Majoritatea dintre noi considera ca garantia unei relatii fericite este oferita de actiunile si cuvintele partenerului. Insa, problemele din cuplu nu tin intotdeauna de legatura dintre voi doi, ci de problemele nerezolvate a propriei persoane, pentru ca fericirea incepe si se termina cu tine.
Uneori, neintelegerile aparute in cuplu pot arunca o umbra de tristete asupra relatiei. Insa, unele dintre acestea sunt mai comune decat iti poti imagina.
Vietile noastre nu sunt lipsite de momente in care nu simtim nici pic de entuziasm. Cine afirma contrariul, minte. Aceste momente survin si in relatiile din viata noastra, iar legaturile de iubire nu sunt o exceptie.
Explicatia stiintifica pentru aceste momente in care nimic nu reuseste sa ne faca inimile sa tresara este nevoia de a primi placere. Conform cercetatorilor suntem programati sa cautam placere, pentru ca dopamina, substanta care ne face sa ne simtim bine, este eliberata in momentele in care mintea noastra este stimulata si suntem entuziasmate. Asadar, atunci cand organismului nostru ii lipseste o doza de dopamina, avem parte de perioade de amorteala'.
In aceste momente, este important sa nu iti invinovatesti partenerul, ci sa constientizezi ca el nu este de vina pentru ce simti tu. In schimb, ce ai putea face este sa accepti ordinarul vietii tale si sa incerci sa aduci putina noutate in fiecare zi. Discuta despre o carte noua, vezi un film, gateste impreuna cu iubitul tau. Incearca tot felul de lucruri noi!
Daca nu sunt solutionate, momentele lipsite de entuziasm pot migra usor-usor catre o stare de depresie. Exista numerosi factori care pot duce la depresie, ca bagajul genetic, crizele existentiale si anumite probleme in relatii.
In multe dintre cazurile cand persoanele sufera de depresie, acestea tind sa caute explicatii logice si arunca in mod convenabil vina pe legaturile sentimentale, care nu sunt perfecte.
Adevarul este ca toate relatiile sau casniciile sunt imperfecte. Acestea sunt create de doua persoane, care nu pot atinge perfectiunea si nici nu ar trebui sa isi doreasca acest lucru.
Daca tu, ca persoana esti nefericita, ai unele neimpliniri si suparari, este incorrect sa arunci vina asupra relatiei in care esti implicata si sa ii pui eticheta de sursa a problemei'. Modul in care percepi viata, greutatile, suferintele, experientele, emotiile si filtrele prin care le treci, acestea sunt lucrurile care ar trebui reparate'.
Numeroase studii au aratat ca una dintre cauzele majore ale casatoriilor nefericite este depresia, fie a ta sau a partenerului. Aceasta relatie devine una extrem de dificila atunci cand ne luptam sa rezolvam problema partenerului ce traieste cu depresie. Obosim sa mai fim empatici si toleranti. Este important ca in cazul in care unul dintre parteneri sufera de depresie acesta sa caute ajutor specializat, la fel ca in cazul oricarei alte boli.
Tradarea intr-o relatie poate lua diverse forme, de la promisiuni care sunt incalcate, critici, dezamagiri financiare pana la infidelitate.
Tradarile care depasesc bariera platonica si se transforma in tradari ce implica sex sunt cele mai dificil de digerat si iertat. Unele cupluri nu isi revin niciodata in urma unui asemenea episod si isi fac reprosuri unul altuia toata viata, daca decid sa ramana impreuna.
Insa, exista si cazuri in care partenerii incearca sa isi faca ordine in propriile bagaje sentimentale si psihologice, pentru ca sa faca loc curajului, sinceritatii si iubirii, astfel facand primii pasi catre iertare si vindecare. Nu este un proces usor, insa profunzimea acestuia poate fi baza pe care este recladita o relatie stabila.
Conform unor studii de specialitate, oamenii sunt programati sa fie conectati cu alte persoane. Atingerile, imbratisarile si convingerea ca suntem parte dintr-o relatie amoroasa ne ajuta sa avem o viata mai lunga, mai sanatosa si mai fericita. Insa, toate aceste elemente sunt greu de gestionat atunci cand exista momente de tristete si conflict, inevitabile in orice relatie.
O solutie ar fi sa oferi intotdeauna putin mai mult decat iei. Asculta-l, sustine-l, atinge-l, cere-ti iertare, surprinde-l, fara a tine cont de problemele dintre voi. Trebuie sa sa inveti sa practice aceste lucruri suficient de des, pentru ca in momentele marcate de deconectarea dintre voi doi, acestea sa fie suficiente.
Exista zile bune si zile proaste si nimeni nu se poate elibera de acest ciclu continuu. In zilele bune, cand totul ne iese asa cum ne dorim este usor sa fim iubitoare si atente fata de parteneri, sa ne tinem promisiunile fata de acestia si sa depasim dezamagirile.
Insa, in zilele mai putin fericite nimic nu pare a fi posibil sau usor. Obisnuim sa spunem ca avem o stare mai proasta si acest lucru este absolut normal si aceste stari ar trebui scutite de judecatile celor din jur.
Important este insa cum gestionam aceste zile proaste. Incearca sa observi cum iti afecteaza aceste stari negative capacitatea de a te concentra la locul de munca, gandurile referitoare la propria persoana si modul in care ne tratam partenerul.
Incearca sa te concentrezi pe acest aspect si sa ii oferi partenerului tau atentie, afectiune si dragoste, chiar daca treci printr-o faza mai proasta. Nu astepta actiuni din partea lui sau un anumit comportament, ci mai bine da-ti silinta sa ai grija de atitudinea ta fata de relatie si de propria bunastare.
Foto: PR