Asasinatul de pe 7 ianuarie de la Charlie Hebdo este, pana acum, punctul culminant al unor atacuri la adresa libertatii de exprimare care nu au lipsit in ultimii ani.
Britanicul de origine indiana Salman Rushdie este, probabil, autorul uneia dintre cele mai controversate carti ale ultimului secol. Cel de-al patrulea roman al sau, Versetele Satanice, a starnit furia musulmanilor extremisti din multe tari si scandalul a culminat cu condamnarea sa de catre Ayatollahul Khomeini, care a initiat o fatwa cerand asasinarea scriitorului, in februarie 1989.
Arestarea si condamnarea membrelor trupei punk Pussy Riot in Rusia, pe temeiul huliganismului care incita la ura religioasa, este o celebra incalcare a libertatii de exprimare. De la faimosul incident, parlamentul rus a initiat si adoptat o serie de legi care vizeaza activistii si care limiteaza drepturile omului in aceasta tara.
Ziarul danez Jyllands-Posten a publicat, in septembrie 2005, o serie de caricaturi care il infatisau pe profetul Mohamed. Publicarea celor 12 desene a condus la proteste in toata lumea, dar si la incidente violente. Fostul presedinte al Clubului Roman de Presa a dezvaluit de curand ca a sugerat jurnalistilor din Romania sa nu republice desenele.
In iunie 2014, trei jurnalisti Al Jazeera au fost condamnati de o curte egipteana la inchisoare (de la 7 la 10 ani) pentru acuzatii de terorism bazate pe stirile publicate de acestia, considerate ca favorabile celor din Fratia Musulmana. Comunitatea internationala a condamnat acest act.
Sony Pictures Entertainment a fost victima unui atac informatic in noiembrie anul trecut, in urma caruia atat filmele produse de companie cat si emailurile personale ale angajatilor si alte documente au fost facute publice. Hacker-ii s-au recomandat drept Guardians of Peace si au cerut ca filmul The Interview, o comedie despre planurile de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un, sa nu fie lansat. Coreea de Nord a negat implicarea in atac.
Conflictul dintre departamentul de propaganda al provinciei Guangdong din China si publicatia Southern Weekly a avut drept rezultat schimbarea radicala a unui proiect editorial in urma presiunilor. Angajatii publicatiei au facut o greva ca forma de protest impotriva cenzurii, iar membrii redactiei au declarat ca peste o mie dintre articolele lor au fost cenzurate doar in 2012.
Partidul aflat la putere in tara vecina e deja vinovat de multe abuzuri, dar taxa pe reclama, aprobata in doar cateva zile de Parlament, care a afectat o singura companie, RTL, pana la punctul in care compania s-a vazut in imposibilitatea de a opera, avand in vedere ca era unul dintre putinele canale care nu promova politica Fidesz, suna cu siguranta ca o metoda de cenzura. Un raport recent al OSCE arata ca, la ultimele alegeri, canalele de televiziune au fost partinitoare in favoarea Fidesz.
Chelsea Manning se afla astazi in arest, condamnata la 35 de ani de inchisoare pentru violarea Espionage Act. Faptul ca Manning a facut insa publice materiale care arata posibile violari ale drepturilor omului de catre trupele americane o fac, in ochii publicului si ai activistilor pentru libertatea de exprimare, o eroina.
Asasinarea celor 12 persoane in redactia saptamanalului Charlie Hebdo nu a fost revendicata inca de vreo grupare religioasa sau terorista, dar lumea intreaga deplange acest atac extrem la adresa libertatii de exprimare. In numele obiectivitatii jurnalistice si a libertatii de exprimare a tuturor, si din respect pentru cei care au murit, nu putem spune decat #JeSuisCharlie.