Pentru multe dintre noi, pierderea locului de munca poate fi unul dintre cele mai serioase motive de ingrijorare. Chiar si gandul concedierii este stresant si infricosator, pentru ca asta ar duce la pierderea independentei financiare cu care am fost obisnuite.
Teama de a-ti pierde slujba este chiar mai intensa (sau mai justificata) daca ai copii sau un bun ipotecat – iata de ce e important sa fii atenta la principalele semne care ar putea indica faptul ca esti in pericol sa-ti pierzi job-ul. Astfel, nu vei fi luata prin surprindere si vei putea pune la punct un plan de rezerva.
Iata cele cinci semne care-ti indica o posibila concediere in viitorul apropiat:
Seful tau ti-a recomandat sa-ti iei niste zile libere sau chiar un concediu mai lung, ca sa te mai relaxezi un pic? In unele cazuri, ar putea fi pur si simplu ingrijorat in legatura cu starea ta de sanatate, mai ales daca lucrezi pana tarziu. Pe de alta parte, e posibil sa nu mai dai randament, iar superiorul tau incearca doar sa te pregateasca pentru ceea ce urmeaza.
Daca stii ca, de curand, ai facut o greseala sau ca, in ultimul timp, nu prea iti mai indeplinesti sarcinile de serviciu, atunci ai motive de ingrijorare. In oricare dintre cele doua situatii, este important sa fii atenta la variante alternative. Daca seful tau ti-a sugerat recent sa-ti iei o vacanta, pe care nu o asteptai si pe care nu o planificai, ar putea fi un semn ca superiorul sau colegii tai nu te vor prin preajma.
Daca ai facut o greseala majora la birou si esti constienta de asta, atunci ar trebui sa te pregatesti pentru ce e mai rau. O eroare frecventa pe care o fac cei mai multi angajati este ca asteapta ca seful lor sa descopere gafa si sa decida ce se intampla mai departe. De ce sa astepti sa fii mustrat sau chiar concediat cand ai putea incepe sa elaborezi un plan de rezerva? Pana la urma, e mai bine sa ai un plan B pe care nu-l vei folosi niciodata decat sa astepti ca seful tau sa-ti descopere greseala si sa te concedieze pe loc. La cele mai multe locuri de munca, incompetenta si erorile nu sunt tolerate, mai ales daca lucrezi pentru o companie mare a carei reputatie ar fi pusa in pericol din cauza ta.
In felul acesta, delimitandu-se de gafa ta, orice brand serios isi va proteja, de fapt, imaginea. Chiar si un derapaj minor poate sa-ti pericliteze cariera, cand nu esti atenta sau bine pregatita. Daca ai noroc, seful tau s-ar putea sa-ti acorde o a doua sansa; daca nu, s-ar putea sa fii exclusa din companie.
In cazul in care firma pentru care lucrezi a fost recent achizitionata de o alta companie sau ai indicii ca ar fi in declin (de exemplu, vanzarile sau angajarile nu mai sunt constante, cum erau pe vremuri), atunci ar trebui sa te gandesti la varianta cea mai pesimista pentru tine, ceea ce s-ar traduce prin pierderea locului de munca. Mii de companii de peste tot din lume si-au declarat falimentul, in urma crizei financiare, iar asta se intampla inclusiv in prezent, chiar daca au trecut 6 ani de la declansarea crizei.
Daca firma pentru care lucrezi nu mai este profitabila sau a fost cumparata de o companie mai mare care planuieste sa implementeze o strategie de afaceri total diferita, atunci ar trebui sa iei in calcul posibilitatea ca iti vei fi pierde job-ul. In afara de asta, o alta problema des intalnita atunci cand au loc astfel de fuziuni, este ca firma care face achizitia are deja un angajat pe un post similar, ceea ce inseamna ca nu mai au nevoie de serviciile tale.
Ai observat ca postul tau implica din ce in ce mai putine responsabilitati si ca volumul de munca ti s-a diminuat semnificativ in ultimele luni? Atunci ar putea fi un semn ca nu mai este necesara prezenta ta, mai ales daca aveai multe lucruri de facut inaintea acestei schimbari bruste.
Daca observi ca fisa postului tau s-a micsorat in ultimele luni sau compania pentru care lucrezi este intr-un impas financiar, atunci poate ar fi momentul sa-ti pui la punct CV-ul. Nu este un lucru neobisnuit, chiar si pentru cele mai mari companii, sa incearce sa-si reduca cheltuielile pe termen lung, ceea ce implica si concedierea personalului.
Daca superiorul sau seful tau te-a mustrat recent – fie pentru o greseala, fie pentru ca nu iti indeplinesti responsabilitatile – ar putea fi un semnal de alarma. In cel mai bun caz, seful tau ar putea decide sa-ti mai acorde o sansa sau sa-ti taie din salariu timp de cateva luni. Dar daca ai facut o greseala serioasa, atunci conducerea poate decide echivalentul unei 'pedepse cu moartea' intr-o companie, cu alte cuvinte, concedierea. Daca intarzii in mod constant la serviciu, daca esti o persoana conflictuala si mai mereu pusa pe harta, daca nu stii sa lucrezi in echipa sau nu-ti respecti dead-line-urile, atunci poate ca e cazul sa-ti actualizezi CV-ul si sa ceri recomandari de la fostii angajatori.
Foto: Corporate Chair representing job opening or vacancy from Shutterstock