7 tipuri de relatii toxice – si cum sa scapi de ele

Ati vorbit despre problemele voastre, ati jurat ca veti incerca sa va schimbati si ati inceput din nou si din nou… Insa relatia ta inca urmeaza acelasi traseu distructiv, plin de drama.

Ca sa scapi din asemenea situatii ti-am pregatit un ghid care sa te ajute.


1. Relatia in care sotul a intrat intr-o zona de prietenie

Cum arata aceasta situatie:

Sunteti parteneri perfecti cand vine vorba de ingrijirea copiilor, insa in relatia voastra nu mai exista scantei. In general va comportati ca si cum ati fi prieteni sau colegi de munca.

De ce este usor sa ajungi in aceasta situatie:

Cuplurile uita ca trebuie sa fie si iubiti si parteneri, nu doar parinti si colegi de apartament. Dupa 2-3 ani intrati intr-o zona neutra si tot entuziasmul dispare.

Ce puteti face:

Dedicati cel putin 10 minute pe zi pentru a discuta lucruri despre voi, ca si cum ati fi la o intalnire. Incercati in aceasta conversatie sa si flirtati pentru a readuce intimitatea in relatia voastra.


2. Relatie dominant-submisiva

Cum arata aceasta situatie:

Un partener vrea sa detina controlul asupra celuilalt, in timp ce acesta ii permite.

De ce este usor sa ajungi in aceasta situatie:

Poate parea ca partenerului tau ii pasa de tine atunci cand este preocupat de lucruri mici, precum micul dejun sau planurile tale de weekend, dar de fapt acesta doreste doar sa controleze totul. In acest moment te-ai putea simti victimizata si e posibil sa crezi ca vocea ta nu mai conteaza.

Ce puteti face:

Daca incepi sa nu te mai simti confortabil in relatie, atunci este bine sa vorbesti si cu cineva din exterior. Poate fi un terapeut, mediator sau orice alta persoana in care ai incredere si poate oferi o parere obiectiva.


3. Unul dintre parteneri se implica mai mult

Cum arata aceasta situatie:

Unul din parteneri crede ca aceasta relatie este perfecta, insa celalalt are nevoie de spatiu. Este posibil ca iubitul tau sa isi doreasca un timp singur dupa o cearta, in timp ce tu preferi sa discuti imediat despre probleme si sa le rezolvi.


De ce este usor sa ajungi in aceasta situatie:

Fiecare reactioneaza in felul lui, avand un model pe care il aplica in orice situatie, de aceea este usor sa procedezi la fel indiferent de relatie.

Ce puteti face:

Incearca sa intelegi modul partenerului de a comunica si transmite-i informatiile in felul sau. Dupa o zi lunga, daca partenerul tau nu vrea sa stati imbratisati, lasa-l. Da-i timp sa faca ce isi doreste si intreaba-l cand este un moment bun sa vorbiti.

4. Relatia parinte suparat si copil rebel


Cum arata aceasta situatie:

El uita sa plateasca factura de la cartea de credit si tu primesti din nou o penalizare. Te enervezi, tipi la el si setezi singura un sistem de plata automat.

De ce este usor sa ajungi in aceasta situatie:

Atunci cand esti casatorita este usor sa ajungi in aceasta situatie, deoarece sunt foarte multe lucruri de facut. In momentul in care incepi sa ii atragi atentia in privinta unor probleme, te vei simti ca o mama cicalitoare, iar el te va privi in acelasi fel.

Ce puteti face:


De la inceputul relatiei incercati sa aveti drepturi si obligatii egale. Nu te purta cu un adult ca si cum ar fi un copil. Incearca sa ii explici situatia si sa ii ceri sa se implice.

5. Relatia in care un partener este dependent de celalalt

Cum arata aceasta situatie:

Renunti la aproape orice pentru iubire si persoana de langa de tine.

De ce este usor sa ajungi in aceasta situatie:

Aceasta situatie este intalnita atat la cuplurile casatorite, cat si la cele aflate la inceputul relatiei. Nu vrei sa starnesti discutii si nu vrei sa iti superi partenerul, deoarece nu ai vrea sa te paraseasca. Comportamentul tau poate fi rezultatul nesigurantei tale de a fi placuta pentru felul tau de a fi.


Ce puteti face:

Vorbiti despre asta in terapie. Daca nu sunteti casatoriti, incearca usor sa ii spui partenerului ce vrei de fapt. Un pas mic? Spune-i ce film ai vrea de fapt sa vezi la o intalnire.

6. Relatia in care unul din parteneri cere parerea celor din exterior

Cum arata aceasta situatie:

In loc sa discuti direct cu partenerul lucrurile care te deranjeaza, apelezi la prieteni si la sfaturile lor.

De ce este usor sa ajungi in aceasta situatie:

Prietenii pot fi grozavi atunci cand esti intr-un conflict cu partenerul tau. Acestia te sustin si vin cu idei si sfaturi care ar putea sa te ajute. In schimb, daca asculti de ei, fara a incerca macar sa vorbesti cu partenerul tau, lucrurile nu se vor rezolva.


Ce puteti face:

Discuta orice problema direct cu partenerul tau. Nu mai lasa totul sa treaca prin filtrele prietenilor si vorbeste cu iubitul tau exact ce te deranjeaza. Comunicarea va poate salva relatia.

7. Relatia in care unul din parteneri acumuleaza nemulturi si rabufneste

Cum arata aceasta situatie:

Atunci cand partenerul tau porneste o cearta, poate ai tendinta de a nu-ti exprima si tu nemultumirile si dupa ceva timp, rabufnesti si pornesti si tu o cearta, invocand motive acumulate de-a lungul timpului.


De ce este usor sa ajungi in aceasta situatie:

Cateodata furia poate parea singurul lucru la care partenerul tau reactioneaza. Cu toate acestea, datoria amandurora este sa aduceti intelegere si armonie in relatie. Asadar, nu trebuie sa iti faci partenerul sa se simta prost sau sa il manipulezi prin conflicte.

Ce puteti face:

Este in regula sa nu fiti mereu de aceeasi parere sau sa fiti raniti de anumite lucruri, dar modul de a rezolva orice conflict este comunicarea. Intotdeauna este bine sa folosesti un ton calm si sa privesti lucrurile si din perspectiva partenerului tau.

Text: Georgiana Livadaru

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle