Fiecare persoana se entuziasmeaza la finalul anului, gandindu-se la un nou inceput, o noua lista de obiective, pe care probabil nu o va respecta in totalitate si o multime de alte planuri. Inainte sa te apuci sa scrii o lista interminabila, descopera care sunt cele 6 lucruri pe care sa le faci inainte de noul an.
Fa curat in casa
La final de an trebuie sa te descotorosesti de toate lucrurile inutile pe care le-ai adunat in ultimul timp. Fie ca este vorba de haine, de produse cosmetice sau de obiecte decorative, lucrurile nefolosite in ultimul an ar trebui sa dispara din casa ta. Aglomerarea de produse contribuie la cresterea stresului, iar tu nu te vei putea concentra la proiectele tale. Totodata, aceasta curatenie poate fi facuta si cand vine vorba de corespondenta electronica.
Citeste si:
10 sfaturi care te pot ajuta sa fii mai eficienta
Pune-ti la punct toate documentele pentru sistemul de sanatate
Verifica daca asigurarea de sanatate este platita, daca abonamentul la clinica este inca valabil si, totodata, daca ai toata analizele facute. Fa curat in toata documentele si, pentru a fi mai organizata, imparte-le in categorii. In felul acesta in noul an vei avea mai usor acces la facturi si la rezultatele analizelor.
Verifica-ti contul bancar
Un lucru foarte important pe care sa il faci inainte de noul an este sa iti verifici contul bancar. Uita-te daca toate utilitatile sunt platite, si, in cazul in care ai un credit, daca ai achitat valoarea in fiecare luna la timp. Totodata vezi ce cheltuieli ai avut in acest an si fa-ti un plan pentru viitor.
Contribuie mai mult la planul pentru pensie
Inafara de pensia de la stat exista si posibilitatea unei pensii private. Ia in calcul aceasta optiune, deoarece nu ai vrea sa regreti in viitor. Incearca totodata sa aloci un buget mai mare pentru acesta daca ai posibilitatea.
Fa-ti lista cu toate taxele pe care le ai de platit
Stim ca taxele reprezinta ultimul lucru la care ai vrea sa te gandesti la finalul anului, insa daca esti organizata acum, vei scapa de o grija anul viitor. Fii atenta la impozite si la orice datorii mai ai la stat si pregateste-ti deja un fond pentru acestea. Vei vedea ca in noul an vei fi foarte multumita de aceasta actiune.
Citeste si:
Obiceiuri financiare la care trebuie sa renunti pana la 30 de ani
Seteaza-ti obiectivele pentru noul an
Lasa acest lucru la final, deoarece dupa ce vei rezolva restul problemelor te vei simti mai linistita. Nu incerca sa notezi prea multe lucruri pe lista. Aminteste-ti cam cat ai reusit sa faci anul acesta din ceea ce ti-ai propus si fii realista. In plus, pune-ti obiective concrete. De exemplu, nu spune ca vei citi mai mult, ci noteaza-ti exact cate carti ai vrea sa citesti intr-o luna.
Foto: PR