1. Lemonade este un statement feminist
Cel mai important lucru pe care ar trebui sa il iei din toata aceasta poveste despre cel mai recent album al lui Beyonce e ca proiectul este unul profund feminist. Uite cum: Beyonce a decis sa lanseze inca un album surpriza despre un episod incert (pana acum) din viata ei. Tradarea sotului sau Jay Z (un personaj cel putin la fel de celebru si de puternic ca si ea) este motivul pentru care Beyonce a ales sa creeze si sa dea voce acestui album. Structurat in mai multe capitole, care urmeaza stadiile durerii dupa modelul Kübler-Ross, albumul vorbeste in primul rand despre o experienta profund feminina. Data fiind femeia despre care vorbim, ea este si una de culoare – de unde experienta ei revelata unui public larg devine inca mai puternica, pentru ca rareori s-a intamplat ca o artista de culoare sa fie atat de importanta pentru public cum e Beyonce. De asta ea, cantand, spargand lucruri, manifestandu-si public emotiile, insotita de o armata de alte femei, arata o fateta nou a unui star pop – cea a vedetei care gaseste forta si consolare in suratele ei care, toate, lupta pentru aceeasi cauza. Nu strica nici citatul din Malcolm X, care spune ca cel mai putin respectata persoana din America este femeia de culoare. Beyonce cere respect. Si, mai mult, il impune.
2. Lemonade e cel mai personal album al lui Beyonce
De la episodul devenit public dupa Gala Met, cand Solange, sora lui Beyonce, l-a bruscat pe Jay Z, intreaga lume a speculat pe tema vietii personale a lui Beyonce. Se pare ca acum ea insasi a decis sa puna capat acestor speculatii si sa declare chiar ea ce s-a intamplat. Daca e sa luam de bune randurile din Lemonade, e destul de clar ca Beyonce a fost inselata si ca a parcurs un numar de stari ca urmare a acestui fapt. O postura ingrata pentru una dintre cele mai idolatrizate femei din lume, dar marturisirea ei publica prin intermediul acestui album nu face decat sa ii rastoarne pozitia. Beyonce banuita ca ar fi fost inselata este demna de mila. Beyonce declarand sus si tare acest lucru e atat de asumata incat devine de temut. Si asta pare sa vrea sa transmita, cel putin in parte, filmul.
3. Lemonade vorbeste despre #blacklivesmatter
Cand Beyonce a lansat Formation, un imn inchinat persoanelor de culoare, detractorii nu au intarziat sa apara. De la teorii ale conspiratiei pana la reprosuri (caci Beyonce nu ar trebui sa isi permita sa vorbeasca despre victimele de culoare ale uraganului Katrina sau ale politiei din SUA, pentru ca este prea alba), de la politicieni suparati (Rudy Giuliani, fostul primar al New York-ului, a fost in mod deosebit deranjat de prestatia lui Beyonce de la Super Bowl, luand-o drept un atac la adresa politiei) pana la vedete iritate, aproape toata lumea ii contesta lui Beyonce dreptul de a vorbi despre originile sale. Slava cerului, Beyonce nu e atat de usor de intimidat si revine, si pe Lemonade, la temele pe care le-a inceput in Formation. Avem deci parte de versuri care amintesc de dezastrele prin care a fost fortata sa treaca comunitatea de culoare din Statele Unite, avem o atitudine ferma in fata abuzurilor si avem, pana la urma, unul dintre cele mai puternice staruri ale lumii ridicand niste probleme foarte pertinente si actuale. Poate ca ar trebui sa o ascultam, deci.
4. Lemonade are cele mai cool invitate (si cativa invitati foarte tari)
Gandit ca un proiect de colaborare, Lemonade isi propune parca sa aduca laolalta cele mai proeminente figuri feminine de culoare ale vremurilor noastre. Nu e vorba doar despre actrite, muziciene, atlete – femeile astea sunt in primul rand activiste, incepand cu superba Serena Williams (care face twerking consistent pe parcursul unui intreg capitol din album) si terminand cu Quvenzhane Wallis, Amandla Stenberg, Zendaya, Winnie Harlow, dar si Sybrina Fulton, Lezley McSpadden si Gwen Carr, femei ai caror copii au fost omorati prin abuzuri. Poate ca nu cool este termenul potrivit pentru a le descrie, dar aparitiile lor sunt cu siguranta semnificative. Iar muzical, Bey a colaborat cu Diplo, the Weeknd, Ezra Koenig, Jack White, Animal Collective, James Blake sau Kendrick Lamar (printre altii).
5. Lemonade e despre un model
Unul dintre lucrurile mai triste pe care poti sa le intelegi de pe Lemonade este ca albumul vorbeste despre un model – Bey nu se fereste sa spuna ca atat mama, cat si bunica ei au avut parte de aceleasi experiente nefericite. Este aici vorba despre un model pe care familia de culoare din America il perpetueaza pentru ca, in acel context social, lucrurile se desfasoara in paralel cu valorile, iar faptul acesta pare sa fie motivat de o multime de factori care tin de rasa, marginalizare, asteptari ale societatii si asa mai departe.
6. Lemonade e extrem de divers
Muzical vorbind, Lemonade se prea poate sa fie cel mai aventuros album al lui Beyonce. Avem parte, pe el, de piese R&B (cum sunt Pray You Catch Me sau 6 Inch), de reggae (Hold Up e, in mod surprinzator, printre preferatele mele, un cantec inselator care pare vesel si, in fapt, e devastator), hip hop (pun pariu ca Dont Hurt Yourself va deveni un imn al femeilor furioase din toata lumea, iar prezenta lui Jack White face foarte bine piesei), dance (in Sorry) sau chiar country (pe Daddy Lessons). Poate ca nu toate sunt piese care se vor auzi pe repeat la radio, dar e foarte reconfortant sa stim ca Beyonce a explorat muzical atat de multe zone, dincolo de explorarea introspectiva din acest proiect.
7. Lemonade e despre dragoste
Dragoste de sine, ca sa fim cinstite. Cantand despre cum e sa fii inselata, furioasa, dezamagita, indragostita, Beyonce canta de fapt despre sine. Si e un lucru special. Cele mai multe dintre noi ne ferim sa ne plangem in public. Esecurile sunt trecute sub tacere, lacrimile sunt sterse in intimitate. Iar cand una dintre cele mai puternice artiste ale lumii decide sa treaca din sfera etern nociva a discretiei feminine fata de propriile rateuri catre exprimarea cat se poate de publica, atunci toate ar trebui sa ne simtim indreptatite sa plangem, cand simtim nevoia, fara ca acest lucru sa ne faca slabe. Ci doar mai puternice.