Este usor de observat cum copiilor, de la cele mai fragede varste, le este extrem de facil sa acumuleze informatie. De aceea este foarte important ce valori le insuflam, constient sau nu. Am observat insa, ce influenta pozitiva are sentimentul de recunostinta asupra dispozitiei si fericirii lor. Aceasta ajuta la sedimentarea unei baze sanatoase a personalitatii lor.
1. Oricand, bunatate!
Copiilor le este foarte usor sa isi ofere jucariile prietenilor ori cuvinte frumoase adultilor. Recunoaste aceste momente si comunica-le cat de mult le pretuiesti bunatatea. De asemenea, lasa copiii sa fie martori la actele tale de bunatate, fie ele mari ori mici. Acestia tind sa repete ceea ce vad. Observand in familia lor o atitudine pozitiva, bunatatea va deveni naturala pentru ei.
2. Petreceti timp in natura
Natura le permite atat adultilor cat si copiilor sa se incarce de toata energia de care avem atat de multa nevoie. Cand incetinim ritmul, tindem sa ne gandim mai mult la tot ce ne inconjoara si la toate actiunile pe care le desfasuram. Frumusetea devine evidenta si ajungem sa fim iar recunoscatori pentru copacii din jurul nostru, pentru paleta de culori a cerului la asfintit si pentru aerul ce ne ajuta sa traim. Incearca sa iti scoti cat mai des copii la plimbari de seara, sa le arati forma norilor si libertatea pasarilor de pe cer. Astfel, micutii vor aprecia tot ce ii inconjoara, vor fi recunoscatori pentru darul vietii si vor deveni constienti de maretia universului.
3. Da nastere unui ritual de reflectare
Dupa cina, baie si povestea de seara, copiii sunt relaxati si foarte deschisi in a crea conexiuni cu parintii lor. Foloseste-te de aceasta oportunitate pentru a-i face pe micuti sa reflecteze asupra lucrurilor bune si mai putin bune cu care s-au confruntat pe durata acelei zile. Pentru a-i antrena, parintii pot incepe prin a le impartasi la randul lor bucuriile si provocarile zilei lor. Facand acest lucru de la o varsta frageda, copiilor li se va dezvolta capacitatea de a se bucura si de cele mai marunte bucurii.
4. Importanta cinei in familie
Renunta la jucarii, electronice, carti sau orice alte distrageri din timpul cinei. Copiii trebuie sa invete sa aprecieze importanta si valorile pe care cina le simbolizeaza. Astfel, pe durata cinei ii poti antrena intr-o discutie despre cum a ajuns mancarea pe masa voastra. Spre exemplu, o capsuna. Aceasta nu ajunge intr-un mod magic in desertul nostru, ci are nevoie de sol fertil, vant, soare, apa si un fermier care sa o ingrijeasca pentru a creste. Trebuie sa ajunga in piata si trebuie ca parintii sa aiba bani pentru a cumpara-o. Ajutandu-i pe copii sa reflecte asupra procesului unei simple capsuni de a ajunge la ei in farfurie, acestia vor reusi sa iti aprecieze munca, sa aprecieze lumea, natura si intr-un final sa devina mai curiosi in legatura cu tot ce se intampla in jurul lor.
5. Munca de voluntariat potrivita varstei lor
Voluntariatul ajuta copii sa realizeze cat de norocosi sunt, dandu-le oportunitatea de a-i ajuta pe cei mai putin norocosi ca ei. Unii copii au un interes nativ de a ajuta o anumita cauza precum protejarea mediului ori a animalelor. Observa interesele copiilor tai si descopera cele mai adecvate modalitati de a le sustine. Poti sa ii incurajezi in a strange bani pentru diverse adaposturi de animale facand activitati casnice sau sa alerge intr-un maraton ce sustine o cauza draga lor.
Text: Lavine Jianu
Foto: