Exista momente in care nu te simti deloc implinita, in care ti se pare ca esti prinsa in capcana propriei vieti si ca nimic nu-ti mai aduce vreo satisfactie reala. Noi am identificat sapte motive pentru care viata ti se poate parea teribil de anosta.
Sunt ca sapte mini-pastile cu o otrava lenta, al caror principal efect secundar este plictiseala. Iata care sunt cele mai toxice ingrediente ale unei vieti plictisitoare:
Teama este lasitatea ori timiditatea care te fac sa te retragi din fata vietii. Sau, cu alte cuvinte, frica de a-ti parasi zona de confort. Daca nu-ti aduni curajul de a parasi aceasta zona calma, dar atat de toxica, si de a incerca lucruri noi, viata ta va fi plictisitoare. Teama te face sa traiesti intr-o permanenta stare de confuzie, deoarece te impiedica sa iei decizii si sa le pui in aplicare, pentru ca esti stapanita in permanenta de frica de a nu da gres sau de a esua.
Asa ca alegi sa nu faci nimic. Iar acest nimic se cheama plictiseala. Oamenii increzatori in fortele proprii nu se tem de esec. Ei isi dau seama ca pot indrepta o greseala si nu se lasa dominati sau paralizati de frica. Asa ca nu permite fricii de nou sau de necunoscut sa te traga inapoi. Cel mai important antidot impotriva fricii este actiunea.
Este normal sa fii tematoare sau precauta in anumite momente, dar trebuie sa te decizi sa actionezi. Acest demers iti va condimenta viata mai mult decat iti poti imagina, fie ca este vorba de o relatie noua, de un job nou sau chiar de o experienta noua (cum ar fi maternitatea sau mutatul intr-o alta casa sau intr-un alt oras).
Furia este una dintre cele mai puternice emotii de care avem parte. Este ca un flux de resentimente in legatura cu ceva sau cu cineva, care se poate transforma intr-un adevarat torent. Iar problema nu este existenta acestui torent, ci directia inspre care decizi sa-l canalizezi.
Majoritatea oamenilor recunosc ca sunt prinsi in capcana vietii pentru ca incearca din rasputeri sa demonstreze persoanelor care le-au gresit in trecut cat de mult s-au inselat. De fapt, ei nu sunt neaparat furiosi pe acele persoane, ci pe ei insisi. Cu alte cuvinte, simt ca nu merita sa reuseasca.
Incapacitatea de a ierta este ca si cum ai bea o otrava si ai astepta ca altcineva sa moara. Sau, ca sa folosim o imagine chiar mai puternica, ca si cum ti-ai infinge cutitul in piept si ai astepta ca altul sa sangereze. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca oamenii ranesc sentimentele semenilor lor, cu sau fara voie.
Iertarea inseamna sa nu mai mentionezi, sa nu-ti mai amintesti si sa nu te mai gandesti la lucrurile cu care alti oameni ti-au gresit. Iertarea nu inseamna sa scuzi. De fapt, iertarea este necesara tocmai pentru ca anumite lucruri n-au nici o scuza. Atunci cand nu poti ierta, te blochezi practic intr-un moment neplacut sau dureros din trecut si incarci o alta persoana cu responsabilitatea acelui moment. Iar atunci cand esti blocat in trecut, viata ta prezenta nu poate fi decat plictisitoare.
Negativismul se traduce prin nevoia de a vedea tot timpul paharul pe jumatate gol in loc sa fii recunoscatoare pentru faptul ca ai, in primul rand, un pahar. In plus, este modul de a te amagi in permanenta spunandu-ti ca vei fi fericita atunci cand…' Ceea ce este o mare minciuna, pentru ca fericirea este, pana la urma, o alegere.
Iata niste exercitii simple de imaginatie, fii sincera cu tine insati si gandeste-te care ar fi reactia ta daca:
a. Ai fi blocata in trafic. Ai fi stresata si furioasa sau bucuroasa ca nu masina ta este cea implicata intr-un accident?
b. Ai ramane fara serviciu. Ai fi in culmea disperarii sau entuziasmata de ideea ca ti se ofera ocazia de a-ti dezvolta noi abilitati si de a evolua, poate, intr-o alta companie?
c. Te-ai certa cu cineva din familie. Te-ar consuma faptul ca nu gasesti intelegere nici macar la o ruda apropiata sau te-ai simti privilegiata ca ai o familie?
Acestea sunt doar cateva dintre situatiile neplacute de care poti avea parte in viata, practic in orice moment. Vestea buna este ca poti invata sa-ti mentii optimismul si atitudinea pozitiva. Secretul consta in faptul ca sta doar in puterea ta sa impiedici aceste intamplari sa-ti determine sau sa-ti dicteze starea de fericire. Sa fii multumita in legatura cu ceea ce iti ofera viata si fii plictisita de viata sunt doua atitudini care, evident, sunt total incompatibile.
Gelozia este un sentiment negativ proiectat asupra cuiva pentru ceea ce are. Gelozia aduce cu sine neliniste, deruta, lipsa de armonie in viata. Pentru ca, atunci cand invidiezi pe cineva pentru ceea ce are, practic devalorizezi ceea ce ai tu. Alegand sa fii geloasa pe cineva, iti spui de fapt: 'Nu cred ca ceea ce am eu e la fel de bun ca ceea ce ai tu. Asa ca, in loc sa ma straduiesc sa obtin ceea ce-mi doresc pentru mine insami, ma concentrez pe sentimentele negative indreptate impotriva ta.' Poti redirectiona intreaga energie pe care o consumi astfel stabilindu-ti anumite scopuri si urmarind atingerea lor. Iar asta va alunga cu siguranta plcitiseala din viata ta!
Lenea inseamna sa-ti doresti ceva, dar sa nu fii suficient de motivata incat sa faci ceea ce e necesar ca sa obtii acel ceva. Practic, lenea te ajuta sa-ti construitesti o lista de circumstante si scuze imaginare care sa justifice lipsa de actiune. Si ghici ce presupune o viata incitanta si palpitanta! Munca. Amanarile si ezitarile de orice fel sunt apanajul plictisului, iar scuzele sunt ingredientul principal al esecului. Asa ca trebuie sa te mobilizezi si sa alungi lenea din viata ta, daca iti doresti sa scapi de plictiseala.
Din pacate, societatea noastra este construita in jurul idolatrizarii confortului. Vrem sa facem lucrurile in cel mai facil mod cu putinta. Dar „usor' nu inseamna „incitant'. Iar progresele pot incepe sa apara exact in punctul in care te decizi sa renunti. Daca ti se pare ca viata ta este plictisitoare, identifica acel ceva care iti solicita mintea, talentul, efortul si pasiunea (toate sunt antidoturi sigure pentru plictiseala). Nu fi lenesa! Candva iti vei fi recunoscatoare pentru asta!
Indecizia ii tine pe oameni pe loc. Chiar si cea mai anevoioasa calatorie incepe cu primul pas. Dar trebuie sa te decizi sa faci acel prim pas. Si apoi un alt pas, si un altul. Iti propun un alt exercitiu de imaginatie: ti-e foame si vrei sa ajungi la bucatarie. Daca faci un pas inainte, dar unul inapoi, n-ai sa ajungi niciodata. Vei fi blocata si infometata, pentru că iti doresti ceva, dar nu faci pasii necesari ca sa obtii acel ceva. La fel se intampla si cu viata ta. O persoana hotarata alege intotdeauna pasii inainte si se retrage doar cand e absolut necesar. Crezi ca ai o viata plictisitoare? Atunci primul pas este teribil de simplu: trebuie sa stii ce ti-ar condimenta cu adevarat viata!
Text: Crina Alexe
Foto: bright picture of young woman breaking glass from Shutterstock