Descoperă în selecția noastră 9 cărți pe care merită să le citești în luna iunie!
Mama tuturor întrebărilor, Rebecca Solnit, editura Black Button Books
Rebecca Solnit este o activistă și scriitoare multi-premiată și o prezență constantă în publicații ca The Guardian și Literary Hub. Cărțile ei ating problemele pe care le resimte toată lumea, dar despre care nu vorbește mai nimeni, iar volumul de eseuri feministe Mama tuturor întrebărilor nu face excepție. Solnit vorbește aici, printre altele, despre femeile reduse la tăcere, despre prejudecățile rasiale, despre istoria recentă a glumelor despre viol. O lectură necesară în epoca post #MeToo.
Îmbunătățire, Joan Silber, editura Polirom
Premiat cu National Book Critics Circle Award in Fiction, romanul autoarei Joan Silber are o poveste centrală – este cea a Reynei, o newyorkeză săracă care își crește singură băiatul dintr-o relație mai veche – dar în același timp, îți face cunoștință cu multe alte povești de viață, care te vor cuceri prin candoare și umor.
Călătoria Cilkăi, Heather Morris, editura Humanitas
Călătoria Cilkăi este o continuare a bestseller-ului internațional Tatuatorul de la Auschwitz, a cărui poveste o continuă. După ce lagărul de la Auschwitz este eliberat de soldații ruși, Cilka ajunge în alt loc fără speranță, de data asta într-un gulag dincolo de Cercul Polar. Dar tocmai acolo va descoperi o dragoste improbabilă.
Patria, Fernando Aramburu, editura Litera
Urmărindu-și personajele pe parcursul mai multor decenii, Patria spune povestea lui Bittori, o femeie care decide să se întoarcă în satul natal după ce organizația teroristă ETA, responsabilă de moartea soțului ei, anunță încetarea acțiunilor armate. Dar prezența ei acolo nu îi va aduce liniștea și răspunsul la întrebări, ci dimpotrivă.
Zâtul, Tatiana Tolstaia, editura Curtea Veche
Zâtul este un basm care nu ar trebui spus copiilor înainte de culcare. Povestea lui Benedikt, un tânăr prins într-o lume post-apocaliptică unde un regim totalitar a preluat puterea, este apăsătoare și întunecată și vorbește despre care mai este soarta artei într-un astfel de sistem.
Vanessa mea cea întunecată, Kate Elizabeth Russell, editura Litera
La 15 ani, Vanessa are o aventură cu profesorul ei de engleză, cu 27 de ani mai în vârstă. Mulți ani mai târziu, acesta este acuzat de hărțuire sexuală de o altă fostă elevă de-ale lui. Vanessa va trebui
să decidă dacă va păstra tăcerea asupra relației din trecut sau dacă va începe să își privească cu alți ochi istoria sentimentală.
Izolare, antologie e-book despre distanțare și carantină, cu texte de la scriitori români, editura Nemira
Mai mulți scriitori români relatează la cald momentul aproape ireal, dar foarte concret, pe care îl traversăm cu toții acum. Așa a luat naștere antologia Izolare, un e-book despre distanțare și carantină, despre absență și prezență. Printre cei care au răspuns apelului editurii se numără Alina Purcaru, Anastasia Gavrilovici, Cecilia Ștefănescu, Cezar Paul-Bădescu, Dan Coman, Elena Vlădăreanu, Gabriel Sandu, Irina Georgescu, Maria Tănăsescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Radu Paraschivescu, Raluca Nagy, Svetlana Cârstean. Nu doar că, citind această carte, vei vedea cum se reflectă izolarea (și poate chiar și gândurile tale) în rândurile scriitorilor români, dar trebuie să știi și că toate încasările din vânzarea acestui e-book vor fi donate Asociației Dăruiește Viață, pentru a sprijini lupta împotriva Covid-19.
Focul din casă, Kamila Shamsie, editura Polirom
După moartea părinților, Isma este cea care îi crește pe frații ei mai mici. O viză de studii care îi va permite să facă un doctorat în SUA pare că este îndeplinirea unui vechi vis, dar aceasta nu poate să își continue viața atâta timp cât știe că fratele ei s-a radicalizat și a plecat în Siria pentru a se înrola în ISIS. Romanul autoarei pakistaneze Kamila Shamsie, nominalizat la Man Booker Prize în 2017, a câștigat un an mai târziu Womens Prize for Fiction.
Primăvara, Karl Ove Knausgård, editura Litera
Dacă ai citit deja celelalte cărți care compun cvartetul anotimpurilor al scriitorului norvegian Karl Ove Knausgård, unul dintre cele mai originale proiecte literare ale ultimilor ani, nu trebuie să ratezi Primăvara, proaspăt apărută la editura Litera. Autorul continuă demersurile sale autobiografice cu acest roman, care este confesiunea curajoasă și plină de iubire a unui tată pentru fiica lui.
Citește și:
8 cărți de citit într-un weekend
Foto: PR, Shutterstock