Sunt ca sapte mini-pastile cu o otrava lenta, al caror principal efect secundar este plictiseala. Iata care sunt cele mai toxice ingrediente ale unei vieti plictisitoare:
1. Teama
Teama este lasitatea ori timiditatea care te fac sa te retragi din fata vietii. Sau, cu alte cuvinte, frica de a-ti parasi zona de confort. Daca nu-ti aduni curajul de a parasi aceasta zona calma, dar atat de toxica, si de a incerca lucruri noi, viata ta va fi plictisitoare. Teama te face sa traiesti intr-o permanenta stare de confuzie, deoarece te impiedica sa iei decizii si sa le pui in aplicare, pentru ca esti stapanita in permanenta de frica de a nu da gres sau de a esua.
Asa ca alegi sa nu faci nimic. Iar acest nimic se cheama plictiseala. Oamenii increzatori in fortele proprii nu se tem de esec. Ei isi dau seama ca pot indrepta o greseala si nu se lasa dominati sau paralizati de frica. Asa ca nu permite fricii de nou sau de necunoscut sa te traga inapoi. Cel mai important antidot impotriva fricii este actiunea.
Este normal sa fii tematoare sau precauta in anumite momente, dar trebuie sa te decizi sa actionezi. Acest demers iti va condimenta viata mai mult decat iti poti imagina, fie ca este vorba de o relatie noua, de un job nou sau chiar de o experienta noua (cum ar fi maternitatea sau mutatul intr-o alta casa sau intr-un alt oras).
2. Furia
Furia este una dintre cele mai puternice emotii de care avem parte. Este ca un flux de resentimente in legatura cu ceva sau cu cineva, care se poate transforma intr-un adevarat torent. Iar problema nu este existenta acestui torent, ci directia inspre care decizi sa-l canalizezi.
Majoritatea oamenilor recunosc ca sunt prinsi in capcana vietii pentru ca incearca din rasputeri sa demonstreze persoanelor care le-au gresit in trecut cat de mult s-au inselat. De fapt, ei nu sunt neaparat furiosi pe acele persoane, ci pe ei insisi. Cu alte cuvinte, simt ca nu merita sa reuseasca.
3. Incapacitatea de a ierta
Incapacitatea de a ierta este ca si cum ai bea o otrava si ai astepta ca altcineva sa moara. Sau, ca sa folosim o imagine chiar mai puternica, ca si cum ti-ai infinge cutitul in piept si ai astepta ca altul sa sangereze. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca oamenii ranesc sentimentele semenilor lor, cu sau fara voie.
Iertarea inseamna sa nu mai mentionezi, sa nu-ti mai amintesti si sa nu te mai gandesti la lucrurile cu care alti oameni ti-au gresit. Iertarea nu inseamna sa scuzi. De fapt, iertarea este necesara tocmai pentru ca anumite lucruri n-au nici o scuza. Atunci cand nu poti ierta, te blochezi practic intr-un moment neplacut sau dureros din trecut si incarci o alta persoana cu responsabilitatea acelui moment. Iar atunci cand esti blocat in trecut, viata ta prezenta nu poate fi decat plictisitoare.
Page: 1 2