8 ore pe zi sub acelasi acoperis, cu aceiasi oameni, pot duce, in timp, la legarea unor prietenii frumoase. La fel de usor pot duce, insa, la relatii de antipatie.
Totul tine de personalitatea oamenilor care te inconjoara, insa, de cele mai multe ori, conteaza si modul in care te comporti tu. E foarte simplu sa iti indepartezi colegii prin niste gesturi marunte, dar care pe ei ii pot scoate din sarite.
Printre cele mai enervante distrageri atunci cand lucrezi este zgomotul. Daca esti galagioasa fara motiv sau in mod repetitiv, ar trebui sa stii ca asta ii deranjeaza pe colegii tai, chiar daca nu ti-au reprosat…inca. Incearca sa nu vorbesti tare la telefon, sa fii cat mai silentioasa daca iei masa la birou sau sa nu faci zgomot cu foile, cartile, pixurile etc mai mult decat e nevoie. E o dovada de respect fata de altii pe care ai vrea sa o primesti la randul tau.
Trebuie sa iei in considerare faptul ca oamenii vin la job cu un scop principal – sa lucreze. Este absolut normal sa mai si socializeze intre timp, dar asta nu trebuie sa fie o abatere de la programul obisnuit. In cazul in care esti mai mult decat sociabila si ii stresezi cu felurite subiecte in timp ce munciti, asta ar putea fi o problema. Pe langa faptul ca tu nu te concentrezi suficient la task-urile tale, ii mai distragi si pe ei. Obisnuieste-te sa faci asta in pauze sau dupa program!
Sunt oameni carora le place sa isi exprime sentimentele prin diverse atingeri: sa se pupe, sa ofere si sa primeasca imbratisari, sa se bata pe umar, etc. Pe de alta parte, exista si persoane care urasc sa fie atinse, din diverse motive Daca faci parte din prima categorie, atentie, nu fi prea deschisa din acest punct de vedere! Desi intentiile tale pot fi bune, rezultatul poate fi unul prost, manifestat prin respingere sau stanjeneala. Incearca sa te comporti cat mai profesional la birou!
Oamenii au nevoie de proriul spatiu – in viata, in relatie, chiar si la locul de munca. Fiecare isi organizeaza biroul asa cum ii place, cum se simte confortabil si ar fi foarte urat daca cineva ar incerca sa ii deranjeze habitatul'. De asemenea, e indicat sa nu imprumuti pixuri, post-it-uri sau alte obiecte si, eventual, sa mai uiti sa le inapoiezi. Desi nu e vorba de lucruri importante, in timp, acest lucru iti poate deranja colegii.
OK, presupunem ca ai si zile proaste, in care nu ai chef de nimic, dar asta nu trebuie sa devina o obisnuita. Chiar daca te afli in situatia in care nu esti deloc multumita cu job-ul tau, tot nu ai voie sa fii lenesa, sa iti ignori task-urile sau sa nu respecti deadline-urile. Cu atat mai mult nu trebuie sa iti rogi colegii sa faca lucrurile in locul tau, daca vrei sa ai o relatie buna cu acestia.
Nu mai mentionam ca barfa nu e un lucru bun in general, cu atat mai mult la birou. Daca stii ca ai astfel de obiceiuri ar trebui sa fii foarte atenta in legatura cu ce spui si cu cine vorbesti. O regula pe care ar trebui sa o pastrezi mereu in minte: daca nu ai ceva dragut de spus la adresa cuiva, nu mai spune nimic. Barfa nu numai ca deranjeaza colegii si te pune intr-o lumina proasta, dar poate avea repercursiuni la nivel profesional, daca vorbele tale ajung la superiori.
Chiar daca treci printr-o perioada mai dificila si esti pana peste cap de ocupata, e mai bine sa nu iti plangi constant de mila, mai ales colegilor. E normal sa mai scapi o vorba in legatura cu multitudinea de task-uri care par imposibile, dar nu face un obicei din asta. Toti au probleme, insa nimeni nu vrea sa le auda si pe ale altora. Pentru asta ai prietenii de acasa.
Daca vrei sa ai o relatie buna cu colegii tai ar trebui sa iei in considerare aceste sfaturi si, in general, sa nu uiti de bunele maniere. Tu ce crezi, cate din regulile le mai sus le respecti si cate nu? Astfel iti poti da seama cat de bine esti vazuta in ochii colegilor.
Text: Georgiana Calin
Foto: PR