7 trucuri pentru a gasi un job perfect

In medie, romanul petrece 2080 de ore la locul de munca (40 de ore/saptamana, 52 saptamani/an). Iti poti imagina cat de fericita ar fi lumea, daca noi toti am fi sincer satisfacuti de munca pe care o facem, in decursul acelor ore? Exista persoane care sunt fericite cu jobul lor, insa de cele mai multe ori, pentru a obtine un job care sa ti se potriveasca, este necesar sa iti asumi riscuri si sa depui mult efort!

7 trucuri pentru a gasi un job perfect

Lumea s-a schimbat, tehnologia s-a dezvoltat, poate este timpul sa rescriem si regulile de aplicare pentru joburi. Iti vom impartasi cateva  trucuri inedite pentru a gasi un job pe care sa il iubesti cu adevarat!

1.Micsoreaza-ti aria de cautare

Nu stii ce job te-ar putea face fericita? Dedica timp identificarii si intelegerii nevoilor si pasiunilor tale. In ce mediu ti-ar placea sa lucrezi? Pe ce post ai fi dispusa sa lucrezi fara a fi platita? Acestea sunt doar cateva din intrebarile pe care ti le poti pune. Te poti focusa si pe partile pozitive ale jobului actual. Incearca sa te implici in proiecte care te atrag mai mult, in cadrul companiei la care esti deja angajata. Exista o posibilitate ca jobul perfect sa fie chiar aici si tu nici macar sa nu stii. Dar nu astepta pana ajungi sa ai o adevarata nevoie de un loc nou de munca. Cand deja ai confortul unui job, in cazul unui interviu, vei fi calma si vei putea discerne in functie de entuziasmul pe care il ai fata de jobul respectiv, nu in functie de nevoia fata de el.

2.Cuvantul cheie? Networking!

Networking-ul este un factor extrem de important in momentul cautarii unui job. Cunoscand persoane importante din domeniul in care vrei sa aplici, ti se pot oferi oportunitati de a fi intervievata pentru joburi ce nici macar nu vor fi listate. Incearca sa cunosti persoane ce lucreaza in companii mari, intreaba-le despre locul lor de munca. Nu trebuie sa fii surprinsa cand, intr-o zi, vei primi un telefon si ti se va oferi un post ce tocmai s-a eliberat. Networking-ul deschide mereu usi noi!

3. Ia-o treptat!

Asta poate presupune pastrarea jobului pe care il ai in prezent in timp ce, in paralel, faci un internship in domeniul pe care ti-l doresti cu adevarat. Nu renunta la jobul de zi in perioada in care tu abia iti descoperi noua vocatie. Singurul mod de a afla ce iti place este sa incerci! Ideal ar fi ca in aceasta perioada sa iti asumi cat putine riscuri.

Timpul tau liber iti apartine tie. Daca vei avea mai multe joburi in paralel, pentru scurte perioade de timp, nu te vei simti extenuata contrar a ceea ce se crede. Plus ca, o sursa sigura de venit iti va oferi mai multa liniste.

4. Nu te focusa numai pe bani!

Schimband industriile, poti fi nevoita la inceput sa accepti un salariu mai mic decat cel pe care il aveai. Banii sunt un factor de decizie, insa e doar unul din multe. Iar pe primul loc trebuie sa fie fericirea. Daca ti se ofera jobul viselor tale, este foarte posibil sa avansezi in functie repede, pentru ca iti vei indeplini task-urile cu spor si devotament, ceea ce va aduce de la sine un salariu mai consistent. In cazul in care salariul ce ti se ofera reprezinta o adevarata problema, fii creativa! Ai fi surprinsa cat de dispusi sunt sa negocieze angajatorii. Atunci cand cifra salariala nu este negociabila, poti reusi capatarea unor zile de concediu suplimentare, unui program flexibil de lucru etc…

Dar daca esti in joc doar pentru bani, putere, titlu, niciodata nu vei fi satisfacuta!

5. Ai grija la CV-ul tau, dar nu te baza prea mult pe el!

CV-ul este primul pas prin care poti atrage atentia pozitiva a angajatorului. Insa cateodata, poate sa nu fie suficient. Creeaza un portofoliu care sa te reprezinte pe tine si munca ta. Poti sa il adaugi paginii tale de Facebook, LinkedIn etc. Acestea sunt, de regula, locurile pe care potentialii angajatori le vor verifica. Si nu te lasa descurajata de lipsa experientei. Cand iti compui CV-ul, fii sigura ca introduci abilitatile si talentele care se aplica jobului si responsabilitatilor pentru care aplici. Cunostintele despre project management, relatii cu clientii, organizare, vanzari, abilitati tehnice etc. sunt cateva din abilitatile care, desi initial invatate in cadrul unui alt domeniu, pot fi aplicate in oricare altul.

6. Pozitivitate!

Majoritatea oamenilor prefera sa lucreze cu oameni umili, sinceri si pozitivi. Ofera tot ce poti mai bun la postul actual, inainte sa cauti postul perfect. Astfel, cand il vei gasi pe cel din urma, vei stii cat de merituoasa este o atitudine pozitiva. Insa tine minte ca fericirea vine din interior, e o alegere. Seful tau sau compania la care lucrezi nu trebuie sa influenteze asta. Cand aduci pozitivitate la locul de munca, primesti pozitivitate!

7. Fii realista!

Chiar daca esti atat de norocoasa incat sa iti gasesti jobul perfect, nu inseamna ca totul va fi roz! Fiecare job are parti bune si parti mai putin bune. Orice merita avut, necesita efort! Indiferent de job, vor fi unele zile in care vei vrea sa inchizi alarma si sa te intorci la somn. Insa in cazul jobului dorit, majoritatea zilelor te vor entuziasma mai mult decat credeai posibil.

Text: Lavine Jianu
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle