6 lucruri care îndepărtează partenerul de cuplu și puteți ajunge la despărțire

Ca să ajungi la despărțire nu trebuie să înșeli, să fii violent. Sunt capcane de comunicare și comportament care erodează lent relația.

Un cuplu nu ajunge brusc în prag de despărțire. Sunt luni sau poate ani de neînțelegeri, nevoi emoționale neîndeplinite, conflicte abordate defectuos. Uneori relația se poate repara, alteori nu, dar în mod cert există prevenția.


Nu îi oferi intimitate și libertate, motiv des pentru despărțire

Un cuplu fuzional, în care cei doi parcă sunt legați cu un cordon ombilical, este un cuplu departe de o dinamică sănătoasă. Autonomia, libertatea, intimitatea sunt nevoi personale care nu se traduc prin nu te mai iubesc sau nu te vreau. Ci doar prin am nevoie de timpul meu, eu cu mine, cu prietenii mei, cu familia mea de origine. Iar un partener sufocat, da, se poate gândi la despărțire.

Nu îi oferi spațiu să se dezvolte profesional


Viața profesională este mult mai validată în ziua de azi decât în trecut. Iar pentru unii nu este doar o modalitate de a face mai mulți bani, ci de a crește, a evolua, a se dezvolta ca individ și din acest punct de vedere. Ce îți vine să faci când simți că cineva îți taie aripile? Cochetezi mental cu ideea de despărțire. Mai ales că pentru bărbați profesia este un fel de arenă de luptă modernă, în care își pun în joc masculinitatea și spiritul competitiv.

Consumul în exces de tehnologie poate duce la despărțire

Ați văzut vreodată la restaurant cupluri care luau cina sau prânzul, fiecare era cu ochii în telefon, și abia dacă au schimbat trei cuvinte? Desigur asta se întâmplă și acasă, nu doar în public. Bărbații evadează în jocurile video, femeile în social media, iar distanțarea se produce pur și simplu prin ignorarea celuilalt. Partenerii nu își mai oferă atenție, sunt fizic unul lângă celălalt, dar nu sunt prezenți cu adevărat.


Nu iei atitudine legat de lucrurile importante

Sigur, nimeni nu este perfect și nu există nici relația perfectă. De-a lungul timpului pot exista nenumărate conflicte în cuplu, pe diverse teme. Însă unele teme au o miză foarte importantă pentru partener, iar ele se pot repeta și pot fi expuse constant. Iar atunci când ceva contează enorm pentru tine, iar celălalt nici nu te ia în seamă, poți trece la furie, apoi resemnare și chiar despărțire.

Despărțire cauzată de lipsa de empatie


Ai un moment prost. Părinții sunt bolnavi, poate la serviciu te-ai certat cu șeful, ți s-a redus salariul, ai rămas fără job, prietenii simți că s-au îndepărtat de tine etc. Sunt multe scenarii în care devenim vulnerabili și avem nevoie de înțelegere din partea partenerului de cuplu. Mai corect avem nevoie de la el de empatie. Empatia nu înseamnă identificare, ci să te pui în papucii celuilalt ca și cum ai fi el. Iar de aici atenție și suport. Când nu primești empatie, ai senzația că nu ești susținut, că ești singur.


Domini discuția

Fiecare persoană care anumite capacități de comunicare. La asta se adaugă și elemente care țin de temperament, de caracter. Când un partener e dominant și celălalt nu mai are loc să își spună părerea, să își susțină cauza… se ajunge la frustrare. Mesajul transmis este: numai eu știu ce e bine, tu degeaba vorbești. În fundal se desfășoară și o luptă pentru putere, care erodează cuplul.

Citește și:
Top 10 motive de ceartă în cuplu pe timp de izolare

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle