Substanțele chimice precum dopamina sau toxitocina din creier sunt asociate cu plăcerea, ceea ce produce reacții fizice și psihice precum mai puțină durere, dependență și o dorință mai puternică de a face sex cu partenerul tău.
Timpul petrecut alături de persoana iubită, îmbrățișările și săruturile pot reduce stresul și te pot face să fii mai calmă și încrezătoare.
Iată 7 moduri prin care mintea și corpul tău se schimbă atunci când te îndrăgostești:
1. Poate scădea tensiunea arterială
Tensiunea arterială sau hipertensiunea sunt destul de periculoase și îți expun corpul la un risc destul de ridicat, mai ales când vine vorba de atacuri de cord, atacuri cerebrale și insuficiență renală. Medicamentele și schimbările în stilul de viață precum exercițiile și o alimentație sănătoasă pot controla sau chiar reduce hipertensiunea. Cercetătorii chiar sugerează faptul că atunci când te îndrăgostești există posibilitatea de a se reduce tensiunea arterială.
2. Te simți mai mult sau mai puțin stresată
Poate fi stresant la început să ai sentimente pentru cineva, poți avea încertitudini în privința sentimentelor lui, poți fi respinsă sau chiar să ai anxietate atunci când vine vorba să spui cuvintele cele mai importante.
În primele etape atunci când te îndrăgostești, crește nivelul de cortizol, un hormon asociat cu stresul. Pentru unii, iubirea poate fi un adevărat stres, mai ales când te afli la început, însă pe parcurs nivelul stresului va scădea. Dacă formezi o legătură strânsă cu partenerul tău, te poate ajuta să reduci anxietatea.
3. Te simți mult mai atașată și în siguranță
Un motiv pentru care te simți mai puțin stresată este faptul că te simți mult mai în siguranță. Oxitocina, un hormon eliberat prin contactul fizic precum îmbrățișări, sărutări sau sex, aprofundează sentimentele de atașament pe care le ai față de partenerul tău și produce senzații de mulțumire și siguranță.
De asemenea, oxitocina joacă un rol important în relațiile sociale, instinctul matern, reproducere dar și plăcere sexuală. „Hormonul iubirii’ crește în mod substanțial atașamentul social și încrederea în partenerul tău.
4. „Ai fluturi’ în stomac
Ai simțit vreodată faptul că inima îți bate foarte tare, mâinile îți transpiră sau că ai stomacul pe dos? (într-un sens bun!) atunci când vezi sau te gândești la persoana iubită?
Atunci când te îndrăgostești, nivelul de cortizol crește iar în acel moment te poți simți panicată ori stresată. Atunci când ești îndrăgostită, sănătatea emoțională a creierului tău experimentează diferite reacții, iar implicit și tu te simți copleșită de tot ceea ce trăiești.
5. Ești mai fericită
În momentul în care te îndrăgostești, organismul eliberează dopamină, un neurotransmițător care controlează plăcerile creierului, ceea ce îi face pe cei îndrăgostiți să se simtă mult mai fericiți unul alături de celălalt. Este și normal să se întâmple acest lucru odată ce găsești persoana potrivită și te îndrăgostești de ea.
6. Simți mai puțină durere
Studiile arată faptul că persoanele care sunt îndrăgostite și se află și într-o relație resimt mult mai puțin durerile și suferințele. Este dovedit acest lucru, însă cei mai mulți doctori nu ar recomanda ca oamenii să se bazeze pe acest lucru ca o rezolvare atunci când vine vorba de dureri.
7. Poți deveni dependentă de dragoste
Iubirea poate acționa precum un drog care îi face pe oameni să revină pentru și mai multă plăcere. Cercetătorii susțin faptul că iubirea poate crea dependență deoarece este o nevoie care poate fi satisfăcută în mod temporar, dar îți și poate distrage atenția. Chiar și după acest lucru, clasificările medicale nu o poziționează drept o dependență.
Citește și:
Semne alarmante că relația ta se apropie de sfârșit
Text: Iulia Brăslașu
Foto: Instagram.com/leoniehanne