8 destinatii din Romania care te vor introduce in atmosfera de Paste

Iti recomandam 8 destinatii din Romania care te vor introduce in atmosfera plina de sensibilitate a traditiilor de Paste.

8 destinatii din Romania care te vor introduce in atmosfera de Paste

Fiecare loc este special in felul sau, asa ca asigura-te ca citesti indeaproape fiecare detaliu al acestor destinatii din Romania propuse de noi si alege-o pe care te fascineaza cel mai mult.

1. Viscri – Judetul Brasov

Retras de la drumul mare ce leaga Brasovul de Sighisoara, satul Viscri adaposteste o comunitate muncitoare, preocupata de agricultura si confectionarea sosestelor din lana. Aici, puteti vizita una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate sasesti, una dintre cele sase inscrise in patrimoniul mondial UNESCO. De acest loc s-a indragostit si Printul Charles care detine in zona o casa traditionala.

Localnicii au lansat chiar si o dulceata care este comercializata la Paris. Borcanul costa 365 de euro si se vinde la pachet cu un saculet si o lingurita de argint. Tot la Viscri, in 2011, s-a filmat o pelicula ce reda povestea ultimelor zile din viata lui Casanova.

Ti-am starnit curiozitatea? Mergi si afla mai multe despre arhitectura, imbracamintea si traditiile acestui sat. Nu uita sa-ti achizitionezi o pereche de sosete din lana, specifice locului.

2. Bucovina

Intreaga zona este cunoscuta pentru arta incondeierii si impistritului oualor. Desi femeile sunt cele care se ocupa de infrumusetarea lor, mai sunt si familii intregi care cunosc si practica acest mestesug. Traditiile supravietuiesc cu greu schimbarilor, insa exista oameni care duc mai departe mestesugul impistritului si care isi invata copiii cu drag si cu rabdare tainele incondeierii oualor.

O alta traditie spune ca baietii trebuie sa daruiasca flori fetelor pe care le plac, iar ele, la schimb, trebuie sa le ofere tinerilor un ou rosu, pentru a demonstra ca sentimentul este reciproc.
Renumitele biserici si peisajele de poveste te vor introduce in atmosfera specifica Sarbatorilor de Paste. Ce trebuie sa stii despre albastrul de Voronet!

shutterstock_237179680

Vezi și: Obiective turistice Bucovina – cele mai frumoase locuri de vizitat in Bucovina

Dacă ajungi în Bucovina, nu rata o excursie la Pietrele Doamnei

3. Comuna Sugag – Judetul Alba

Sugagul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu o asezare rurala din Austria. Pe langa peisajele mirifice, comuna detine un obicei despre care localnicii spun ca este unic in Romania.

Este vorba despre „statul la vase”, traditie ce inca se pastreaza. In cea de-a doua zi de Paste, tinerii care s-au casatorit in decursul ultimului an se imbraca in haine populare de nunta si stau la masa in curtea bisericii din comuna. Rudele si prietenii trebuie sa le aduca diverse cadouri utile pentru gospodarie. Incarca-te cu voie buna, aventureaza-te in comuna Sugag si vezi cu ochii tai daca traditia inca se pastreaza.

Citeste si:
10 castele din Romania pe care merita sa le vizitezi

4. Maramures

Cultura Maramuresului este bine cunoscuta prin originalitate si specificul local. Folcloristul Tancred Banateanu il descria precum un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le gasim in alte zone'.

Datinile stravechi s-au pastrat curate si neasteptat de vii. Cantecele, dansurile, portul taranesc, mancarurile precum si mestesugul olaritului si al lucrului cu lemnul au constituit un valoros subiect de studiu pentru etnografi din mai multe tari, dar si de admiratie pentru vizitatorii zonei.

In Duminica Invierii, dis-de-dimineata, localnicii pun intr-un ibric apa rece, un ou rosu si un ban de argint, apoi se spala pe fata cu aceasta apa pentru a fi rosii in obraji si pentru a avea belsug restul anului.

Daca iti doresti o vacanta departe de aglomeratia orasului, satele din Maramures iti vor induce starea de relaxare de care ai nevoie si te vor invita sa le descoperi cultura care dainuie de secole.

barsana,-maramures

Vezi și: Obiective turistice Maramures – ce locuri poti vizita in nordul tarii

Și dacă tot ajungi în Maramureș, nu rata o plimbare cu Mocănița de pe Valea Vaserului

5. Moldova

Teritoriul istoric al Moldovei detine povestile artistilor. Aici s-au nascut mari poeti, prozatori, pictori, regizori si muzicieni. Viziteaza locul de inspiratie al tuturor celor care ti-au marcat anii copilariei, adolescentei si, de ce nu, ai maturitatii.

Spre deosebire de alte zone, in Moldova, in noaptea de Inviere – pe langa slujba – credinciosii marcheaza momentul cu impuscaturi sau pocnitori care au rolul de a alunga spiritele rele.

Daca vrei sa simti cu adevarat Sarbatoarea de Paste, satele din Moldova sunt alegerea ta. Au o multime de traditii transmise din generatie in generatie, pe care ti le vei aminti cu siguranta, pentru totdeauna. Peisajele si muzeele iti vor spune povestea celor care traiesc acolo.

voronet,-bucovina

6. Satul Rus – Judetul Salaj

Satul Rus detine un obicei stravechi inedit care inca se mai practica, si anume Ciocota de la Rus. Ciocota este principala forma de socializare de dupa lungul Post al Pastelui, urmata a doua zi, de jocul satului.

In esenta, se credea ca celui care doarme in ziua de Paste ii va fi plouat fanul. Astfel, somnul nu trebuia luat in seama in aceasta zi. Cat dureaza Ciocota, clopotele bisericii bat intr-una, fiind trase pe rand de tinerii satului.

Inaintam aceasta recomandare tot pentru voi, cele care vor sa simta spiritul Sarbatorilor Pascale afland obiceiurile locurilor mai putin cunoscute din Romania.

Citeste si:
Top 10 hoteluri boutique din Romania

7. Dobrogea

Cu siguranta ai auzit de legendarele petreceri din Mamaia si Vama Veche, insa, pe langa acestea poti vizita si alte locuri de care iti vei aduce aminte cu zambetul pe buze. Alege o plimbare intr-o dupa-amiaza insorita in Portul Constanta. Priveste marea de pe faleza si admira arhitectura celui mai reprezentativ simbol al orasului, Cazinoul din Constanta.

In Dobrogea, traditiile continua si dupa Sarbatoarea Pastelui, iar Caloianul este una dintre ele. Se ia o papusa din lut si se ingroapa in camp. Dupa 40 de zile, papusa se dezgroapa, se rupe in bucati si se arunca in diferite parti ale campului. Se presupune ca acest obicei ar aduce roade si belsug.

Aici, vei descoperi traditii inedite si vei observa cum se manifesta influenta popoarelor turcesti si grecesti asupra culturii zonei. Mergi si stapaneste-ti dorul de mare!

Daca esti in zona Dobrogei, nu ezita sa iei la pas Muntii Macinului și să vezi Lacul Iacobdeal, unic în România datorită sclipirii salei de smarald

 

dobrogea

8. Baile Felix

Daca tot ceea ce iti doresti este relaxare completa, atunci Baile Felix iti ofera posibilitatea unei minivacante in care singura ta „problema” ar trebui sa fie temperatura apei. Avand in vedere ca izvoarele de aici pot atinge chiar si 40-50°C, poti sa faci baie in aer liber indiferent de vremea de afara.

Dupa sesiunile de masaj si impachetari, poti merge intr-o excursie la Pestera Ursilor. Este un loc unic care nu inceteaza sa uimeasca atat turisti, cat si oameni de stiinta. La finalul acestei minivacante vei fi pregatita sa-ti reiei rutina cu mult mai multa energie si determinare.

Citeste si:
Alma Vii – o destinatie de vis in inima Transilvaniei

Text: Denisa Coman
Foto: Shutterstock

Citiți și: Cetati România – bijuterii medievale des vizitate de turiști

Citeşte şi despre Domul din Milano, Bazilica San Marco din Veneţia şi Basilica Sfântul Petru din Roma!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro