Gasirea unor moduri de a-ti spori creativitatea poate fi pentru unele persoane ceva stresant si poate chiar frustrant. Atunci cand vorbim de creativitate ne limitam la a o defini prin a fi talentat, insa aceasta sintagma poate fi departe de adevar.
Creativitatea nu se limiteaza doar la artele vizuale, ea poate fi dezvoltata in orice domeniu. Toti suntem capabili sa fim creativi si multi dintre noi nici macar nu realizam acest lucru.
Definitia creativitatii este simpla: a avea abilitatea de a-ti imagina ceva si de a-l aduce la viata. Deci cu totii suntem creatorii a ceva, astfel ca exista o lista lunga de lucruri pe care le poti face pentru a-ti spori creativitatea. In realitate, iti folosesti creativitatea tot timpul, fie ca e vorba de a gati, de a gradinari sau de a pune pe picioare o afacere!
Dupa cum bine stim un corp sanatos ne ajuta sa ne mentinem o minte sanatoasa. Exercitiile zilnice si alegerea unei diete sanatoase sunt doua moduri extraordinare de a-ti spori creativitatea! S-a dovedit ca activitatea fizica ajuta la sporirea functiilor cognitive, deci sportul nu ne va spori doar flexibiltatea fizica, ci ne va ajuta si flexibilitatea mentala! A face o tura cu bicicleta, a face o plimbare in pas alert sau a merge la alergat, te va ajuta sa te descatusezi de stres, eliberand endorfina si astfel ii vei da frau liber creativitatii. Profita de o zi in aer liber, fa miscare si exploreaza lumea din jurul tau!
Este important sa intelegi ca nu tot timpul creativitatea este spontana. Este ceva ce poate fi practicat deliberat, cultivat sau favorizat de propria persoana. Dezvoltarea creativitatii cere rabdare si un devotament aparte pentru explorarea procesului creativ. Pastreaza-ti timp in fiecare zi pentru a medita, pentru a scrie liber sau pentru a schita astfel incat sa ajungi in zona ta imaginativa! Chiar daca nu te simti inspirata, fa un efort pentru a-ti exersa constient creativitatea, fara a astepta ca aceasta sa apara din senin!
Cu toate ca este importat sa te bucuri de singuratate pentru a medita asupra ideilor tale, colaborarea si lucrul cu ceilalti este de asemenea un bun mod de a-ti revigora creativitatea! A face parte dintr-o echipa iti ofera posibilitatea de a primi feedback asupra ideilor tale si de a vedea din diferite perspective munca ta. Vei invata de asemenea sa apreciezi diferit, metodele inventive, pentru ca vei asculta alte persoane explicandu-si obiectivele unui proiect pe care il desfasoara. Fii deschisa criticilor constructive si foloseste-le in avantajul tau!
Nu trebuie sa fi un scriitor genial sau un jurnalist pentru a avea la tine un carnetel tot timpul. Ideile creative ne pot „lovi' in orice moment si de aceea este bine sa le poti nota pentru ca este posibil sa le uiti! Daca nu ti se pare distractiv sa porti cu tine un jurnal si un pix peste tot, atunci le poti nota pe smartphone sau pe tableta, in sectiunea note sau intr-o aplicatie a productivitatii! Inregistreaza-ti toate ideile care-ti vin pe parcursul zile si asculta-le seara cand ajungi in linistea casei. In urmatoarea dimineata, revizuieste-ti jurnalul creativ si mai adauga la acesta, in cazul in care ai avut vreo sclipire de geniu sau daca ai visat ceva incredibil!
Cititul este una dintre cele mai usoare moduri de a-ti spori creativitatea. Cartile ne ofera posibilitatea de a explora trecutul, de a calatori in diferite tari si de a cunoaste oameni interesanti. Prin citit, ne putem transpune intr-o alta lume, chiar in propriul nostru dormitor! Cartile ne pot schimba viziunea despre lume si despre ceea ce ne inconjoara. Avem atat de mult acces la carti prin bibliotecile locale, e-books si carti audio, incat ar fi rusinos sa nu profitam de acest avantaj!
Viata in ziua de azi a devenit din ce in ce mai stresanta, astfel incat uitam sa ne luam o pauza de la programul mecanic cu care ne-am obisnuit si nu ne oferim sansa de a avea cateva momente de relaxare si de distractie pentru a ne revigora creativitatea! Asa ca ar fi momentul sa alungi monotonia si sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut pana acum, pentru ca astfel ii vei da frau liber creativitati de a explora noi orizonturi!
Text: Mihaela Iancovici
Foto: Shutterstock