Moda este un subiect fascinant, suntem toate de acord. Felul in care ne imbracam comunica aproape totul despre noi. Iar numai urmarind traiectoria istorica a modei feminine ne putem da seama care au fost cele mai importante momente din moda, care au reprezentat adevarate puncte de cotitura in evolutia in societate a femeilor. Asadar, iata opt revolutii in moda feminina dupa care nimic nu a mai fost la fel.
Pantalonii
Pantalonii au fost considerati semnul distinctiv al barbatilor inca din Antichitatea romana, iar femeile au luptat indelung pentru dreptul lor de a purta aceasta piesa vestimentara. In jurul anului 1800, la Paris, a fost emis chiar un decret de catre prefectura care spunea ca femeilor le este interzis sa poarte pantaloni, acest fapt demonstrand cat de mult se dorea o separatie intre sexe si cum erau considerati pantalonii un semn al puterii. Insa la sfarsitul secolului al XIX-lea isi fac aparitia cateva femei „rebele’ care aveau sa dea tonul luptei de emancipare a sexului feminin.
Si George Sand (pseudonimul scriitoarei Aurore Dupin Dudevant), si actrita Sarah Bernhardt, s-au incumetat sa sfideze autoritatile si sa indrazneasca sa poarte pantalonii barbatesti pe strazile Parisului. Dupa Primul Razboi Mondial, Coco Chanel creeaza pantalonii evazati, inspirandu-se din modelul pantalonilor pe care ii purtau gondolierii venetieni. Insa adevarata frontiera a pantalonilor a fost depasita de-abia in anii 70, atunci cand devin un indicator al progresului femeii in lupta pentru egalitate.
Corsetul
Din cauza standardelor de frumusete din ce in ce mai nerealiste, corsetul a fost folosit pana la inceputul secolului al XX-lea. Femeile trebuiau sa aiba talia cat mai mica, bustul cat mai proeminent, iar libertatea de miscare sa fie cat mai restransa, pentru a indica statutul social cat mai inalt si faptul ca nu aveau nevoie sa munceasca.
Insa, dupa 1900, lupta impotriva corsetelor a inceput sa se contureze. S-a realizat o mare campanie de presa, s-au creat asociatii de medici, artisti si croitori, iar primul pas a fost editarea unui jurnal de moda pentru femeile muncitoare. A aparut costumul taior, gratie tot lui Chanel, si s-au interzis corsetele si in scoli. La inceputul Primului Razboi Mondial corsetele au fost eliminate complet din vestimentatia femeilor, care aveau nevoie de multa libertate de miscare, si a fost pentru prima data in istorie cand linia bustului nu a mai avut o importanta atat de mare.
Scurtarea fustei – anii 20
Dupa Primul Razboi Mondial, si din cauza a tot ceea ce insemnat acesta pentru umanitate, mentalitatile au inceput sa se schimbe. Coco Chanel devine un reper important si revolutioneaza moda feminina. Costumul simplu, din doua piese, creat de ea, devine vestimentatia dominanta a anilor 20, precum si stilul „flapper’. Acest stil a fost cel care a adus cele mai multe schimbari: siluetele femeilor s-au androginizat, talia a fost coborata, parul se purta tuns scurt, in stil bob, si, cel mai important, tivul fustelor a fost ridicat pana la jumatatea gambelor. Acest lucru a constituit un pas imens in emanciparea femeilor, care, acum, puteau fi surprinse chiar fumand si band cocktail-uri sau conducand singure automobilele.
Little black dress
In 1926 Coco Chanel lanseaza „mica rochie neagra’. Fiind inca o perioada de revenire dupa razboi, nevoile vremii erau acelea de comoditate si de economie. Cea mai importanta calitate a micutei rochii negre era ca putea fi purtata de dimineata pana seara, in orice moment si in orice imprejurare, corespunzand perfect ideii de eleganta atemporala dar si de lejeritate si confort.
Costumul barbatesc
In anii 80 se contureaza modelul femeii de cariera. Aceasta imprumuta de la barbati iconicul costum, ce simbolizeaza atat puterea cat si capabilitatea de a indeplini aceleasi sarcini ca sexul masculin. Pentru a reusi sa obtina aceasta egalitate, costumul feminin are umerii supradimensionati. Astfel, costumul devine si uniforma femeilor, si este cunoscut sub denumirea de „power suit’, tocmai pentru ca conferea o putere neobtinuta pana atunci. In 1979, Margaret Thatcher ajunge la conducerea guvernului britanic si astfel se realizeaza inca un pas in lupta pentru egalitatea dintre sexe si pentru prezenta femeilor in pozitii de putere. Jachetele si sacourile costumelor pentru femei nu erau deloc cambrate, tocmai pentru a inspira si mai multa masculinitate.
Fusta mini
Inventatoarea fustei mini a fost Mary Quant. Ea a produs si a comercializat acest obiect vestimentar in spatiul britanic, de unde s-a raspandit pe tot intinsul globului. Momentul era in anii 60, pe fondul miscarii feministe. Bineinteles, fusta mini reprezinta o forma de rebeliune a femeilor contra tuturor regulilor si stereotipurilor care le erau impuse. Taierea fustei in doua, practic, a fost un pas deosebit de important pentru schimbarea mentalitatii societatii patriarhale. Fusta mini a ramas in tendintele modei si in ziua de astazi, avand locul ei bine stabilit pe podiumurile marilor designeri.
Lenjeria la vedere
Tot in anii 80, in moda feminina, pe langa costumele barbatesti pentru femeile de cariera, si-au facut aparitia si niste detalii extrem de sexy. Pentru prima data in istorie, lenjeria a fost scoasa la vedere si purtata ca un obiect vestimentar in sine, fara nimic altceva. Madonna, starul iconic al anilor 80, ofera o marturie extrem de pertinenta in acest sens, purtand un corset celebru si acum, semnat Jean Paul Gaultier.
Hainele unisex
Evolutia catre haine de serie, haine cat mai lejere, cat mai confortabile si cat mai accesibile a condus, in mod natural, catre aparitia hainelor unisex, care puteau fi purtate atat de femei, cat si de barbati. Acest lucru a constituit un alt pas extrem de important in lupta femeilor pentru emancipare si pentru egalitate, pentru ca acum, bariera vestimentatiei nemaiexistand, mai ales pentru tineri, cei care purtau cu precadere aceste haine, existau mult mai multe sanse pentru construirea unei societati egale in drepturi, fara problema discriminarii de sex.
Foto: Arhiva Revistei ELLE