Respectarea regulilor de eticheta este esentiala atat in mediul profesional, cat si in viata personala. Cateodata, un astfel de amanunt poate decide soarta unei negocieri sau te poate lasa fara prieteni.
In societatea actuala, in care toata lumea este din ce in mai grabita si preocupata si nimanui nu ii mai pasa de ceilalti, poti vedea cum reguli minime de politete sunt ignorate la tot pasul.
Iata 7 greseli de eticheta pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa faci impresie buna.
Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli. Cand esti cu doua persoane care nu se cunosc, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa le faci cunostinta. Daca nu iti amintesti numele lor, poti iesi diplomat din situatie cu o formulare de genul Da-mi voie sa iti prezint o veche cunostinta de-a mea…' . Daca o spui cu naturalete, nimeni nu isi va da seama ca tu, de fapt, nici nu le mai stii numele.
Daca ti-ai facut un obicei din a intazia, atunci poate ca ar trebui sa stii ca oamenii se pot simti ofensati. In plus, asteptarea ii va aduce la capatul rabdarilor si este foarte probabil ca atitudinea lor sa devina ostila. Asa ca, data viitoare cand intarzii, da un telefon persoanei cu care trebuia sa te intalnesti si cere-i scuze. In plus, invata sa gestionezi asteptarile celorlalti. Daca stii ca vei ajunge undeva in 30 de minute, anunta ca vei ajunge in 40; astfel, toata lumea va avea senzatia ca ai ajuns chiar mai devreme.
Atunci cand esti cu cineva, este extrem de nepoliticos sa stai cu nasul in telefon. Interlocutorul tau se va simti stanjenit si va crede ca nimic din ce spune nu este interesant. Asa ca, data viitoare, pune-ti telefonul deoparte ca sa nu te simti tentata si incearca sa te concentrezi la discutie. Arata-i celui din fata ta ca te intereseaza ce zice, fa-l sa se simta important.
Cand esti invitata la un eveniment, fie el botez, nunta sau simpla petrecere, nu uita sa anunti gazda daca vei ajunge sau nu. Iar, daca ti-ai confirmat prezenta, incearca sa nu iti schimbi planurile chiar daca intre timp a aparut ceva mai interesant. Vei rani persoana care te-a invitat si vei arata lipsa de respect fata de eforturile pe care le-a facut ca sa organizeze evenimentul.
Cand iei cina in oras, la un eveniment sau pur si simplu acasa insotit de prieteni, incearca sa nu te napustesti asupra mancarii sau sa iti oripilezi vecinii de masa cu obiceiuri ciudate. Ca reguli de baza, mananca pe indelete, foloseste ustensilele de mancat in ordinea in care sunt asezate, de la exterior catre interior, si nu vorbi cu gura plina.
Cand cineva face ceva pentru tine, nu uita sa ii multumesti si sa ii arati ca efortul sau a fost apreciat. Nu pleca de la premisa ca totul ti se cuvine!
Cand esti inconjurat de prieteni, colegi sau familie, incearca sa nu vorbesti numai tu sau numai despre tine. Nu intrerupe si lasa-i si pe ceilalti sa isi exprime opiniile, nu trebuie sa monopolizezi discutia. Le poti pune intrebari si apoi sa ii asculti cu atentie si astfel ii vei face sa se simta bine si vei face si impresie buna.
Text: Ana Toma
Foto: PR