Iata cateva dintre acestea:
1 Izolarea
Majoritatea studiilor despre depresie au cazut de accord asupra unui lucru, interactiunile sociale se numara printre modalitatile demonstrate de a preveni si trata depresia. Insa, una dintre cele mai suparatoare consecinte ale depresiei este faptul ca noi reusim sa ne convingem ca nu suntem suficient de interesanti si ca nimeni nu isi doreste sa petreaca timp cu noi, astfel, izolandu-ne si mai mult. Trebuie sa incerci sa intelegi ca aceste ganduri nu iti sunt de ajutor si ca ar fi mai bine sa incerci sa te reiei legatura cu persoanele apropiate. Un alt lucru pe care ai putea s ail incerci este sa te alaturi unui grup ce organizeaza intalniri saptamanale.
2 Durerea
Daca ai trecut vreodata printr-o despartire, ai pierdut un job care it placea, a murit un prieten sau un membru al familiei, inseamna ca stii ca fiecare din aceste situatii este marcata de durere si o profunda tristete. Incearca sa analizezi ultima perioada din viata ta si sa identifici daca au avut loc evenimente majore care te-au marcat si pe care ai refuzat sa le asimilezi. Aceasta suprimare a sentimentelor poate fi motivul pentru care ti s-a declansat depresia.
3 Lipsa de somn
Ai observat vreodata cat de fragila sau letargica esti dupa ce nu ai avut parte de un somn bun? Extenuarea ne afecteaza dispozitia, nivelul de energie si functiile cognitive. Problema adevarata este ca depresia poate cauza tulburari de somn si astfel, te poti trezi prinsa intr-un cerc vicios. Vorbeste cu terapeutul tau si incercati sa stabiliti impreuna lucruri care ar putea sa te ajute sa ai obiceiuri sanatoase de dormit.
4 Lipsa unui sens al vietii
Perspectiva existentialista sustine ca fiecare persoana trebuie sa gaseasca sau sa ofere un sens vietii sale, pentru a dobandi fericirea. Conform psihiatrului austriac Viktor Frankl,acest sens poate fi gasit cu ajutorul job-ului, a relatiilor din viata noastra, a ajutorului acordat altor persoane, studiului, a spiritualitatii, etc. Daca esti prinsa intr-o cariera’ care iti displace sau te simti pierduta in viata, s-ar putea ca aceste lucruri sa fie indicia pentru depresia care s-a strecurat in viata ta, pentru a-ti reaminti ca modul in care iti traiesti viata nu este in acord cu valorile si dorintele proprii. Incearca sa vezi aceste lucruri drepte semen pozitive si incepe sa te gandesti la ce ai putea sa schimbi.
5 O voce interioara critica
Imagineaza-ti cat de prost te-ai simti, daca ai avea un prieten, o ruda sau un partener care te-ar abuza verbal tot timpul. Acest lucru se intampla cu persoanele care sunt foarte critice cu propria persoana. Incearca sa iti asculti vocea interioara. Cum iti vorbeste? Daca ai realizat ca iti zici lucruri p ecare nu le-ai zice niciodata unei alte persoane, este timpul sa fac o schimbare. Cateva studii au aratat ca practicarea empatiei si a compasiunii fata de propria persoana poate ameliora depresia, iar aceste practice pot fi invatate prin intermediul terapiei.
6 Lipsa exercitiului fizic
Impreuna cu interactiunile sociale, exercitiul fizic este un alt element strans legat de declansarea depresiei. Nu trebuie sa faci nimic iesit din comun sau sa incepi sa alergi maratoane. Tot ce trebuie sa faci este sa iti acorzi 20 de minute pe zi pentru a face o plimbare in parc sau o scurta sesiune de yoga. Astfel, vei reusi sa elimini o alta cauza a depresiei, lipsa timpului petrecut in natura. Studii recente au inregistrat succese in tratarea depresiei cu ajutorul terapiei verzi’.
7 Stresul si lipsa timpului liber
Stresul cronic reprezinta una dintre caile sigure catre depresie. Incearca sa nu mai consideri ca esti un robot, ce trebuie sa fac totul perfect si permite-ti sa comiti greseli uneori. Nu mai avea asteptari foarte mari, cere ajutorul altor persoane si renunta la unele responsabilitati, daca este posibil. De asemenea, ideile ca viata de adult nu implica distractie sau ca aceasta poate fi meritata doar dupa ce am incheiat toate task-urile de la job sunt eronate. Incearca sa gasesti cateva clipe in fiecare zi pentru a practica activitatile care iti aduc placere, fie ca vezi un film, citesti sau, pur si simplu, lenevesti pe canapea.
Foto: Imaxtree