Exista o multime de obiceiuri marunte care iti pot sabota relatia, fara sa-ti dai seama. Noi am ales sa analizam 7 dintre ele.
Obiceiuri in aparenta benigne, cum ar fi sa te uiti pe Instagram, in timp ce stai in pat langa partenerul tau, iti pot sabota, incet, dar sigur, relatia. Studiile arata ca exista o multime de lucruri marunte care indica, de fapt, probleme serioase in relatii. Vestea buna este ca existenta problemelor nu inseamna neaparat ca relatia voastra se indreapta catre o despartire. Se pare ca, in zilele noastre, oamenii sunt mai dornici sa incerce sa-si rezolve problemele decat erau in urma cu zece ani. Iata 7 obiceiuri despre care terapeutii de cuplu spun ca pot sabota o relatie:
Poate ti se pare ca suna ca un sfat cu ajutorul caruia eviti dramele de liceu, dar sa vorbesti urat despre partenerul tau, atunci cand nu e prin preajma, nu doar sa ironizezi subtil obsesia lui inocenta pentru seria Star Wars, este un semnal de alarma, care insa e mai frecvent decat ai crede. Si care are de-a face cu cercul tau de prieteni. Pentru ca femeile au tendinta de a adopta acest obicei daca sunt inconjurate de persoane care fac acelasi lucru.
Daca grupul tau de prietene vorbeste adesea in termeni negativi despre partenerii lor, poate ti se pare normal si tie sa-ti barfesti iubitul, pe principiul: „Crezi ca al tau e rau? Al meu e si mai si!'. Insa, in realitate, astfel de porniri sunt dovada unei probleme mai serioase: demonstreaza o lipsa de respect, atat pentru el, cat si pentru relatia voastra, chiar daca el nu va afla niciodata despre aceste discutii. Astfel de comparatii negative pot duce, cu timpul, la critici mai dure si la nemultumire. Iar astfel relatia ta va intra intr-o spirala negativa.
Fie ca iti amintesti, plina de nostalgie, cat de amuzant era fostul tau iubit, spre deosebire de introvertitul tau partener actual, sau spui cu voce tare ca ti-ar placea sa fie la fel de politicos si galant ca sotul prietenei tale, acestea sunt semne subtile ca relatia voastra nu va rezista in timp. Chiar daca nu le verbalizezi, comparatiile exista acolo in mintea ta si, cu timpul, pot ucide o relatie.
Incearca sa-ti amintesti ca iarba pare intotdeauna mai verde peste gard, in curtea vecinului, si ca prietenele tale sunt, la randul lor, invidioase, pe ceva ce ai tu (chiar daca tu nu esti constienta de asta). Asa ca nu incerca sa-l schimbi, pentru ca oricum e o misiune imposibila! Daca simti, totusi, ca vrei sa-i semnalezi ceva ce ar putea corecta, fa-o cu diplomatie si incearca sa accentuezi ce face bine. O abordare plina de tact iti poate salva relatia!
Este cunoscut faptul ca femeile sunt mai capabile sa dezvolte empatie, adica sa se puna in locul celuilat, chiar daca nu-i impartasesc parerile. Pe de alta parte, chiar daca stau mai bine la acest capitol, nici ele nu sunt ferite de pericolul de a pica in aceasta capcana. Si barbatii isi doresc sa fie intelesi (nevoie aflata in stransa legatura cu cea de a fi respectati de catre partenera lor), asa ca ambele parti ar trebui sa depuna efort pentru a incerca sa vada lucrurile si din perspectiva celuilalt.
Atunci cand ai o disputa cu partenerul tau si tensiunea ta emotionala ajunge brusc de la zero la o suta, nu e un semn deloc bun. In felul asta, polarizezi foarte mult discutia si elimini orice posibilitate de a avea o conversatie productiva. De obicei, femeile pacatuiesc la asta, pentru ca ridica probleme (de obicei pertinente) intr-un mod mai patimas, ca sa nu spunem de-a dreptul agresiv.
Barbatii se calmeaza mai usor si analizeaza situatia mai detasat, in timp ce femeile verbalizeaza ceea ce simt, fara filtru sau cenzura. Stim ca e mai simplu de spus decat de pus in aplicare, dar daca ai tendinta de a ridica tonul de fiecare data cand aveti o discutie in contradictoriu, poate ar fi mai bine sa incerci sa iei un pic de distanta, pentru ca o astfel de abordare ii va declansa partenerului tau mecanismele de aparare, ceea ce saboteaza abilitatea (sau dorinta) lui de a discuta deschis si onest. Ideea este ca trebuie sa fie cel putin dispus sa te asculte, caci acesta este primul pas catre rezolvarea problemelor.
O data ce porneste o cearta, ar putea fi dificil sa o opresti. Insa o temperare poate ajuta la rezolvarea problemelor, pentru ca atunci poti vorbi mai calm. Pe de alta parte, cand te lasi angrenata in conflict, e foarte posibil sa incepi sa plangi, sa tipi si sa faci imposibil orice tip de dialog.
Iar asta are chiar o explicatie neurologica: iti creste pulsul si pierzi accesul la lobul frontal al creierului, responsabil pentru capacitatea ta de comunicare. Asa ca uneori te afli in situatia de a nu putea vorbi coerent, chiar daca iti doresti asta. Ideea este sa poti face o diferenta intre o discutie productiva, orientata spre gasirea de solutii, si una care te adanceste in perpetuarea unei stari de conflict.
Este normal sa nu fiti de acord tot timpul asupra oricarei probleme si la fel de firesc este sa si discutati despre problemele in legatura cu care sunteti in dezacord. Daca preferati cumva sa va petreceti timpul cu alti oameni doar ca sa nu fiti pusi in situatia de a interactiona unul cu celalalt, daca aveti parte de taceri pline de tensiune, sau daca adunati resentimente in loc sa discutati deschis despre ceea ce nu va convine in relatie, atunci aceasta situatie e la fel de periculoasa ca un conflict deschis si permanent. Asta nu inseamna ca trebuie sa cautati cu lumanarea motive de cearta, ci doar sa va exteriorizati, atunci cand este cazul.
Chiar si atunci cand vrei sa pari calmul intruchipat, corpul tot te da de gol. Exista cateva amanunte care te tradeaza: tonul vocii, pupilele dilatate, imbujorarea sau, din contra, paloarea pielii. Si toate vin, de obicei, la pachet cu un zambet fals si cu miscari rigide. Toate acestea sunt semne ca esti coplesita de emotii si ca nu mai poti fi pe aceeasi frecventa cu partenerul tau, deci cu atat mai putin veti reusi sa aveti un dialog care sa nu degenereze in cearta.
Asa ca, daca simti ca te apropii de o astfel de situatie, incearca sa te relaxezi, sa renunti la masca si sa-i spui partenerului tau ce simti cu adevarat in legatura cu faptul ca soacra ta va petrece un weekend intreg la voi, iar el nici macar nu te-a intrebat daca esti de acord. Practic, evitand sa abordezi discutii in legatura cu ce te nemultumeste, creezi un tipar in care refuzi sa fii onesta din punct de vedere emotional. Iar asta ii limiteaza si lui posibilitatea de a te intelege, de a te sustine si de a corecta problemele. Cu alte cuvinte, incercand sa minimalizezi o problema, nu faci altceva decat sa pui mai multa distanta intre voi.
Foto: Shutterstock