Cresterea unui copil este un proces anevoios, provocator, insa care iti va aduce numeroase satisfactii.
Iata cateva metode menite a te ajuta sa cresti un copil nemaipomenit.
Acesta este sfatul specialistilor atunci cand in familia ta se pregateste de venirea pe lume a celui mai nou membru. La ce anume se refera?! La faptul ca tu ar trebui sa vezi viitorul in ansamblu, sa stii ce rezultate iti doresti sa vezi si sa pornesti de la acestea.
Spre exemplu, daca vrei ca al tau copil sa iubeasca legumele si sa le includa in fiecare dintre mesele zilnice, atunci asigura-te ca il hranesti cu precadere cu legume.
Sau, vrei ca al tau copil sa doarma in propriul pat si nu in al tau si al sotului tau, intre voi? Este simplu! Culca-l mereu in patul lui si niciodata in al vostru.
Daca nu prestabilesti aceste tinte cu mult timp inainte, s-ar putea sa nu tii pasul, adoptandu-le din mers.
Desi este absolut firesc si important sa poti spune „nu” in toate aspectele vietii tale, specialistii sustin ferm importanta ultimului cuvant in camin. Este vital sa le explici de la inceput ca, pana nu vor deveni adulti si isi vor lua in maini soarta si responsabilitatile, tu esti cea care are ultimul cuvant in casa.
Astfel, copiii vor invata ca atunci cand mama spune nu', ei vor trebui sa se complaca acestei decizii, fara sa existe alte conflicte pe tema respectiva. Autoritatea desavarsita a parintelui trebuie sa fie motorul principal al unei educatii ca la carte.
Cea mai inovativa tehnica de disciplinare a copilului tau reprezinta o varianta cumva mai proactiva si mai flexibila celei anterioare. Practic, in loc sa iti impui autoritatea, incearca sa le expui copiilor doua variante alternative ale fermului nu' pe care numai ei le pot alege, astfel determinandu-i sa isi decida singuri soarta.
Spre exemplu, daca unul din copiii tai plange la masa, in loc sa ii impui sa taca, ii oferi urmatoarele doua variante: ori se linisteste si poate lua masa impreuna cu restul familiei, ori, in caz contrar, va merge la el in camera si va manca singur. Secretul din spatele acestei tehnici este ca mereu una din variante este cea corecta, asadar iti vei indemna subliminal copilul sa aleaga calea favorabila. Mai mult decat atat, acesta se va simti respectat caci lucrurile au decurs in conformitate cu decizia sa.
Sa cresti un copil este o aventura incarcata de imprevizibil si plina de suisuri si coborasuri. Ce trebuie sa retii este ca, oricat de mici ar parea, copiii vor inregistra, imita, si ulterior se vor adapta la ceea ce vad. Prin urmare comportamentul tau va influenta in mod direct buna lor crestere, in timp ce vor prelua din obiceiurile tale, atat cele bune cat si cele rele.
Asadar, fii cu mare bagare de seama si cumpatare cand esti in jurul lor. Indiferent de cum ti-ai petrecut ziua, adopta mereu o atitudine relaxata si pe cat se poate de destinsa si amuzata. Crizele si panica nu vor ajuta cu nimic, ba din contra.
Un alt lucru esential in buna crestere a copilului tau este parerea ta despre sine intrucat se proiecteaza direct asupra dezvoltarii sale ca si caracter. Chiar daca nu te incadrezi in standardele sociale sau poate greutatea ta nu este cea ideala, invata sa te iubesti cu bune si cu rele, invata sa iti pretuiesti si sa iti pui in valoare calitatile.
Increderea in sine este un ingredient care iti asigura succesul pe multe planuri. Prin urmare asigura-te ca ii insufli copilului tau aceasta atitudine. Daca tu te iubesti pe tine, copilul tau va creste cu acest sentiment vizavi de sine, intr-un mod pe cat se poate de natural.
Atat specialistii in domeniu cat si consilierii matrimoniali insista asupra efectelor nefavorabile ale unui parinte cicalitor. Tu, ca mama, ar trebui sa stii deja care sunt motivele pentru care merita sa te certi, precum si cele pentru care ar fi mai bine sa lasi de la tine.
Atunci cand iti critici neincetat copilul sau chiar daca il coplesesti cu sugestii, deci practic iar il critici doar ca intr-un mod politicos, nu vei obtine nimic, ba din contra vei observa ca se va indeparta de tine si va construi un zid rezistent. Asadar, obisnuieste-te sa treci peste greselile marunte si dezbate doar subiecte care merita a fi analizate.
In primul si in primul rand invata-ti copilul sa priveasca familia ca un tot unitar, ca o echipa, toti membrii fiind egali si demni de acelasi nivel de respect. O foarte mare greseala o fac parintii care, chiar si in gluma, isi atata constant copiii impotriva celuilat parinte.
Ei trebuie educati de la inceput ca fiind parte dintr-un grup cu tel comun si in cadrul caruia fiecare isi are responsabilitatile proprii. Nu trebuie sa existe separari ierarhice de genul copii – parinti. Spre exemplu, in cazul unei excursii, ii poti chema in felul urmator: in loc de copii, haideti!', familie, haide!'. Astfel, vor creste cu sentimentul de egalitate chiar si in raspunderi.
Text: Lucia Faur
Foto: PR