Semnele care arată că ești într-o relație puternică, chiar dacă tu nu crezi acest lucru

Cercetătorii au petrecut ani la rând studiind lucruri care sunt fundamentale pentru relațiile de lungă durată.

Am selectat câteva dintre cele mai suprinzătoare descoperiri, care te vor ajuta să-ți dai seama dacă te afli sau nu într-o relație puternică.


Te gândești foarte des la partener atunci când nu sunteți împreună

În anul 2007, cercetătorii de la Universitatea Stonybrook au intervievat 300 de persoane căsătorite, adresându-le o serie de întrebări despre relația de dragoste pe care o trăiesc alături de partener. Rezultatele au arătat că anumite caracteristici ale relațiilor erau asociate cu sentimentele puternice de iubire. Cu cât persoanele se gândesc mai mult la partener atunci când nu sunt împreună, cu atât se simt mai îndrăgostiți.


Același studiu a inclus și un experiment similar, efectuat pe un eșantion de 400 de persoane căsătorite din New York, care au raportat că au dificultăți în a se concentra pe alte lucruri atunci când se gândesc la persoana iubită, de unde rezultă același sentiment puternic de iubire – în special, pentru bărbați.

Într-o relație puternică, vă bucurați unul de realizările celuilalt

Psychology Today dezvăluie cele patru moduri în care un bărbat îi poate răspunde partenerei lui după ce l-a anunțat că a fost promovată la locul de muncă:

  • Un răspuns activ-constructiv din partea lui va fi entuziast și încurajator: „Minunat, draga mea! Știam că o poți face, ai muncit foarte mult’.
  • Un răspuns pasiv-constructiv va arăta un minim sprijin – un zâmbet cald și un simplu „Ce vești bune’.
  • Un răspuns activ-destructiv va fi reprezentat de o presupunere despre lucrurile care se vor schimba în urma evenimentului: „Asta înseamnă că vei lucra mai mult de acum? Ești sigură că poți să te descurci? ‘.
  • Și, în sfârșit, un răspuns pasiv-agresiv care va ignora veștile bune: „Oh, serios? Nu vei ghici niciodată ce mi s-a întâmplat azi în drum spre casă! ‘.

Cel mai bun răspuns pe care îl poți da atunci când ești într-o relație puternică este cel activ-constructiv, bineînțeles.

Petreceți timp separat, cu prietenii voștri

În ultimele decenii, am început să ne bazăm pe parteneri cam pentru orice am avea nevoie. Acum, nu numai că avem așteptări de la parteneri să aibă stabilitate financiară, să ne protejeze și să ne fie alături, dar căutăm să ne împlinească și în plan personal. Specialiștii sugerează să nu apelezi la partener pentru toate nevoile tale existențiale. Găsește-ți anumite hobby-uri, petrece timp alături de prieteni și implică-te la locul de muncă.


Aveți un simț al umorului similar

Psihologii spun că inventarea unor apelative și glume pe care să le folosiți între voi și pe care să nu le cunoască toți cei din jur, pot facilita interacțiunea și prezic satisfacția unei relații fericite.

Împărțiți treburile casnice în mod egal

Într-un chestionar, 62% dintre adulți au răspuns că împărțirea treburilor casnice este foarte importantă pentru o căsnicie de succes. Mai mult, având în vedere stereotipurile din societate, nu a fost semnalată nicio diferență între femeile și bărbații respondenți.


Deși, în prezent, bărbații se angajează în mai multe treburi casnice decât în ultimii ani, cercetările arată că tot femeile sunt cele care fac cea mai mare treabă în jurul casei.

Încercați noi lucruri împreună

Pentru un studiu din 1993, apărut în Journal of Social and Personal Relathionships, cercetătorii au observat calitatea relațiilor a mai mult de 50 de cupluri de vârstă mijlocie, pe care i-au împărțit în trei grupe.

Primul grup a ales să facă activități noi și interesante pentru 90 de minute pe săptămână, precum să meargă la o piesă de teatru sau să danseze. Un alt grup a petrecut cele 90 de minute pe săptămână desfășurând împreună activități plăcute, dar obișnuite, precum mersul la cinema. Iar ultimul grup a fost rugat să nu schimbe nimic.


După 10 săptămâni, cercetătorii au reexaminat calitatea relației cuplurilor și au descoperit că cei care au încercat activități noi și interesante au fost cei mai satisfăcuți.

Nu aveți multe certuri semnificative în relație

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au intervievat recent 400 de cupluri, iar în funcție de feedback-ul primit, au reușit să identifice patru tipuri de angajament – dramatic, acaparat de conflicte, implicat social și focusat pe partener.

  • Cuplurile dramatice au experimentat, de-a lungul timpului, mai multe schimbări în angajamentul față de partener.
  • Cuplurile focusate pe partener sunt cele care se privesc în mod pozitiv, majoritatea experimentând fluctuații în angajament când nu au putut petrece destul de mult timp împreună.
  • Cuplurile implicate social au parte de fluctuații atunci când prietenii sau familia le influențează credințele în ceea ce privește relația.
  • Cuplurile acaparate de conflicte se ceartă des și au numeroase mini-fluctuații la nivelul angajamentului lor.

Așa cum ați anticipat, cuplurile focusate pe partener sunt cele mai predispuse să devină serioase în ceea ce privește o relație puternică, iar cuplurile dramatice sunt cele care, probabil, se vor despărți în scurt timp.

Știți cum să vă împăcați după o ceartă

Nu este despre a nu avea conflicte deloc, ci modul în care le gestionați. Relațiile de lungă durată și căsniciile fericite ajung în acest punct pentru că știu cum să comunice cu partenerul după o ceartă. Lucrurile sunt rezolvate prin comunicare și înțelegere, nu sunt amânate.


Citește și:
Cum știi dacă ar trebui să te desparți de iubitul tău sau nu

Foto: Instagram.com/helenowen

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle