7 motive comune din cauza carora oamenii mint

Cu totii cunoastem diferite motive din cauza carora oamenii mint. De asemenea, cu totii suntem constienti ca acestea fac parte din viata noastra de zi cu zi, unii oameni considerand chiar ca minciuna s-a nascut odata cu comunicarea in sine.

7 motive comune din cauza carora oamenii mint

Toata lumea minte si daca te intrebai cumva care sunt cele mai comune cauze, noi iti impartasim cateva:

Frica de adevar

Cel mai comun motiv este chiar frica de adevar. „Ce urmari vor surveni din recunoasterea lui? Ce vor gandi cei din jurul meu daca recunosc ca am putut sa fac/spun/gandesc asa ceva?” Eroarea acestui plan este ca persoanele din jurul nostru nu pot fi toate pacalite. Si prin neasumarea responsabilitatilor, si neasumarea ta, capeti un ‚pacat in plus, nu scapi de toate celelalte!

Ocolirea responsabilitatilor

Alta cauza foarte comuna este frica de asumare a faptelor. Astfel dorim sa ocolim responsabilitatile referitoare la indreptarea situatiilor create. Instinctiv vrem sa ne sustragem din ecuatie, in loc sa confruntam consecintele. Iar daca ai norocul ca vina sa pice pe altcineva, te simti si mai bine. Fapt ce nu este nici etic si nici nu da dovada de maturitate.

Dorinta de a fi placuti

Din dorinta irationala ca toata lumea sa ne placa, tindem sa inflorim adevarul pentru a parea mai interesanti. Da, este greu sa recunosti acest lucru si scris negru pe alb pare de-a dreptul ridicol dar este o realitate cu care ne confruntam zi de zi indiferent daca o constientizam sau nu. Important este sa facem primul pas in a realiza acest lucru, ca apoi cu timpul sa fim destul de incantati cu propria persoana pentru a fi autentici.

Evitarea consecintelor

Dupa cum am mentionat si mai sus, in momentul unei erori nimeni nu vrea sa se confrunte cu urmarile, mai ales cand este vorba despre consecinte grave. Cel mai des aveam tendinta sa facem acest lucru in copilarie. Nu mai il lua pe ‚nu in brate! este o propozitie pe care am auzit-o cu totii in anii de inceput ai vietii noastre. Fiind copil, te gandesti ca a nega adevarul reuseste o instanta anulare a acestuia. Fara alte intrebari! Irational, nu? Daca raspunsul este ‚da, atunci ar trebui sa ne asumam faptele si sa nu facem o greseala in plus prin a le ascunde pe cele dintai.

Nu se vrea ranirea persoanelor dragi

Este vorba de acele minciuni albe pe care le spunem din dorinta de a nu rani persoanele de langa noi. E destul de complicat sa gasesti curajul de a spune adevarul stiind ca acesta ar putea afecta oamenii dragi. Tentatia de a face ce consideri ca este bine pentru propria persoana e mare. Iar cand aceasta este impotriva principiilor, cerintelor, parerilor persoanelor din jurul tau incerci sa le impaci pe toate negand adevarul. Dar a fi intr-o armonie falsa nu face bine nimanui.

Urmarirea unui castig

Cand vine vorba de afaceri, toata lumea tinde sa minta. Nu este un soc pentru nimeni faptul CV-urile sunt inflorite, negocierile nu sunt atat de corecte, etc. Din pacate, dupa minciunile facute, trebuie sa te si ridici la nivelul celor spuse. Si, in caz contrar, persoanele din jurul tau nu vor mai vrea sa aiba de-a face cu tine. Nu pretinde ca poti face sau poti oferi ceva de care in realitate nu esti in stare.

Influentarea altor persoane

Indiferent cat de tentant ar parea, nu trebuie niciodata sa minti pentru a-ti impune ideile, pentru a dovedi ceva sau pentru a influenta deciziile cuiva. Aceasta nu este niciodata solutia. Pe langa toate partile negative ale situatiei, precum moralitatea si corectitudinea, iti pui in pericol si binele personal, riscand mult sa iti pierzi credibilitatea. Cel mai bine este sa fii o persoana onesta si sa accepti ca nu toate persoanele pe care le cunosti vor fi de acord cu tine si ca niciodata nu o vor face, indiferent cat incerci si ce faci. Invata sa accepti asta si sa mergi mai departe, pastrandu-ti integritatea inainte de toate.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle