Un oras vechi si cu o evolutie istorica interesanta, Craiova nu pare sa aiba, la prima vedere, prea multe lucruri de oferit. Insa, la o privire mai atenta, sunt suficiente locuri de vizitat intr-un weekend petrecut acolo.
Un palat impunator in stil baroc tarziu, construit dupa planurile lui Paul Gottereau, a fost proprietatea lui Jean Mihail, un membru al inaltei societati care a lasat, dupa moarte, intreaga sa avere statului roman. Cladirea este celebra pentru ca aici a fost gazduit guvernul polonez in refugiu, si tot aici au avut loc tratativele in urma carora s-a cedat Cadrilaterul. Ce sa vezi acum? Cabinetul Brancusi adaposteste sapte lucrari, iar muzeul detine si o frumoasa colectie Ion Tuculescu.
Multipremiat si foarte celebrat in toata lumea, teatrul de aici a cunoscut perioade mai triste, dar si unele glorioase. Fondarea Festivalului International Shakespeare, faptul ca aici au montat Silviu Purcarete (ani la rand), Robert Wilson – care a pus in scena in 2014 Rinocerii lui Eugen Ionesco, Thomas Ostermeier sau Max Webster inseamna mult. Asa ca, daca ai drum prin oras, asigura-te ca ai din timp bilete la cel putin un spectacol.
Orice localnic ai intreba iti va spune ca parcul este un loc de vizitat. Momentan aflat intr-un proiect de reamenajare, parcul a fost proiectat de catre Edouard Redont la inceputul veacului trecut, iar planurile au fost premiate la Expozitia Universala de la Paris din 1900. Cel mai mare parc natural din estul Europei gazduieste azi plantatii ornamentale, un hipodrom si un lac, un amfiteatru si cateva restaurante.
Cea mai veche constructie civila din Craiova, sectia Muzeului Olteniei care adaposteste colectia de etnografie dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea (din constructia initiala, astazi, totusi, se pastreaza doar putin). Incendiata de multe ori si cu un trecut tumultuos, cladirea adaposteste colectii permanente si temporare de arta traditionala care merita explorata indeaproape.
Fostul club dedicat angajatilor uzinei Electroputere s-a transformat, in urma cu cativa ani, intr-o galerie de arta care a debutat fulminant, cu expozitia Romanian Cultural Resolution, un proiect urias si de mare succes care a acoperit aproape in intregime arta contemporana romaneasca. Pana in mai, aici poti vedea expozitia de grup Doi cu Doi (Untitled Objects), unde vor fi expuse lucrari semnate de Teodor Graur, Adi Matei, Cristian Raduta si Marian Zidaru.
Fundatia Aman, care cuprinde biblioteca, o pinacoteca si un muzeu, a fost o donatie a familiei cu acelasi nume, din care provine si celebrul pictor. Biblioteca s-a imbogatit, treptat, in urma mai multor donatii, inclusiv din partea Academiei Romane, si a inflorit sub conducerea poetei Elena Farago (da, chiar cea cu Gandacelul) – a carei casa se afla chiar langa cladirea bibliotecii si poate fi vizitata.
Daca ai epuizat atractiile clasice ale orasului si te-ai plictisit de viata de noapte destul de animata, poti face un roadtrip de o zi – judetul Dolj este impanzit de cule oltenesti, portul de la Cetate te asteapta cu un peisaj pitoresc si un restaurant excelent, iar in apropiere se afla si conacul lui Barbu Druga, unul dintre cei mai influenti mosieri si afaceristi romani ai secolului trecut, transformat astazi intr-un spatiu dedicat artistilor care vin si creeaza aici in fiecare vara.
Vezi locuri de vizitat in Craiova – oiective turistice in Cetatea Baniei!
Foto: Shutterstock