8 martie – de la A la Z

Stii ca 8 martie este Ziua Internationala a Femeii. Dar ce reprezinta ea, de fapt? Ei bine, semnificatia ei e departe de florile, bomboanele sau cadourile mult ravnite de unele dintre noi, femeile.

Oficializata de Organizatia Natiunilor Unite (ONU) in intreaga lume, Ziua Femeii a fost sarbatorita pentru prima data in ultima zi a lunii februarie 1909, la New York, la aniversarea de un an a grevei unui sindicat al femeilor. Deci Ziua Femeii era initial un eveniment politic care si-a pierdut in timp caracterul protestatar, pana ce a devenit doar o zi in care barbatii isi exprima iubirea fata de femeile din jurul lor – cu ciocolata sau parfumuri.


8 martie este, in primul rand, o celebrare a realizarilor femeilor pe plan politic, economic si social. Dar este si o chemare la lupta – pentru ca nu toate drepturile au fost castigate si egalitatea de gen este in continuare doar un ideal. Gandeste-te doar la ultimele afirmatii ale lui Kanye West despre femeile din viata lui. Revenind la istorie, iata cele mai importante momente ale acestei lupte.

Scurta istorie

Totul a inceput in New York, pe 8 martie 1857, cand muncitoarele din fabricile de textile au protestat impotriva conditiilor inumane de munca si a salariilor foarte mici. Ele au fost dispersate violent de politie.


1909 a fost anul in care a fost celebrata prima Zi Nationala a Femeii in Statele Unite, pe data de 28 februarie.

In 1910, organizatiile socialiste din intreaga lume s-au intalnit la Copenhaga, unde s-a propus o Zi Internationala a Femeii. Cu un an mai tarziu, Ziua Femeii a fost sarbatorita pentru prima data pe 19 martie in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. Peste un milion de barbati si femei au iesit in strada solicitand o serie de revendicari.

Un alt moment extrem de important pentru lupta femeilor si semnificatia zilei de 8 martie – tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist, din New York, pe 25 martie 1911: 140 de oameni, majoritatea femei, au murit intr-un incendiu. Tragedia a scos in strada peste 100.000 de protestatari, femei si barbati.

Ziua Femeii devine deja un mecanism de protest impotriva Primului Razboi Mondial, cand femeile ruse celebreaza prima lor zi internationala, iar un an mai tarziu, femeile din toata Europa protesteaza pentru pace. Dupa razboi, cand doua milioane de soldati rusi pierisera pe front, mamele, sotiile si fiicele lor au iesit in strada pentru a protesta impotriva razboiului.


Ceva mai tarziu, pe 8 martie 1958, 15.000 de femei au marsaluit prin New York, cerand micsorarea zilei de munca, salarii mai bune, drept de vot si stoparea exploatarii copiilor prin munca. Sloganul lor era: Paine si Trandafiri’, painea simbolizand securitatea economica, iar trandafirii – imbunatatirea calitatii vietii. De data asta, revolta a fost asimilata de Miscarea Socialista astfel ca, in luna mai a aceluiasi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminica a lunii februarie sa devina Ziua Nationala a Femeii.


Mult mai tarziu (dar mai bine decat niciodata), in 1977, ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala.

Ce se intampla acum?

Astazi, in unele tari, ziua de 8 martie este declarata prin lege zi libera, iar in China sunt libere doar dupa-amiezele. Cu toate astea, femeile se confrunta si acum cu incalcari ale unor drepturi fundamentale, precum cel la sanatate sau educatie. Milioane de femei din lumea intreaga continua sa fie victime ale abuzurilor de tot soiul – de la hartuirea sexuala prezenta masiv si in Occident, la mutilarea genitala feminina, care este inca o norma in multe tari.


Trebuie sa recunoastem ca au fost facuti multi pasi in directia imbunatatirii situatiei femeilor din lume: exista o strategie internationala pentru combaterea violentei domestice, se discuta despre salarii egale (desi in prezent inca suntem platite cu 77 de centi la fiecare dolar castigat de un barbat), despre siguranta nasterilor, se fac numeroase campanii care promoveaza egalitatea. Iar in plan politic, exista femei (desi in numere mici) in functii foarte inalte – Angela Merkel, Hillary Clinton, Christine Lagarde sunt doar cateva dintre femeile despre care se poate spune ca determina mersul lucrurilor la nivel global.


Planuri de viitor

Conform Natiunilor Unite, tema anului 2016 pentru Ziua Femeii este „Planeta 50-50 pana in 2030: Un pas inainte pentru egalitatea de gen’. Agenda 2030 are urmatoarele scopuri: ca atat baietii, cat si fetele sa primeasca educatie in mod gratuit si echitabil; stoparea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor si fetelor in orice loc; eliminarea tuturor formelor de violenta impotriva femeilor si fetelor, inclusiv traficul sexual si orice alt tip de exploatare; eliminarea tuturor practicilor precum casatoria fortata timpurie a copiilor si mutilarea genitala feminina.


Concluzia?

Ziua de 8 martie este un moment in care ar trebui sa ne gandim la progresele facute, dar e si un apel la schimbare si un moment de celebrare a curajului si hotararii unor femei obisnuite care au jucat un rol extraordinar pentru noi toate.
Nu ar trebui sub nicio forma sa uitam adevarata semnificatie a zilei de 8 martie: „Este o zi cand femeile sunt recunoscute pentru realizarile lor, o zi care nu tine cont de diviziuni nationale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie cand trebuie sa ne amintim eforturile si realizarile din trecut si, cel mai important, sa privim in perspectiva la potentialul neexploatat al femeilor si la oportunitatile ce le asteapta pe femeile viitoarelor generatii’, conform UN Womenswatch. Deci, da, putem sa primim trandafiri si ciocolata, dar inca avem lupte mai importante de castigat.

Text: Denisa Matei
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle