Probabil ți s-a întâmplat până acum să fii într-o relație care să-i facă pe cei din jur să te întrebe de ce vrei să rămâi alături de acea persoană. Este posibil să te confrunți cu o astfel de situație și acum, fiind într-o relație toxică, alături de un partener care nu este potrivit pentru tine.
Fie îi găsești scuze pentru comportamentul greșit, fie, mai grav, te învinovățești doar pe tine pentru nefericirea ta și a partenerului, relația voastră nu este benefică și nici sănătoasă pentru niciunul dintre voi.
Citește în continuare 7 adevăruri despre persoanele care aleg să rămână în relații toxice și motivele cele mai întâlnite pentru care o fac.
1. Te minți singură
Atunci când negi sau ignoiri lucrurile de care ai cu adevărat nevoie, felul în care partenerul tău este cu adevărat sau pur și simplu faptul că nu ești deloc fericită, te minți singură. De fiecare dată vezi doar ceea ce vrei și în rest încerci să cauți scuze și explicații. Minciunile pe care ți le spui singură și celor din jur încep să pară veridice, deoarece încerci cu disperare să convingi că ești fericită în relația ta. Este mai ușor să fii dezamăgită decât să admiți că situația nu este deloc așa cum o vezi tu.
2. Crezi că îți poți schimba partenerul
Ai impresia că îți poți schimba partenerul și îl poți transforma în persoana care ți-ai dori să fie el cu adevărat. Te gândești că indiferent de felul în care era înainte, el se va comporta altfel cu tine. Te gândești la cum ar trebui să arate relația voastră de dragoste, dar ignori faptul că totul este doar un vis și nu realitatea.
3. Simți că nu ești suficient de bună
Simți că nu meriți să fii iubită sau respectată de cei din jur, iar asta înseamnă că nu ai respect de sine. Fie de-a lungul copilăriei tale nu ai fost făcută să simți că ești importantă pentru cei din jur, fie experiențele pe care le-ai avut de-a lungul timpului te-au făcut să te îndoiești de tine. Ajungi să îți sabotezi relația, dar și respectul de sine prin a încerca să faci mereu pe plac tuturor, inclusiv partenerului tău.
4. Nu ești independentă
A fi independentă nu înseamnă că trebuie să fii singură, ci că este bine să ai o relația sănătoasă cu un partener pe care te poți baza. Nu este deloc în regulă să te gândești că nu poți trăi fără un partener, această gândire fiind una care îți va dăuna pe parcursul timpului. În plus, niciodată nu te simți împăcată cu tine, ci ai nevoie constant ca o altă persoană să te completeze.
5. Ești indisponibilă din punct de vedere emoțional
Atunci când ai avut mai multe experiențe dureroase sau pur și simplu ai crescut într-un mediu în care dragostea și empatia sunt lucruri normale, atunci este posibil să nu știi să fii deschisă din punct de vedere emoțional. Acest lucru se poate vedea și din felul tău de a fi, mai ales dacă alegi de cele mai multe ori să stai singură, izolată.
6. Îți este teamă de respingere și abandon
Pentru tine teama de abandon și respingere este cea mai mare și așa ai crescut de-a lungul timpului. Deoarece îți este teamă să nu fii abandonată de partenerul tău ai face orice pentru a-l păstra lângă tine, iar asta te va face nefericită în viitor.
Citește și:
Cele mai comune scuze pe care le folosim pentru a rămâne într-o relație toxică
Foto: Imaxtree