In casnicie, daca tu esti fericita, atunci sotul tau e in culmea fericirii, insa reciproca nu este intotdeauna valabila. Ciudat, nu?
Iata cateva noutati si obiceiuri ciudate in viata unui cuplu casatorit.
1. Daca esti multumita de casnicia ta, atunci sotul tau va avea viata fericita. Reciproca nu este valabila, insa.
Un studiu recent al Universitatii Rutgers a analizat informatiile a peste 400 de cupluri casatorite, cu vechime, si a demonstrat ca, in casatorie, fericirea femeii este mai importanta decat cea a barbatului, pentru a avea o viata de cuplu satisfacatoare.
Pentru a determina cat de fericiti sunt, indivizii au fost intrebati cat de des sunt enervati de partenerul lor, cat de des se cearta, cum se simt cand fac treburi casnice si daca se simt apreciati. Rezultatul a fost ca barbatii se simt un pic mai fericiti decat femeile. Daca o femeie nu este multumita de sotul ei, atunci acest fapt va afecta in mod direct casnicia, pe cand nemultumirea unui barbat nu are acelasi impact. Deborah Carr, professor in Departamentul de Sociologie al Scolii de Arte si Stiinta, considera ca atunci cand o sotie este satisfacuta de casnicia ei, are tendinta de a face mai multe pentru sot, si astfel acest lucru are un impact pozitiv asupra vietii lui.'
Se pare ca nu functioneaza si invers!
2. Esti afectata daca sotul tau se imbolnaveste, insa el nu este atat de preocupat cand tie ti se intampla asta.
Acelasi studiu a descoperit ca femeile sunt nefericite cand sotii lor se imbolnavesc, dar atitudinea barbatului nu se schimba cand sotia se simte rau. De ce? Deborah Carr vine cu raspunsul: Stim foarte bine ca atunci cand partenerul este bolnav, de obicei sotia este cea care il ingrijeste, si poate fi destul de stresant…Uneori, cand o femeie se imbolnaveste, nu sotul ii poarta de grija, ci fiica.'
3. Barbatii scunzi au tendinta sa ramana casatoriti si sa compenseze inaltimea printr-un salariu mai mare.
Cercetatorii Abigail Weitzman si Dalton Conley de la Universitatea din New York au descoperit ca inaltimea partenerilor are un impact semnificativ asupra casatoriei. Barbatii inalti au tendinta sa se casatoreasca cu femei mai educate, mai in varsta, insa rata divortului este mai mare. Rata divortului pentru barbatii scunzi este mai mica. Ei tind sa se casatoreasca cu femei mult mai tinere si sa castige un salariu mult mai mare.
Deci, ce se intampla? Autorii studiului spun ca barbatii scunzi compenseaza inaltimea prin venituri proportionale mai mari, in timp ce barbatii inalti se folosesc mai mult de atuurile lor fizice pentru a atrage femei cu venituri mai mari ca ale lor.
4. O nunta mare creste sansele unei casnicii de succes
Cercetatorii din departamentul de psihologie al Universitatii din Denver au avut 418 subiecti si au realizat un studiu care a determinat elementele care duc la o casnicie de success. 11% din respondenti nu au avut o ceremonie formala, iar dintre acestia, doar 28% au raportat sa aiba o casnicie fericita. Pe de alta parte, 41% din cuplurile care au avut nunti formale considera ca sunt fericiti in casnicia lor.
Cercetatorii au concluzionat ca acele cupluri care erau mai putin fericite sau mai putin sigure ca vor sa fie impreuna au ales sa nu faca o nunta mare si de asemenea, decizia de a avea o nunta mare simbolizeaza angajamentul, care influenteaza starea de spirit a cuplurilor. Conform studiului, cu cat nunta a fost mai mare, cu atat cuplurile au raportat o casnicie functionala: 47% din cuplurile care au avut peste 150 de invitati au casatorii bune, comparand cu doar 31% din cei care au avut doar 50 de invitati sau mai putini.
5. Poti fi genetic predispus sa inseli
Un studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea Binghamton din New York arata ca aproape jumatate din populatie a mostenit o gena care predispune la aventuri de-o noapte si la starea de ratacire dintr-o relatie aparent monogama.
Vinovatul? Gena numita DRD4. Cand porti o variatie a acestei gene, care este un receptor de dopamina, conform lui Justin Garcia, esti predispusa la aventuri de-o noapte, infidelitate, sex fara angajamente. Aceeasi gena alimenteaza si dependenta pentru alcool si jocuri de noroc. Dopamina influenteaza sistemul placere-recompensa al creierului. In cazul sexului fara angajamente riscurile sunt mari, dar recompensa este de asemenea mare.
Studiul te poate lamuri de ce unele persoane sunt indragostite si atasate de partenerii lor, dar, cu toate astea, insala.
6. Poate ar trebui sa inventam cuvinte noi
Cercetatorii americani au descoperit ca termenul wife' provine din radacina proto-indo-europeana weip' (a transforma, a rasuci, a impacheta) sau ghwibh', care are o radacina care inseamna rusine. Niciunul dintre acesti termini nu suna prea promitator… Cuvantul husband', pe de alta parte, deriva din husbondi', care inseamna stapan al casei. Cuvantul spouse' isi are originea din cuvantul latin sponsus', care provine din termenul spondere', care inseamna a se lega, a promite solemn.
Poate nu te surprinde faptul ca termenul marriage' provine din termenul latinesc mas' care inseamna barbat sau masculin.
de Oana Oachesu
Foto: Art photo of a young couple in sensual lingerie and a tuxedo from Shutterstock