Vrei sa faci o impresie buna la prima intalnire sau la interviul pentru job-ul mult dorit? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta!
Fie ca ne place, fie ca nu, prima impresie conteaza enorm atunci cand intram in contact cu oameni pe care nu i-am mai intalnit inainte. Desigur, ea nu reflecta cine esti tu cu adevarat si se poate schimba pe parcurs, insa, daca primele zece minute sunt cele decisive?
Felul in care vorbesti, gesturile si alte aspecte care tin de comportamentul tau influenteaza modul in care vei fi perceputa, iar asta poate fi important pentru viitorul tau. Iti recomandam cativa pasi care te pot ajuta in astfel de situatii si pe care ii poti urma.
Multi oameni au obiceiul de a povesti si de a da multe detalii inca de la prima intalnire. Specialistii asociaza acest lucru cu tipul barbatului de discurs (fara nicio aluzie insa). Cum ar arata conversatia? In timp ce tu vorbesti fara oprire si cu entuziasm, ascultatorul doar zambeste politicos, aproba dand din cap, mai pune cate o intrebare scurta din cand in cand.
Vorbitorul are astfel impresia ca ceea ce spune e interesant si continua prin a vorbi cu incredere despre lucruri care poate nu isi au rostul. Ascultatorul insa nu se simte apreciat si nici nu are sansa de a se afirma in discutie. E firesc sa vrei ca totul sa decurga bine inca de la inceput si sa spui cat mai multe pentru ca ai senzatia ca doar asa te poti prezenta, iar ceilalti pot afla cat mai multe despre tine. Cu toate acestea, asigura-te ca cel cu care porti o discutie se simte confortabil si incearca sa-l faci lasi si pe el sa vorbeasca, astfel incat sa aiba loc un dialog.
Lucila McElroy, fondatoarea site-ului perfectmomsyndrome.com, e de parere ca ne straduim sa nu mai fim umani'. Ceea ce vrea sa zica este ca incercam sa ne ascundem partile firesti ale personalitatii noastre care ne intregesc ca persoana, dar care pot fi privite din exterior drept manifestari suparatoare pentru altii, sau, intr-o forma mai directa – defecte. Iar noi fugim de defecte, nu?
Tindem spre a ne transforma in niste mici masini care nu cauzeaza nicio stricaciune pentru ca ele, in sinea noastra, nu avem niciun defect. Dar, daca toti incercam sa fim asa, sa ne mascam imperfectiunile de fiecare data cand interactionam unii cu altii, ce fel de dialog am mai avea atunci intre noi? Unul natural, in niciun caz.
Ben Dattner, autorul cartii The Blame Game', povestea ca atunci cand intervieveaza pe cineva pentru un job este atent daca respectiva persoana nu e genul de omul care isi urmareste doar propriile interese si nu se gandeste la cei din jur. Exagereaza atunci cand vine vorba de munca ei? Ii e greu sa numeasca cateva defecte, iar in schimb isi accentueaza calitatile? Imi pasa prea mult.', Ma implic mult' si tot asa. Nu, trebuie sa povestesti cinstit despre realizarile tale. Daca tu nu poti fi corecta de la inceput, atunci ce pretentii poti avea de la ceilalti?
Nu e nevoie neaparat de cuvinte pentru a transmite ceva. Poti sugera ceva si prin felul in care iti tii mainile sau unde ti-e indreptata privirea, asa ca expresia faciala si gesturile joaca un rol important intr-o conversatie, mai ales daca este si prima data cand interactionezi cu cineva. De exemplu, poti arata ca esti interesata de discutie si daca pozitia corpului tau e usor indreptata spre cea a celui care vorbeste. Nu uita: mare atentie la postura si, mai ales, la privire!
Oamenilor le place sa-si auda numele rostit. Se simt speciali si le creeaza impresia ca esti de acord cu ceea ce spun. Iata un pont: invata numele apropiatilor lor (sotie, copii, animale) si mentioneaza-le din cand in cand in conversatie sau in e-mail; de exemplu, intreaba ceva legat de viata de familie. Vor aprecia ca esti atent la detalii si vei crea o legatura mai apropriata.
De Antonia Oprea
Foto: Black and white art photo from Shutterstock