5 motive pentru care ești plictisită în relație

Oricât de mult ne dorim ca etapa lunii de miere a relației să dureze pentru totdeauna – perioada aceea în care fluturii din stomac încă nu au murit – relația nu ar mai fi reala dacă ar rămâne la acel stagiu.

La un moment dat realizezi că nu mai este nimic nou, vă cunoașteți unul pe altul foarte bine iar relația a ajuns, în final, într-un punct stabil.


Nu este inevitabil, dar se întâmplă – relația poate începe treptat să fie plictisitoare, iar cutia cu lucruri noi și interesante de făcut sau de cunoscut s-a golit. Plictiseala își face loc în legătura ta amoroasă, iar tu încerci să-ți dai seama dacă s-a întâmplat ceva recent ce a provocat această schimbare: a fost cumva mai neatent cu tine? Dar este posibil ca nu partenerul tău să fi provocat aceast decalaj.

Probabil există o mulțime de motive pentru care începi să te depărtezi și plictisești de relația ta curentă, însă oricât de tentată ai fi să dai vina pe partenerul tău, sentimentele care te încearcă acum nu sunt provocate de el. Dacă nu poți indica în mod clar ce s-a schimbat în relația ta și de ce te simți astfel, probabil este timpul pentru o introspecție. Așadar, ți-am pregătit o listă cu cinci motive pentru care relația ta a luat această întorsătură.


1. Ți-ai idolatrizat prea mult partenerul

Când începi o relație nouă este perfect normal să vezi doar părțile atractive ale partenerului. Însă, timpul vă va demonstra că oricât de tare ați susținut că iubitul vostru este fără cusur, nu este chiar așa. Spre stupoarea voastră, veți afla că la fel ca orice altă persoană și el are defecte.

Dacă doriți ca această relație să funcționeze, veți ignora sau respinge „calitățile’ care se integrează pe lista „așa nu’ și vă veți concentra pe cele care v-au făcut să vă îndrăgostiți de el. Probabil o să găsești acest lucru dificil când îl auzi sforăind noaptea sau când își arunca hainele pe jos.

Interesul în relații nu se pierde brusc, însă sentimentele cauzate de schimbările bruște în relația curentă le pot egala pe cele provocate de începutul unei alte relații. Cu alte cuvinte, în momentul în care imaginea ta perfectă despre partenerul tău va eroda treptat, luciul inițial va dispărea, lăsându-te plictisită.


2. Nu ești recunoscătoare

Odată ce ai depășit etapele acelea de primul mic dejun servit împreună sau prima dacă când îi cunoști părinții și ești într-o relație stabilă, este posibil să pierzi din vedere motivul pentru care te-ai îndrăgostit de partenerul tău. Acest lucru nu înseamnă că el și-a pierdut calitățile cu care te-a cucerit, ci semnifică faptul că nu le mai apreciezi pe cât o făceai – probabil pentru ca te-ai obișnuit cu ele.

Este normal să mai uitam uneori motivul pentru care am intrat într-o relație cu partenerul actual – însă, uitarea constantă a motivului denotă lipsa de recunoștință față de iubit. Mulțumirea și acceptarea sunt doua dintre elementele care definesc o relație sănătoasă și echilibrată, așadar, dacă acestea lipsesc, lipsește și succesul.


3. Nu lași garda jos

La fel ca recunoștința, vulnerabilitatea este o parte importantă a fiecărei relații. Dacă tu și partenerul tău nu reușiți să creați o conexiune puternică, este posibil să te simți neîmplinită – chiar dacă tu ești cea care impune anumite bariere, nu partenerul. Păstrând sentimentele de fericire, tristețe și frustrare pentru tine îți vei priva partenerul de la a te cunoaște cu adevărat.

Implicit, această lipsă de implicare poate duc la plictiseală. Lipsa deschiderii și onestității emoționale – fie ea provocată de traume sociale din trecut sau dezamăgiri constante – poate duce la sentimente de neîmplinire. Partenerilor cărora le lipsește o conexiune profundă nu vor putea să se conecteze pe durată – conversațiile de suprafață nu vor funcționa la nesfârșit.


4. Scepticism în privința relațiilor

Este posibil ca plictiseala resimțită de tine, în ceea ce privește relația, să nu fie vina partenerului tău, ci în întregime a ta. În cazul în care părinții tăi s-au despărțit când tu aveai o vârstă fragedă, sau istoricul tău amoros este plin de relații eșuate, probabil percepția ta asupra relațiilor este următoarea: toate cuplurile se despart la un moment dat.

Acest cinism poate duce la un sentiment constant de plictiseală și de neajuns, ori de câte ori relația ta ajunge într-un punct în care este de lungă durată, stabilă și tot grupul vostru de prieteni vă văd căsătoriți și cu trei copii.


Pentru cele care sunt sceptice cu privirea la relațiile de durată, mecanismul de apărare poate fi mascat de sentimentul de plictiseală. Cea mai bună metodă de a-l scăpa de acest mecanism este să înveți să ai încredere în partenerul tău – iar încrederea trebuie să-ți ofere un sentiment de siguranță, nu de frică.

5. Îndrăgostită de ideea de a fi îndrăgostită

O nouă relație este întotdeauna captivantă, dar este posibil ca în loc să te îndrăgostești de persoana cu care începi o poveste de dragoste, să fii îndrăgostit de conceptul de a avea o relație și de a fi îndrăgostit. Dacă te simți consumat după primele luni de relație, este foarte probabil să-ți fi folosit toată energia pentru o idee, nu o persoană.


După ce dorința de a fi îndrăgostit este împlinită, interesul față de partenerul cu care vă împărțiți viața o să fie pierdut. Așadar, încercați să faceți diferența între nevoile emoționale pe care le aveți și sentimentele față de o persoană.

Citește și:
9 comportamente pe care nu trebuie să le accepți niciodată într-o relație și nu numai

Text: Ioana Oblu
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle