Sursele de inspiratie
La o prima vedere, una dintre cele mai aclamate colectii ale sezonului, Céline, nu are nimic de-a face cu spiritul libertin sau cu demersul profund feminist al unei perioade de intense cautari, respectiv anii 70. Dar ce farmec ar mai avea moda fara eternele sale surse de inspiratie? OK, toata lumea este de acord cu faptul ca Phoebe Philo inseamna, inainte de toate, talent si viziune, dar este suficient sa ne uitam mai atent la ansamblurile spectaculoase din matase, cu o grafica psihedelica, la pantalonii evazati sau la mantourile cu taieturi minimaliste ca sa ne imaginam o strada oarecare din Manhattan, strada pe care s-ar fi plimbat, prin vara lui 1972, insasi Pam Grier.
Da, moda iubeste ciclicitatea mai mult decit orice. Circotasii ar spune ca reeditarea la infinit a unor perioade inseamna, de fapt, epuizarea ideilor. Nostalgicii se vor bucura si vor declara la unison ca nimic nu este mai actual decit reinterpretarea intr-o maniera moderna a trecutului. Nici nu mai conteaza cine are dreptate, atita vreme cit in sezonul acesta moda este dominata de influentele anilor 70 si nu mai putem schimba aceste date!
Sursele de inspiratie sint diverse, la fel si propunerile designerilor. Daca rochiile ultra-fluide din matase sau caftanele cu imprimeuri florale, semnate Roberto Cavalli si Blumarine, ne trimit cu gindul la printesa Luciana Pignatelli, una dintre cele mai birfite, dar iubite socialites ale anilor 70, sau la Marisa Berenson, cea mai burgheza hippioata din istorie, platformele atipice si cromatica show-ului Prada ne amintesc de una dintre piesele muzicale emblematice ale acelei perioade – „Copacabana' lui Barry Manilow!
Influentele anilor 70 se regasesc, in primul rind, la nivel de… intentie. Miuccia Prada stie mai bine decit oricine sa camufleze, sa inventeze, sa dea verdicte. Dar mix-ul halucinant pe care il propune in acest sezon descrie omagiul pe care aceasta il aduce anilor 70. Fustele midi din tricot de bumbac, sacourile loose, cu umeri marcati si imprimeurile ultra-grafice, in nuante retro, marcheaza din plin aceasta intentie.
La polul opus se situeaza Marc Jacobs, cu o colectie-omagiu ce pare dedicata Dianei Ross si perioadei de glorie a grupului The Supremes. Totul este atit de evident contaminat de acel glamour cu tenta kitsch, incit te intrebi daca nu cumva te-ai intors in timp si pe podium nu defileaza chiar Marie Helvin sau Jerry Hall, emblemele oricarui catwalk in acea perioada. Salopetele-bustiera din matase, florile uriase aplicate in par, arhitectura taieturilor, coafurile tapate, nuantele de maro, oranj sau portocaliu, totul aminteste de Saturday Night Fever!
Anii 70 nu inseamna, evident, numai caftane din matase, rochii cu tenta hippie sau pantaloni scurti. O alta sursa de inspiratie pentru designeri pare sa fi fost chiar Diane Keaton, muza lui Woody Allen. O mai tineti minte in Annie Hall, unul dintre filmele care au facut istorie? Daca analizam multe dintre look-urile pe care ni le propun Derek Lam sau Michael Kors in acest sezon, automat ne vom gindi la vestele de inspiratie masculina, la trenciurile atemporale sau la sarafanele androgine pe care le purta cu stil si gratie Miss Keaton.
Nu stiu daca va plac Bob Dylan sau Patti Smith, daca il simpatizati pe James Brown sau daca dansati pina la epuizare de cite ori ascultati coloana sonora din Grease, dar acestea sint coordonatele estetice ale noului sezon! Asadar, cu cit veti avea mai multe surse de inspiratie, cu atit mai bine veti reusi sa reeditati un look 70s intr-o varianta ultra-actuala!
Page: 1 2