Pe de alta parte, vointa nu este o resursa nelimitata, ci o poti consuma pana in punctul in care esti gata sa renunti la ceea ce vrei sa obtii. Iata cateva strategii la care poti recurge ca sa capeti vointa:
1. Mediteaza
Rezerva-ti cel putin 10 minute in fiecare zi pentru a medita si vei observa o schimbare majora in vointa ta. De asemenea, daca meditezi poti vedea lucrurile mai clar si iti poti stapani poftele mai bine. Nu ar trebui sa iti faci griji ca nu te vei putea concentra fiindca meditatia „rea’ ajuta la imbunatatirea controlului de sine. Asta inseamna ca, dupa o sedinta de meditatie, reusita sau nu, vei avea o putere mai mare de concentrare si vei fi capabila sa urmaresti mai bine progresul pe care il faci incercand sa iti indeplinesti obiectivele.
2. Relaxeaza-te
Daca vrei sa iti cresti vointa, atunci nu uita sa te relaxezi cate putin in fiecare zi. Astfel scade nivelul de stres, bataile inimii si ritmul respiratiei scad si ele, iar muschii elibereaza tensiunea acumulata. Relaxarea adevarata inseamna sa acorzi o pauza trupului si mintii tale, pentru a declansa starea de liniste. Este recomandat sa te intinzi in pat, sa inchizi ochii si sa respiri adanc. Daca esti tensionata, flexeaza-ti muchii usor pentru a elibera tensiunea. Studiile arata ca oamenii care se relaxeaza regulat fac fata mult mai eficient situatiilor in care se simt lipsiti de vointa.
3. Stabileste-ti limite de timp
Daca reusesti sa controlezi un lucru asupra caruia nu ai de obicei control, atunci iti va creste automat si vointa. Poti ajunge in acest pas daca iti impui mici perioade de timp si incerci sa iti atingi obiectivele pas cu pas. De exemplu, daca scopul tau este sa mananci sanatos, poti incepe prin a-ti prepara o masa sanatoasa pe saptamana, iar apoi vei creste portiile de mancare naturala la cate una pe zi si tot asa. Progresul va fi lent, dar cu rezultate foarte bune. Respecta aceste limite de timp si vei vedea ca in cateva luni vei obtine ceea ce iti doresti, dar iti vei imbunatati atat vointa, cat si controlul de sine.
4. Ramai motivata
Inainte de a ceda impulsurilor, incearca sa iti amintesti de ce nu ar fi bine sa faci acest lucru. Gandeste-te la obiectivele pe termen lung pe care ti le-ai propus si compara-le cu satisfactia scurta pe care o obtii daca cedezi tentatiilor. Atunci vei realiza ca aceste impusuri reprezinta, de fapt, o amenintare pentru scopurile tale.
5. Fii intelegatoare cu propria persoana
Nimic nu iti spulbera vointa mai rapid decat invinovatirea si rusinea. Nu incerca sa te stimulezi prin critici si prin insistarea asupra greselilor. Daca te vei mustra la fiecare pas, vei declansa o atitudine delasatoare, care iti va transforma viata intr-un haos. Astfel ti se va distrage atentia de la obiective, iti vei pierde vointa, dar vei deveni si mai vulnerabila in fata impulsurilor.
6. Ia-ti angajamente
Transforma momentele in care vrei sa cedezi tentatiilor in situatii inconfortabile. Acest lucru nu te va opri, dar te va ajuta sa iti controlezi vointa mai bine pentru a-ti atinge obiectivele. De exemplu, programeaza-ti o sedinta cu un antrenor personal sau lasa cardul acasa atunci cand ai bugetul foarte limitat.
7. Gandeste-te la tine in viitor
Sigur ti se intampla cateodata ca amani o sarcina fiindca spui ca o sa o faci mai tarziu. Iar de multe ori, acel mai tarziu se amana pana cand iti dai seama ca nu ai facut nimic. Ei bine, astfel de situatii apar cand nu te gandesti serios la persoana ta din viitor. Daca te detasezi de viitor iti poti afecta eforturile pe care le depui in prezent ca sa iti indeplinesti obiectivele pe termen lung. Spre exemplu, daca cedezi acum tentatiilor, vei fi multumita pe moment, dar vei suferi mai tarziu. Vizualizeaza-ti viitorul, iar creierul tau va gandi mai rational cand va trebui sa iei diverse decizii. Pastreaza mereu la indemana o lista cu sperantele tale in legatura cu ce vrei sa ti se intample, cu modul in care crezi ca vei fi, dar si cu ceea ce persoana ta din viitor va crede despre alegerile tale de acum.
8. Nu te impotrivi gandurilor tale
Ai observat vreodata ca daca te impotrivesti unui gand iti apare inevitabil in minte? Efectul acesta se numeste revenire ironica, iar ca sa o previi, nu trebuie sa suprimi gandurile care iti trec prin cap. Doar fiindca te gandesti la ceva, nu inseamna ca acel lucru este adevarat. Daca ai ganduri negative sau chiar pofte, gandeste-te ca gandurile se succed in mintea ta tot timpul, dar asta nu inseamna ca sunt adevarate. Cea mai buna solutie este sa iti accepti gandurile, in loc sa le suprimi. Nu uita ca gandurile si sentimentele nu sunt sub controlul tau, dar actiunile tale depinde numai de tine. Asadar, respira adanc si treci peste gandurile negative.
Text: Roxana Maria Gaina
Foto: PR