Cu siguranță ai fost și tu până acum geloasă, însă ne ajută într-o relație gelozia? Află în continuare care sunt modurile prin care poți să nu mai fii geloasă.
Gelozia este unul dintre sentimentele care apare într-o relație în momentul în care nu ne simțim sigure de sentimentele și acțiunile partenerului.
Înainte de toate, trebuie să reții faptul că atât femeile, cât și bărbații pot deveni geloși într-o relație. Chiar dacă în unele cazuri, acest sentiment poate fi interpretat drept un semn de implicare în relație și că îți dorești ca partenerul să se gândească doar la tine, în alte cazuri, gelozia poate duce și la anumite experiențe negative.
În orice relație, încrederea este cea mai importantă, iar în momentul în care nu mai ai încredere în partenerul pe care îl ai, este de la sine înțeles că poate interveni gelozia. Iar ea apare atunci când partenerul chiar îți dă motive pentru care să fii așa, fie că îl surprinzi mereu în compania unei alte femei, observi cum se ferește de tine când vorbește prin mesaje sau chiar evită răspunsurile la anumite întrebări pe care i le pui.
Pe lângă asta, un rol important îl mai au și experiențele din relațiile anterioare. Spre exemplu, dacă într-o altă relație, partenerul te-a înșelat, în fiecare relație în care te vei implica, vei avea o doză de scepticim în ceea ce îl privește, chiar dacă el nu îți dă motive în acest sens.
Așa că, în cazul în care îți dorești să nu mai fii geloasă într-o relație, iată ce ar trebui să faci:
Atunci când alegem să nu vorbim despre sentimentele noastre și despre ceea ce ne deranjează, este normal să apară cu timpul și anumite frustrări, care se pot transforma în gelozie. Din acest motiv, atunci când simți că este ceva în neregulă în relație, că nu mai ai aceeași conexiune cu partenerul sau ai anumite bănuieli, este mai bine să discuți deschis cu el și să îți dai seama dacă ai motive pentru care să fii geloasă sau nu.
Când ne simțim epuizate din punct de vedere psihic, trebuie să ne acordăm câteva momente de relaxare, astfel încât să evităm momentul unui eventual burnout. Pe lângă asta, când ne simțim stresate, avem tendința de a nu mai cântări situația așa cum este ea de fapt, și chiar să ne pierdem încrederea în persoanele apropiate. Iar pentru asta, trebuie să găsești mai multe moduri prin care să te deconectezi, cum ar fi să faci o plimbare în parc, să meditezi, să te uiți la un film, sau, de ce, să mergi singură într-o vacanță!
Scrisul ne poate ajuta într-un mod în care nu ne putem da seama. O alternativă la îndemână, pe care o poți face oricând este să începi să scrii pe o foaie, sau chiar într-o notiță pe telefon tot ceea ce crezi și simți atunci când ești geloasă. Acest lucru te va ajuta să conștientizezi mult mai bine dacă motivele pentru ești geloasă sunt întemeiate sau nu.
De foarte multe ori, suntem geloase într-o relație, însă fără să ne dăm seama că uneori motivele care duc la acest sentiment sunt superficiale, cum ar fi faptul că nu îți răspunde la telefon imediat. În acest caz, ar trebui ca de fiecare dată când ești geloasă, să te gândești foarte bine la situația dată. O comunicare deschisă cu partenerul te va ajuta să iei mult mai repede o decizie și să găsiți o rezolvare benefică pentru amândoi.
Un sfat pe care orice femeie ar trebui să îl urmeze, indiferent de situație, este să se iubească! Oricât de clișeic ar suna, iubirea de sine este cea care ne face să avem mult mai multă încredere în noi, dar și să ne înțelegem în momentele în care suntem vulnerabile. De asemenea, atunci când ai încredere în partenerul pe care îl ai și îl iubești, nu vor exista motive pentru care să fii geloasă.
Foto: Arhiva ELLE