Eticheta merge mana in mana cu propria imagine. In functie de cum vrei sa fii perceputa, asa trebuie sa te si comporti. Bunele maniere sunt esentiale nu doar pentru succes in cariera ci si pentru o atmosfera placuta si echilibrata la birou.
Iata cele mai importante sfaturi pe care sa le iei in considerare atunci cand vine vorba de despre comportament placut si adecvat la birou.
Indiferent de jobul pe care il ai este important sa respecti absolut orice angajat in firma in care lucrezi. Expresii magice precum ‘te rog sau ‘multumesc nu sunt rezervate doar clientilor sau persoanelor importante si de interes. Ele nu ar trebui sa lipseasca nici cand te adresezi persoanei care se ocupa de curatenie sau cand vorbesti cu colegul cu care esti in competitie. Nu uita ca felul in care te comporti cu colegii reflecta si modul in care te comporti cu clientii in situatiile stresante.
Cel mai deranjant si enervant lucru la birou este sa auzi telefonul celorlalti cum suna incontinuu, fie ca e in interes de munca sau personal. Fii constienta ca cei din jurul tau incearca sa lucreze si au nevoie de multa concentrare. S-au dezvoltat destul de multe accesorii care sa te ajute sa iti auzi doar tu telefonul. O alta solutie de bun-simt ar fi sa cauti un ringtone calm, sa setezi limita minima de volum si un mod de vibrare usor.
In conditiile in care birourile in ziua de astazi sunt proiectate cu un plan deschis si impartim acelasi spatiu cu zeci de persoane, ar fi frumos din partea ta ca, atunci cand vorbesti la telefon, sa nu auda inclusiv cel situat in capatul opus, toate discutiile tale. Este de bun gust sa vorbim cu un ton redus iar, cand conversatia este personala, sa iesim din birou.
Vicky Oliver, un expert in de conduita la birou, ne recomanda sa ne incadram in peisaj cand vine vorba de imbracaminte. Daca toata lumea se imbraca intr-un stil casual, este atipic si poate ridica discutii daca tu optezi pentru o tinuta prea bussines. Seful sau sefa ta ar fi cel mai bun indicator. Urmareste sablonul in care se incadreaza imbracamintea sa si incerca sa il adopti si tu. Desigur, asta nu inseamna sa nu ai stil personal. Regulile generale sunt: fara fuste prea scurte, materiale prea transparente, haine necalcate sau murdare!
Spuneam si in cazul telefoanelor, ca impartim biroul cu multe alte persoane. Este absolut esential sa vii mereu curata si sa folosesti parfumul intr-un mod discret. Daca toata lumea ar folosi intens parfumul personal, ai avea mari sanse sa lesini din cauza amestecului nereusit de mirosuri. Totodata, informeaza-te daca persoana de langa tine nu este deranjata de mirosul parfumuluitau. In cazul transpiratiei, este recomandat sa o controlezi. Foloseste deodorante si poarta mereu in geanta servetele umede pentru acele momente cristice.
Tot Vicky Oliver ne recomanda sa nu ne lasam acaparati de barfa. Ea nu doar creeaza un mediu neprofesionist, dar poate distruge relatii la locul de munca. Evitarea constanta insa, te poate transforma in tinta barfelor. In cazul in care te afli in aceasta situatie, spune-le colegilor ca esti prea ocupata si ca veti discuta acest subiect dupa terminarea programului. In acele momente ar fi mai inteligent sa asculti dar sa nu comentezi.
‘Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face este proverbul care il stim inca de la parinti. Este nepoliticos sa deschizi corespondenta colegilor, sa te uiti in calculatorul lor sau sa raspunzi la telefonul lor fara a cere permisiune. Chiar daca impartiti acelasi birou tine minte ca lipsa paravanelor de partajare nu implica lipsa intimitatii si a respectului.
In relatia cu altii este important sa dovedesti ca esti responsabila. Faptul ca iti asumi greselile nu dovedeste doar ca ai un caracter puternic ci si ca esti capabil sa ii respecti pe cei din jur prin a nu arunca vina pe altii!
Indiferent cat de armonioasa si relaxata este relatia cu colegii tai, atunci cand petreceti timp si in afara biroului nu uita ca trebuie sa te comporti la fel de profesional. Ai grija cand mergi la petreceri cu partenerii de servici. Nu consuma alccol in exces, nu flirta cu toti colegii sau cu tot barul, nu striga, nu te imbraca indecent. Nu conteaza ca nu sunteti la birou. Un astfel de comportament va pata imaginea decenta si de bun gust pe care ai incercat sa o mentii la munca.
Deasemenea, in intalnirile de afaceri ai grija de reguli esentiale precum: nu intarzia, nu vorbi cu gura plina, priveste partenerul de afaceri in ochi si fii atenta la ce spune, nu raspunde la telefon fara sa iti ceri scuze, nu manca fara tacamuri si nu mesteca guma in timpul intalnirii.
de Raluca Bindean
Foto: Image of businesswoman crushing with hand pile of keyboards from Shutterstock