Sau poate pierzi multe ore cu telefonul in mana, pierduta pe Facebook sau Instagram, printre link-uri cu articole ademenitoare (dar care se dovedesc total lipsite derelevanta) si poze cu pisici si bebelusi? Sfatul nostru este sa citesti cateva pagini dintr-o carte in fiecare seara.
Cu totii avem o rutina, mai mult sau mai putin sanatoasa. Iar pentru acelea dintre noi care ne luptam cu insomnia, rutina de dinainte de culcare este cu atat mai importanta. Noi iti propunem o solutie, care s-ar putea sa-ti fie de ajutor. Incearca sa citesti! Dar nu pe telefon, tableta sau kindle, ci carti! In varianta cea mai clasica cu putinta! Ei bine, s-ar putea sa-mi oferi pe post de contra-argument ca, atunci cand descoperi o carte cu adevarat captivanta, te prinde dimineata cu ea in mana. De aceea, sfatul nostru este sa citesti cateva capitole in fiecare seara. Pentru ca lectura inainte de somn are efecte benefice surprinzatoare. Noi am facut o lista cu 7 dintre ele:
1. Cititul imbunatateste memoria
Creierul are tendinta de a retine vreme mai indelungata ultimele lucruri inregistrate inainte de a adormi. Daca vrei sa memorezi mai usor anumite informatii, citeste-le inainte de a merge la culcare si e posibil sa le retii mai usor sau mai amanuntit.
2. Cititul iti odihneste ochii
Dar, inca o data, e vorba de cititul dintr-o carte si nu de pe un ecran. Daca toata ziua stam cu ochii in monitorul computerului, pe ecranul telefonului sau pe tableta, cititul inainte de culcare iti va oferi fix acel repaus vizual de care ai nevoie.
3. Cititul imbunatateste calitatea somnului
Adormi foarte greu? Te muti de pe o parte pe alta a patului sau chiar intr-o alta camera? Practic, cititul iti muta gandurile pe un alt plan, ceea ce induce somnul. Probabil ai observat cat de usor adorm copiii daca le citesti o poveste inainte de culcare. Glisarea gandurilor catre o lume fictionala elibereaza tensiunea acumulata peste zi si te ajuta sa te relaxezi. Este una dintre cele mai usoare modalitati de a avea parte de un somn odihnitor. Pacat ca uitam de el atunci cand devenim adulti!
Citeste si:
10 carti pe care sa le citesti vara asta
4. Cititul inainte de culcare reduce nivelul stresului
Cercetatorii de la Universitatea din Surrey au realizat un studiu pentru a verifica daca nivelul stresului poate fi redus prin lectura, si in special citind inainte de a merge la culcare. Rezultatul studiului este unul cat se poate de incurajator: se pare ca nivelul stresului scade cu pana la 68%. Asadar, daca esti stresata, incearca sa citesti in loc sa te tot uiti pe Facebook! Sau pe pereti.
5. Cititul imbunatateste creativitatea
Probabil iti imaginezi ca toate personajele importante, aflate in functii de conducere in marile corporatii, citesc carti de marketing si strategie inainte de a adormi. De fapt, multi antreprenori de succes citesc tot felul de chestii inainte de a adormi (si nu neaparat carti de economie). Motivul? Cititul le stimuleaza creativitatea. Este ca si cum s-ar uita la lume prin alti ochelari de fiecare data. Incepi sa vezi oamenii, problemele, situatiile cu mai multa deschidere si din cu totul alte unghiuri. Imagineaza-ti ca, asa cum muschii tai au nevoie de exercitiu pentru a ramane in forma, la fel stau lucrurile si cu mintea ta. Iar cititul este o forma de exercitiu mental.
6. Cititul te ajuta sa te concentrezi mai bine
Toate mesajele si toata agitatia de pe social media iti distrug capacitatea de concentrare. Practic, nu reusesti sa te concentrezi niciodata cu adevarat la nimic. Dar cititul inainte de culcare te forteaza sa procesezi informatia, fara tot „zgomotul’ cauzat de computer sau telefon. Practic, ne antrenam mintea sa se (re)obisnuiasca cu concentrarea pe termen (mai) lung.
Citeste si:
Emma Watson si lista sa de carti citite – inspiratie pentru lecturile tale!
7. Cititul te ajuta sa devii o persoana mai empatica
Ce te face sa fii empatica? Parctic, abilitatea de a vedea lumea din perspectiva altei persoane si de a intelege si punctul ei de vedere, chiar daca este o situatie cu care tu nu te-ai confruntat. Atunci cand citesti (mai ales carti de fictiune) descoperi si intelegi cum reactioneaza alti oameni.
Foto: Instagram