Exista multe mituri neadevarate despre casnicii, mituri la care tindem sa ne raportam cand ne evaluam propriul mariaj.
Inainte de a ne casatori, ne imaginam cu totii cum va arata viata noastra dupa ce facem pasul cel mare. Si dupa doar cativa ani de casnicie ne dam seama ca realitatea nu are nimic in comun cu ceea ce ne-am imaginat. Ceea ce nu inseamna ca realitatea este mai putin buna.
Sa vedem asadar care sunt cele mai frecvente mituri care ne saboteaza perceptia despre casnicii:
Unul dintre cele mai comune mituri despre mariaj este ca daca ne iubim, vom avea in mod sigur o casnicie fericita.
Afirmatie complet gresita! Pentru ca o casnicie sa functioneze avem nevoie, pe langa dragoste, de o multime de alte lucruri, cum ar fi rabdare, empatie, altruism, tact si o multime de alte calitati pe care fie le avem, fie le dezvoltam pe parcurs. Din pacate, doar dragostea nu poate sa ne asigure fericirea intr-o casnicie, este nevoie de mult efort si multe compromisuri.
Acesta este un alt mit care schimba foarte mult perceptia oamenilor despre mariaj si despre ei insisi dupa ce se casatoresc. Multi cred ca intr-o casnicie cei doi parteneri au roluri si responsabilitati foarte bine definite si ca din acest motiv, cei doi nu mai evolueaza, nu se mai distreaza si pana la urma nu se mai bucura de viata. Complet fals! Chiar daca dupa ce te casatoresti este posibil sa ai cateva responsabilitati in plus, asta nu inseamna ca nu iti ramane timp pentru hobby-uri si pentru lucrurile care ne fac fericiti. Si multe din acestea le putem face impreuna cu jumatatea noastra, va fi chiar mai distractiv.
Pentru ca o casnicie sa functioneze este necesar ca cei doi sa faca o multime de compromisuri si sa depuna mult efort. Oamenii tind sa creada ca daca se casatoresc, relatia lor va deveni in mod automat mai trainica. Nimic mai fals! Ok, poate ca o casnicie uneste un cuplu la inceput de drum, insa pentru ca relatia sa functioneze de-a lungul anilor este nevoie de mult mai mult.
Complet neadevarat! Fiecare om este unic. Si asta se aplica si in cuplu. Ar fi frumos daca am avea cateva lucruri in comun cu jumatatea noastra, dar este perfect ok si daca nu le avem. Totodata, este benefic ca cei doi sa fie diferiti, atata timp cat se completeaza reciproc.
FALS! In zilele noastre, cele mai multe cupluri aleg sa locuiasca impreuna inainte de a spune DA!'. Si asta nu inseamna ca rata divorturilor a scazut… Nimic nu ne poate garanta reusita casniciei. Asta depinde in totalitate de noi. Noi suntem singurii raspunzatori pentru reusita casniciei noastre.
Aceste este poate cel mai popular mit printre cei casatoriti si chiar printre cei care sunt intr-o relatie stabila. Iar studiile au aratat ca, de fapt, primul nascut in viata unui cuplu provoaca foarte mult stres si cei doi soti chiar se distanteaza in primul an de viata al bebelusului.
Se pare totusi ca, statistic, cei care au multi copii impreuna, divorteaza mai greu.
Cei mai multi isi imagineaza ca dupa casatorie , vor face mult mai rar sex, iar intensitatea relatiei erotice dintre cei doi va scadea. Studiile au aratat insa ca, din contra, cei casatoriti au o viata sexuala mult mai satisfacatoare decat cei celibatari, si asta nu petru ca fac mai mult sex, ci pentru ca traiesc mult mai intens aceste momente.
Text: Ana Toma
Foto: PR