5 situatii cand intentiile bune dauneaza

Bunatatea este un scop spre care tindem cei mai multi dintre noi. Suntem invatati de mici sa fim draguti cu cei din jur si sa facem macar o fapta buna in fiecare zi.

Te-ai intrebat vreodata insa, daca actiunile tale cele mai nevinovate au cu adevarat efectul asteptat?


Exista unele cazuri cand efectele faptelor considerate de tine drept „bune' se dovedesc a fi departe de asteptarile celor din jur.

1. Activismul pe Internet poate rezulta in mai multa nedreptate

In era Facebook-ului activismul online a devenit un lucru extrem de comun. Sigur ai intalnit si tu exemple ale acestuia printre postarile de pe News Feed sau ai printre prietenii de pe aceeasi retea sociala pe cineva care promoveaza intens o anumita cauza.

Ei bine, daca te-ai obisnuit sa semnezi si tu unele petitii online, ce incearca sa sustina o anumita cauza, afla ca, de fapt, efortul tau inrautateste situatia pentru organizatiile caritabile.


Un studiu de specialitate, organizat de catre New Scientist’, a demonstrat ca persoanele ce isi arata sustinerea fata de anumite cauze nobile prin semnarea unor petitii online, sunt mai putin dispuse sa doneze bani unor organizatii de caritate.

2. Minciunile nevinovate pot dauna copilului tau!

Fiecare dintre noi suntem vinovati de unele minciuni albe’ sau nevinovate, spuse celor din jur, iar cel mai des copiilor. Scuza cea mai populara pentru utilizarea acestui tip de minciuni este incercarea de a-i proteja pe cei din jur, copiii fiind, desigur, tinta principala a nevoii de protectie.

Insa, o cercetare efectuata in cadrul Universitatii din California a demonstrat ca efectele minciunilor asupra copiilor pot fi dezastruoase. Cei mici pot fi mai predispusi sa minta, daca au fost si ei mintiti de catre parinti sau adultii care se afla in preajma lor, chiar daca minciunile au fost rostite cu cele mai bune intentii.

Una dintre explicatiile pentru aceste rezultate ar fi faptul ca cei mici realizeaza ca adultii sunt foarte libertini atunci cand este in joc ideea de onestitate si le copiaza comportamentul.


Data viitoare cand iti vei ameninta copilul ca Mos Craciun nu ii va aduce daruri, daca nu va fi cuminte, gandeste-te putin la efectele acestei minciuni si la faptul ca aceasta afirmatie promoveaza credulitatea si motivatii ce au la baza scopuri gresite.

3. Sustinerea in exces a unei cauze ii poate distruge sansele de reusita

In 2013, Jurnalul European de Psihologie a publlicat rezultatele unui studiu care a demonstrat ca in majoritatea cazurilor, cauzele nobile au mai putine sanse de reusita, daca acestea sunt promovate in exces.


Explicatia principala pentru care lucrurile se petrec in acest mod este foarte simplu: activistii.

Se pare ca oamenii incearca sa evite cat mai mult persoanele ce sustin cu ardoare o anumita cauza, in consecinta respingand si cauza.

4. Exercitiul in exces poate dauna organismului

Exercitiile fiziceconstituie, fara dubii, o activitate cu numeroase beneficii, atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mentala. Insa, exista si reversal medaliei, prea mult exercitiu fizic poate dauna corpului tau, extenuandu-l.
Timpul maxim petrecut facand sport nu ar trebui sa depaseasca 7,5 ore pe saptamana, daca incalci aceasta limita, te supui riscului de a suferi de despresie, anxietate, sau deteriorarea sanatatii mentale, conform cercetatorilor din cadrul Universitatii Columbia.


In plus, exercitiul fizic in exces poate dauna si sanatatii danturii, deoarece saliva devine alcalina atunci cand ne antrenam si, astfel, provoaca aparitia cariilor si grabeste procesul de erodare a dintilor.

Asadar, incearca sa iti formezi o rutina de antrenamente care sa rezulte in beneficii pentru starea sanatatii tale, in loc sa ii dauneze.

5. Prea multa protectie oferita copiilor dauneaza!

Este un lucru instinctiv – nevoia de a ne proteja copiii de toate relele este o pornire ce poate fi stapanita cu foarte mare greutate. Se pare, insa, ca ar fi oportun sa reconsideram gradul de protectie reflectat asupra urmasilor, deoarece ar putea influenta personalitatea si viata acestora.


Conform unor studii, copiii ce au avut parte de mici suferinte la inceputul vietii au reusit sa dezvolte anumite mecanisme de supravietuire. Daca cei mici sunt protejati in exces, primele circumstante stresante ii vor face sa se simta foarte nesiguri si acestia vor claca.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle