7 obiceiuri ale unor parinti buni

Cu totii ne dorim sa fim buni parinti, dar de cele mai multe ori ne este greu sa distingem intre ceea ce este bine sau rau de facut. Mai mult decat atat, ceea ce este bine pare din ce in ce mai greu de facut.

7 obiceiuri ale unor parinti buni

Noi am gasit 7 dintre obiceiurile pe care orice mama sau tata bun pot sa le aiba:

1. Isi arata furia

Ai voie sa fii furios. Ceea ce conteaza este modul in care iti arati furia, fiind constient care este sursa acesteia. Spre exemplu, gandeste-te la acele momente cand ajungi acasa si trebuie sa pregatesti cina si toata lumea este obosita si irascibila. Tocmai atunci copiii te tot intrerup si iti cer atentia. In astfel de momente, important este sa fii constienta ca problema nu o reprezinta copiii, ci situatia in sine, motiv pentru care cel mai potrivit lucru este sa le explici acestora situatia si motivul pentru care in acest moment nu le poti acorda atentie.

2. Isi acorda timp sa explice consecintele

Majoritatea expertilor spun ca este bine sa actionezi imediat cand copiii sunt obraznici, insa acest lucru nu este neaparat cel mai potrivit. Daca nu stii ce sa faci, este perfect in regula sa spui: Nu stiu cum sa gestionez asta acum. O sa revin la tine.' Chiar poti spune: Sunt atat de nervoasa incat nu pot gandi asa cum trebuie. O sa rezolv asta cand voi fi mai calma.'
Ca parinte, ma simt mult mai bine atunci cand ofer un raspuns potrivit decat o reactie impulsiva. De asemenea, copiii inteleg mai bine ceea ce vreau sa le spun dupa ce am analizat eu insami consecintele si am putut sa le explic lor cu calm.

3. Se axeaza pe calitatea timpului

Nu ai nevoie neaparat de o balanta perfecta intre viata de familie si munca, insa este nevoie sa petreci zilnic timp cu copilul tau. Chiar si cinci minute petrecute pe zi cu acesta poate produce schimbari mari in relatia dintre voi. Incearca sa gassti o activitate care sa fie pe placul amandurora si care sa va ofere sansa de a va apropia.

4. Isi imbratiseaza copiii cand acestia se poarta ingrozitor

Cand copiii se poarta urat, se intampla pentru ca se simt rau cu ei insisi. Astfel, ei sfarsesc prin a provoca alti oameni sa se poarte urat cu ei. Ei simt ca asta merita. Insa daca tu alegi sa faci contrariul, ei se schimba. De aceea, cand copiii tai se poarta urat, fii de partea lor. Strange-i in brate si intreaba-i ce este in neregula, moment in care ei iti vor spune ce anumei deranjeaza.

5. Nu rezolva problemele copiilor lor

Sa cresti copii independenti, siguri pe ei  inseamna sa-i lasi sa faca propriile greseli si sa le rezolve ei singuri. Cand copilul tau are o problema, asculta-l, insa nu sari sa o rezolvi tu. In schimb, incearca sa le spui lucruri precum: Oh, asta pare a fi suparator. Ce ai de gand sa faci?' Daca imi cer sfatul, incerc sa le spun: Nu stiu ce ar trebui sa faci, dar iti pot oferi cateva idei'. Dupa ce le oferi cateva dintre acestea, intreaba-i: Cum ti se pare?'. Asta ii va face sa se gandeasca la consecinte si le va oferi sentimentul ca decizia le apartine.

6. Ei nu analizeaza in mod excesiv

Este ok sa te gandesti la anumite situatii si la ce poti invata din ele, insa de cele mai multe ori mintea devine obsesiva si intoarce lucrurile pe toate partile, analizand o situatie la infinit. Cand acest lucru se intampla, te sfatuiesc sa iti spui: Multumesc, minte', iar apoi sa incepi sa te concentrezi pe alte lucruri. Este ca un buton de resetare care permite mintii tale sa constientizeze gandul si sa continue cu celelalte activitati.

7. Ei pastreaza complimentele simple

Cel mai puternic lucru pe care il poti spune copilului tau nu e te iubesc', ci te iubesc asa cum esti'. Incearca asta cu copiii tai si observa-le reactia. O sa fii uimita!

Text: Georgiana Lupica
Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle