9 comportamente pe care nu trebuie să le accepți niciodată într-o relație și nu numai

Sigur ai auzit multe lucruri despre comportamentele abuzive - chiar toxice - pe care le au unii parteneri în relații. Acest lucru nu este valabil doar când vine vorba de viața personală, astfel de situații se întâlnesc și în viața de zi cu zi, fie că ești la muncă sau la coadă pentru un bilet la cinema.

9 comportamente pe care nu trebuie să le accepți niciodată într-o relație și nu numai

Oricare ar fi motivul, un comportament toxic nu trebuie niciodată acceptat. Iată 9 tipuri de atitudini pe care nu trebuie niciodată să le tolerezi, nici măcar de la persoana iubită:

1. Criticile legate de aspectul fizic

Cu toții ajungem în acel moment al vieții în care ne dorim o schimbare, fie că este vorba despre o nouă tunsoare, fie că este vorba despre un nou tatuaj. Dar indiferent dacă vrei să faci o schimbare sau nu, aspectul tău fizic nu trebuie să reprezinte subiectul discuției nimănui. Cei care te fac să nu te simți bine fiind în pielea ta sunt cei care nu trebuie să fie în preajma ta.

2. Critici legate de experiențele sexuale

Viața ta sexuală este doar a ta și nu trebuie să fie influențată de părerile celorlalți. Nu trebuie să te simți vinovată pentru plăcerile pe care le ai și nu trebuie să explici nimănui ceea ce faci. Ține de intimitatea ta și de respectul de sine să fii tu însăți.

3. Abuz de orice fel

Abuzul nu trebuie acceptat sub nicio formă a lui. Acesta poate veni din parte oricui – unui prieten, a unui partener, ba chiar din partea familiei. Nu accepta niciodată postura de victimă și nu căuta scuze celor care îți fac acest lucru. Îndepărtează-te de oamenii care îți fac rău și învață să spui „nu” de fiecare dată când simți.

4. Manipularea

Manipularea este o formă subtilă de a-ți induce anumite gânduri cu scopul de a servi intereselor celor din jur. De multe ori apare în relațiile sentimentale, dar este întâlnită și pe plan profesional. Dacă simți că ești dispusă către o astfel de situația, ia inițiativă și nu accepta niciun șantaj emoțional.

5. Persoanele care nu îți apreciază rezultatele

Persoanele care te fac să te simți inferioară sunt cele care nu ar trebui să fie niciodată prietenii tăi. Relațiile productive sunt cele bazate pe ajutor reciproc și motivare. Alege să stai alături de cei de la care poți învăța lucruri.

6. Gelozia

Gelozia este întâlnită mai peste tot. Tuturor ni se întâmplă să simțim acest sentiment din când în când. Doar pentru că ai avut un astfel de moment nu înseamnă că ești o persoană rea. Doar dacă gelozia ta ajunge să afecteze alte persoane te poți îngrijora. Gelozia care duce la abuz este cea pe care trebuie s-o eviți.

7. Nu îți sunt respectate limitele

Cu toții avem standardele și limitele noastre. Poate fi destul de deranjant ca cei din jur să profite de bunătatea și politețea noastră și să ne încalce aceste limite. Sunt și cazuri în care răul este făcut neintenționat, dar dacă observi o continuare a acestui gest, îndepărtează-te de cei care îți provoacă stări neplăcute.

8. Îți sunt ignorate experiențele

Experiențele noastre sunt tot ceea ce avem. Ceea ce am trăit ghidează ceea ce suntem astăzi. Așa că, dacă cineva ne ignoră sau chiar jignește experiența de viață, nu trebuie să facă parte din grupul nostru de prieteni. Nu ține aproape persoane care te fac să te simți neimportantă.

9. Întreruperea constantă

Fiecare dintre noi are dreptul la păreri și, mai ales, are dreptul de a și le exprima. Relațiile bazate pe întreruperi constante sunt cele mai toxice, întrucât nu îți permit să îți exprimi opiniile și să te faci auzită, chiar remarcată. Nu accepta să stai în umbra nimănui și alege-ți singură cuvintele.

Citește și:
10 semne subtile care arată că ești dependentă de relațiile dramatice

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle