celebritate, cu un venit estimat la 185 de milioane de dolari. Au existat și mai multe discuții conform cărora Taylor nu a putut să folosească în documentar piesele sale din cauza unui conflict dintre Scoot Borchetta și Scooter Braun, fondatorii Big Machine Label Group.
Oricât de surprinzător ți s-ar părea, se pare că în 2020 vom vedea un documentar care ne va explica de ce iubim atât de mult cartofii prăjiți. Protagonista este Chrissy Teigen, care a povestit într-un interviu pentru Variety despre acest documentar. „Știm că pasiunea mea pentru cartofii prăjiți și anii de experiență vor avea un scop”, a declarat ea.
Un alt documentar pe care îl așteptăm cu nerăbdare este și The Fight. Acesta are ca sursă de inspirație un ordin pe care președintele american Donald Trump l-a semnat și care a avut în vedere interdicția refugiaților din Siria în SUA. Președintele și-a explicat această hotărâre și a motivat că a avut în vedere protejarea americanilor. Filmul este produs de către actrița Kerry Washington.
Pe 13 februarie 2013, Kim Jong-nam, fratele liderului nord-coreean Kim Jong-un, a fost ucis în aeroportul din Kuala Lumpur de către două femei. Suspectele au spus că nu sunt vinovate de această crimă, considerând că de fapt Kim Jong-un a ordonat crima. Acest documentar ne va prezenta dacă într-adevăr cele două femei sunt vinovate și cum decurge procesul lor.
În anul 2018, Maria Ressa, o jurnalistă și fondatoarea site-ului de știri Rappler, a declarat că guvernul din Filipine a creat o propagandă pentru a răspândi dezinformare pe Facebook în urma crimelor de care este acuzat președintele Rodrigo Duterte. Maria Ressa documentează abuzul de putere și luptă pentru aflarea adevărului, cu toate că ajunge și la închisoare.
Atunci când Joy Buolamwini era studentă la informatică, ea nu putut termina un proiect bazat pe inteligența artificială deoarece software-ul nu îi putea detecta fața, ea fiind de culoare. Ea a trebuit să apeleze la o altă persoană pentru a-și finaliza proiectul. Astfel, documentarul se concentrează asupra ideii de discriminare și a felului în care Joy încearcă să dezvolte o tehnologie mult mai specifică.
Foto: PR, Hepta, Arhiva Revistei ELLE