Un studiu britanic a descoperit ca oamenii care se trezesc la ora 6:58 sunt fericiti, in forma si mai putin dispusi sa sufere de depresii decat cei care se trezesc mai tarziu.
Iata 6 motive care s-ar putea sa te determine sa adopti, chiar de maine, un nou program de trezire:
Cei care se ridica din pat fara a apasa de nenumarate ori butonul de amanare de la alarma telefonului sunt cei care isi doresc sa exceleze in cariera lor.
Cercetatorii de la University of Education in Heidelberg, Germania, au descoperit ca oamenii care se culca tarziu tind sa fie mai creativi, dar cei care se trezesc dimineata au un simt mai dezvoltat in rezolvarea problemelor.
Aceleasi aptitudini inseamna, de asemenea, ca persoanele matinale sunt aceia care anticipeaza problemele si le rezolva inainte de a deveni un dezastru – au toate atuurile pentru a deveni cel mai bun angajat al lunii. Suna a cerere de promovare, nu-i asa?
Daca stii ca ai obiceiul de a intarzia, de a nu respecta termenele de la locul de munca si esti o persoana mult prea comoda, atunci ar trebui sa iei in seama ideea de a te trezi mai devreme.
Conform unui studiu realizat de The American Academy of Sleep Medicine, oamenii pe care ii consideram „pasari de noapte” sunt nesigure pe ele, instabile emotional si predispuse la vicii. Deci, in loc sa stabilesti o intalnire tarzie la un club de stand-up comedy, mai bine planuieste sa mergeti impreuna la alergat dimineata sau sa luati micul dejun inainte de a merge la job.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Alberta au descoperit ca, la ora 9 dimineata, persoanele matinale au creierul mai alert, lucru ideal pentru profesionalisti. Cei care „functioneaza” mai bine dupa amiaza au creierul mai activ dupa ora 21 – un moment al zilei nu prea benefic pentru sarcinile pe care le ai de indeplinit la locul de munca. Cercetatorii de la Universitatea din Toronto sustin ca oamenii care se trezesc devreme au parte de mai mult somn si mult mai odihnitor, ceea ce inseamna ca au un sistem imunitar mai puternic si o atitudine pozitiva fata de activitatile pe care le au de indeplinit zilnic.
Veste buna: Poti schimba obiceiul de a te culca tarziu prin modificari lente ale programului obisnuit. Timp de o saptamana, du-te la culcare cu 10 minute mai devreme si trezeste-te cu 10 minute mai devreme. In urmatoarea saptamana, mai adauga inca 10 minute. Cercetarile au demonstrat ca, de-a lungul timpului, poti deveni o persoana matinala, iti poti schimba obiceiurile si poti excela la locul de munca.
Daca esti tot timpul pe drumuri, incercand sa rezolvi numeroase probleme si intrebandu-te daca nu poti avea mai mult timp, stai un pic si reevalueaza situatia. Poti face cu adevarat totul intr-o zi? Un studiu al Universitatii din Londra a aratat ca cei care isi incep jobul la 7:00 au sanse mai mici de a fi stresati. Deci, chiar daca tu crezi ca 30 de minute de somn in plus te vor ajuta sa te odihnesti mai bine si sa te pregatesti pentru job, e posibil fie exact opusul. Ridica-te si analizeaza-ti programul, acest lucru te va ajuta sa te simti pregatita.
Daca sezonul bikinilor iti da cosmaruri, alege sa faci Zumba inainte de a merge munca. Studiile arata ca, daca faci exercitii dimineata, acestea ajuta la accelerarea metabolismului, vei arde mai multe calorii pe parcursul zilei, vei rezista tentatiei pe care o constituie mancarea de tip fast-food si vei alege alimente sanatoase. Cea mai buna alegere este sa faci o plimbare in natura inainte de a merge la job. Un nou studiu realizat de Northwestern University Feinberg School of Medicine a relevat faptul ca persoanele care se bucura de o plimbare in aer liber inainte de munca – chiar si iarna – au un ritm cardiac mai bun si sunt mai sanatosi.
Text: Mihaela Iancovici
Foto: PR