6 moduri prin care îți poți salva mariajul

Poți salva un mariaj nefericit? Nu există un răspuns corect la această întrebare, și, de fapt, nu există un singur răspuns.

6 moduri prin care îți poți salva mariajul

Sunt foarte multe variabile și fiecare situație este unică în felul ei. Totuși, un prim pas este să reflectezi la situația mariajului tău și astfel să-ți descoperi singură răspunsul, pentru a face pașii necesari în direcția dorită de tine. Noi îți sugerăm 6 moduri prin care îți poți salva mariajul, dacă tu crezi că merită cu adevărat:

1. Acceptă adevărul despre mariajul tău!


Asta presupune timp, putere și curaj, pentru a putea fi în stare să spui cu voce tare adevărul: „Sunt nefericită în căsnicie!”. Mulți dintre cei care au un mariaj nefericit cunosc acest adevăr în adâncul sufletului lor, însă nu sunt suficient de puternici încât să se confrunte cu el. Acceptarea nu înseamnă că ți-ai dori ca mariajul tău să fi fost diferit sau că ai vrea să manipulezi lucrurile în direcția dorită de tine.

Acceptarea înseamnă să vezi adevărul, să accepți realitatea și să încetezi să te mai lupți cu ea. Înseamnă, în primul rând, să iei decizii asumate pe care să le pui în practică. Acceptarea adevărului nu înseamnă neapărat nici că rămâi într-un mariaj nefericit și nici nu înseamnă divorț. Este un punct de pornire pentru redobândirea fericirii.

2. Acceptă durerea pierderii și neîmplinirii visurilor tale legate de căsătorie!

Cei mai mulți oameni sunt entuziasmați de gândul căsătoriei. Se simt inundați de speranță, visuri, așteptări pozitive în legătură cu viitorul lor. În timpul etapei de început a unui mariaj, cunoscută ca „etapa lunii de miere”, e greu să-ți dai seama că „fericiți până la adânci bătrâneți” nu se întâmplă de la sine, ci presupune mult efort de ambele părți. Iar pentru mulți asta nu se va întâmpla niciodată. Durerea apare atunci când pierzi ceva sau pe cineva.

Iar visurile neîmplinite sau așteptările înșelate echivalează cu pierderea a ceva teribil de important. Totuși, deși poate părea paradoxal, există mult potențial în durere. Așa că permite-ți să suferi și să-ți trăiești durerea, pentru că astfel vei câștiga o nouă perspectivă asupra ta, asupra vieții, asupra mariajului, și asupra soțului tău. Iar asta poate însemna că setezi un nou cadru, care poate reprezenta o premisă bună pentru noi începuturi.

3. Ascultă-ți vocea interioară pentru a descoperi ce-ți dorești și ce ai nevoie

Lupta interioară pe care o presupune un mariaj nefericit și durerea emoțională pe care o cauzează pot fi copleșitoare. Te pot seca de energie, astfel încât nu te mai simți în stare să începi nimic, cu atât mai puțin să duci până la capăt. Sau te poți trezi în situația că te menții ocupată și distrasă non-stop, ca să nu te confrunți cu realitatea unui mariaj nefericit. Așa că încearcă să te gândești ce-ți dorești de la viață și ce-ți dorești de la relația cu soțul tău.

Fii cât de specifică poți fi! Formulează aceste dorințe cu voce tare și inițiază o conversație cu partenerul tău în legătură cu ce așteptați fiecare de la viitor. Discutând, puteți înțelege ce este posibil și ce nu, ce așteptări aveți fiecare de la celălalt, unde sunteți dispuși să faceți compromisuri. O astfel de discuție vă poate ajuta să înțelegeți că puteți încă funcționa ca o echipă. Sau, din contra, vă poate furniza informațiile și motivele pentru a decide că ați funcționa mult mai bine separat.

4. Amândoi trebuie să vă doriți schimbarea

Ambii parteneri trebuie să fie capabili să spună: „Da, poți salva o căsnicie nefericită!”. Și amândoi trebuie să facă efortul necesar pentru a repara relația. Iar asta presupune să vă acceptați reciproc vulnerabilitățile, defectele, nesiguranțele, dar și să schimbați cu totul dinamica relației voastre, felul în care v-ați obișnuit să-i răspundeți celuilalt. Poate fi o provocare mare să înțelegi o problemă pe care o ridică partenerul tău, mai ales dacă tu nu o percepi ca pe o problemă reală.

Dar asta este exact ceea ce trebuie schimbat! Oricum, nu aștepta ca partenerul tău să fie cel care se schimbă primul! Și nici nu te gândi că ești capabilă să-l schimbi tu! Nu-ți poți convinge partenerul să se schimbe sau să evolueze dacă el nu-și dorește asta sau dacă este fericit cu viața sa, așa cum este ea! E foarte posibil ca el nici să nu-și dea seama că are probleme în mariaj și să fie concentrat pe propriile probleme, total neatent la consecințe.

Tu ai misiunea de a te controla pe tine (cuvinte, acțiuni, perspectivă, atitudine). De exemplu, tu la ce ești atentă? Nu e așa că, atunci când tu și soțul tău petreceți mai mult timp împreună, adesea începi să observi la el mai puțin ceea ce iubeai la el și mai mult din ceea ce te enervează?! Și cu asta trebuie începută schimbarea: cu cât vei fi mai atentă la acțiunile lui negative (sau le vei interpreta ca negative), cu atât vei fi mai puțin fericită! Puterea de a-ți schimba perspectiva este numai la tine!

5. Nu te aștepta să fie ușor!

Dacă te decizi să lupți pentru a-ți salva căsnicia, trebuie să înțelegi că nu va fi ușor! Pe lângă eforturile personale, trebuie să-ți susții partenerul, chiar și atunci când se va simți frustrat, furios, când se va confrunta cu propriile greșeli și slăbiciuni! În plus, va trebui să vă acordați unul altuia spațiu pentru a procesa frământările și problemele din cuplul vostru. Este important să vă acceptați reciproc nevoia de spațiu și distanță.

6. E posibil să nu puteți depăși (unele) probleme din trecut

Probabil că și în jurul tău observi multe mariaje care sfârșesc printr-un divorț, dar n-ar trebui să lăsați statistica să decidă pentru voi! Unele dintre aceste divorțuri reprezintă doar lipsa efortului investit în relație sau a dorinței de a repara o conexiune pierdută. Totuși, unele divorțuri sunt pentru binele ambilor parteneri, și nu trebuie să înțelegi că pledăm aici pentru a rămâne într-un mariaj cu orice preț.

Orice relație care presupune violență, abuz fizic sau emoțional, infidelitate, comportament adictiv, probleme ireconciliabile de incompatibilitate sunt pur și simplu niște mariaje nefericite, care nu trebuie și nu pot fi reparate. Atunci când siguranța ta (de orice fel) este compromisă, unica soluție este să părăsești acea relație.

În orice alte circumstanțe, îți poți acorda timp pentru a reflecta și pentru a descoperi ce poți tolera, ce compromisuri ești dispusă să faci, ce principii nu ți-ai încălca niciodată. Uneori, atunci când iei un pic de distanță, poți găsi niște răspunsuri. Iar unul dintre ele poate fi că merită să mai încerci să-ți salvezi mariajul! Noi îți ținem pumnii!

Citește și:
Cum scapi de dependența față de partener

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle