Ieri, la casa de bilete, o voluntara ii raspundea implacabil unei doamne mai in varsta ca nu, nu mai sunt bilete la proiectia filmului „Afacerea Pigot, la care vine si Alain Delon, ca s-au vandut toate 3.000, cate au fost puse in vanzare. „Daca as fi stiut macar! Am venit de miercuri de la Sibiu, special sa il vad. Nu mai exista nici unul, nici macar pe Internet? M-a induiosat intamplarea. M-am apropiat de ea si am incercat sa-i sugerez in programul festivalului alte proiectii la care ar putea ajunge si Alain Delon. Asa am aflat ca e idolul tineretii ei, ca i-a vazut toate filmele, chiar si de mai multe ori, ca nu si-a imaginat niciodata ca ar putea fi in acelasi oras cu el, ca daca i-ar fi spus cineva sa ia bilet din timp… Am sfatuit-o sa vina seara in Piata Unirii, ca va avea ocazia sa il vada, chiar si de departe, din spatele gardului care desparte publicul platitor de bilet de cei mai putin norocosi. Seara, noi, cei de la presa, am intrat in grup organizat, cu legitimatia si ne-am aliniat in jurul covorului rosu pe care urma sa paseasca Alain Delon, in speranta unui cadru nemiscat cu acesta. Un amic mi-a spus ca el are si bilet si, dupa ce i-am povestit de doamna din Sibiu, a zis sa o sun sa-i dea biletul lui. Nici nu stiam cum o cheama, de unde sa-i stiu numarul de telefon?! Dar eram sigura ca o sa o gasesc in spatele gardului. Era acolo. Incerca sa faca o poza cu telefonul, la mare distanta de scena. Cand i-am zis ca avem un bilet pentru dumneai, mai intai nu ne-a crezut, dupa care ne-a intrebat cat costa, dupa care a zis ca trebuie sa o intrebe si pe amica cu care e daca nu se supara, dupa care a intrat si ne-a imbratisat. Ne-a zis ca ne asteapta la Sibiu oricand si noi i-am spus sa-si caute un scaun aproape de covorul rosu pentru ca Alain Delon o sa treaca chiar pe langa ea.
De ce va spun toate astea? Pentru ca eu nu fac parte din generatia pentru care prezenta lui Alain Delon la Cluj e un eveniment capital, desi probabil am vazut multe din filmele cu el cand eram mica. Probabil ca generatiile de dupa mine nici nu stiu de el din alta parte decat din refrenul baietilor de la Toulouse Lautrec: „Ce bine e sa fii Alain Delon. Dar marea majoritate a publicului care a fost ieri in piata e din generatia pentru care Alain Delon a ramas actorul sarmant de odinioara.
„Sunt mult mai iubit in lumea intreaga decat in Franta
Pentru ei a avut disponibilitatea de a raspunde intrebarilor jurnalistilor veniti astazi in numar foarte mare la conferinta de presa. Si da, s-au pus toate intrebarile cliseistice de care se teme orice ofiter de presa, la care Delon a incercat sa raspunda cu umor. Sa va dau niste exemple: „Cum va simtiti la Cluj?. „Am vazut ceva ce nu se mai vede in Franta: 3.500 de oameni veniti pentru mine. Nu sunt presedintele Republicii (inca). Nu sunt De Gaulle. Sunt mult mai iubit in lumea intreaga decat in Franta. In Franta intotdeauna am deranjat. „Ati fost vreodata indragostit de o romanca? „Nu, dar simt ca acest lucru se va intampla curand.’ „Ce stiti despre cinema-ul romanesc? „Nu-l urmaresc in mod special. Am vazut anul trecut «Bacalaureat», care mi-a placut, dar nu pot spune ca am o imagine despre ce se intampla in Romania in cinema.’ „Ce parere aveti de Simona Halep, care joaca astazi finala la Roland Garros?’ „E importanta pentru dumneavoastra, pentru ca e romanca. Pentru mine tenisul inseamna epoca Borg.
Si asa cum se intampla mereu la conferintele de presa, unde ai in fata un colos cum e Alain Delon, intrebarile au pendulat de la colectia sa de arme la conflictele cu copiii sai si ce isi dorea sa fie cand era mic. Voi spicui in continuare cateva raspunsuri interesante.
Despre familie:
Intrebat de ce nu si-a scris inca memoriile, a spus ca a avut multe propuneri in acest sens si ca-si doreste sa faca asta la un moment dat, „inainte de a pleca, pentru copiii sai, pentru ca acestia sa afle cine era tatal lor, inainte de a face cinema.
Despre politica:
La cum arata lucrurile acum, viitorul Europei nu e prea stralucitor pentru Delon. „Cred ca responsabilii politici si noul nostru presedinte nu iau destul de repede masurile necesare. Am avut exemplul celui de-al doilea razboi mondial.
Despre prietenie:
De Jean Gabin l-a legat o prietenie de o viata. „Jean a fost primul meu maestru. Era o persoana care ori iubea, ori detesta, iar pe mine m-a iubit. Inainte de a muri, mi-a lasat o fotografie cu noi doi in «Clanul Sicilienilor», pe care scrie: «Pentru tine, Alain, in amintirea batranului.» Cat despre Jean-Pierre Belmondo, a declarat: „E un actor cu care am debutat impreuna acum 55 de ani. Noi doi am survolat un anume tip de cinematografie. El spunea: «Alergam impreuna cursa asta de 100 de metri. Uneori castig eu, alteori tu».’
Despre cariera:
Intrebat ce sfat ar da unui actor la inceput de cariera, Delon si-a amintit de vorbele lui Yves Allegret, regizorul care i-a propus prima data sa joace intr-un film,„Quand la Femme sen mêle. Acesta i-a spus: „Alain, o sa-ti dau un sfat foarte important: fii ceea ce esti, priveste cum privesti tu, vorbeste cum vorbesti tu, nu juca, fii tu insuti.’
Despre dragoste:
„Iubirea e lucrul cel mai important in viata. E ce pretuiesc mai mult pe lume. Inca nu sunt gay. Nu exista un portret ideal al femeii. Te atrage o privire… cineva care rade. Simti imediat. E ca un soc, ca un fulger. Eu nu m-am indragostit in timp, m-am indragostit pe loc.’
Despre homosexualitate:
In interventiile sale, Alain Delon a declarat ca nu e homosexual de doua ori. Lucrul asta nu a trecut neremarcat si un reporter i-a cerut lamuriri: „Am spus ca sunt femei aici care trebuie sa stie ca nu sunt homosexual. Nu ai nici un pic de umor, asa ca lasa-ma in pace. Ia zi-mi, tu esti gay?… Nu stie inca!
Despre cariera:
Intrebat de ce nu a regizat mai multe filme, Alain Delon a spus: „Nu ma mai ocup de cinematografie, pentru ca toti oamenii pe care ii iubeam si de la care am invatat, au disparut. Mai exista inca Polanski si Breson. Lucrurile evolueaza. Restul au plecat. Am preferat sa traiesc cu amintirile mele. Inainte de a pleca, mi-ar placea sa mai am un proiect in teatru si unul in film.
Despre regizori:
„Jean-Pierre Melville a fost unul dintre marii regizori cu care am lucrat. Nu am spus ca e cel mai mare, dar e unul foarte important, e enorm. Melville e genul acela de cineast care nu mai exista si de aceea nu ma mai intereseaza cinema-ul. Rene Clement mi se pare cel mai mare, poate nici nu-l stiti. A regizat «In plin soare». Nu mi s-a propus niciodata sa joc intr-un film regizat de o femeie, dar mi-ar placea, inainte de a pleca, sa se intample asta.
Despre femei:
„Nu a trebuit sa invat eu germana pentru Romy Schneider. A invatat ea franceza pentru mine. Elvire Popesco e una dintre cele mai importante femei cu care am lucrat. Ea si Simone Signoret. Am debutat in teatru cu Elvire Popesco. Imi amintesc ca am jucat cu ea o piesa in care regizor era Visconti.
Despre cojocul Alain Delon:
„Nu am stiut ca a existat o moda in Romania. Ieri am aflat asta. Mi s-a spus ca e o haina pe care o purtam intr-un film. Aveti o imagine sa-mi aratati si mie?’
Despre Cannes:
„Nu merg la Cannes. Probabil Cannes-ul nu ma mai place, si nici eu pe el. Cannes a devenit un festival de publicitate, un show, un festival americanizat. Asa ca ce sa caut eu acolo?!
Inainte de a pleca, Alain Delon a dat autografe, a sarutat maini de doamne si domnite si probabil a ascultat „Ce bine e sa fii Alain Delon, asa cum i-a promis Mihai Chirilov la conferinta.
Foto: PR
Intalnirea cu Alain Delon de la Cluj a fost unul dintre momentele de nepretuit oferite si anul acesta iubitorilor de film de la TIFF de catre Mastercard.