Descopera secretele ce stau la baza functionarii memoriei:
1. Memoria trebuie pusa in functiune’!
Se pare ca simpla atentie acordata unor lucruri nu este sufiecienta pentru a ne face sa retinem informatia pentru o perioada indelungata. Mai mult, studii de specialitate au demonstrat ca atunci cand oamenii nu se asteapta ca vor primi intrebari referitoare la informatia recent ascultata, aceasta este pur si simplu data uitarii in cateva clipe. Este nevoie ca oamenii sa fie constienti de faptul ca trebuie sa retina anumite lucruri si sa isi puna in functiune memoria, pentru a absorbi informatia cat mai bine.
2. Muzica clasica ajuta la antrenarea memoriei!
Ascultarea unor compozitii muzicale clasice reuseste sa activeze acele gene care au legatura cu abilitatile noastre de a invata si de a retine informatii. In plus, acest gen de muzica are puterea de a incetini actiunea genelor care au legatura cu procesele neurodegenerative. Aceste lucruri au iesit la iveala in urma studiilor care au analizat modalitatea in care muzica influenteaza procesul prin care proteinele sunt siintetizate in genomul uman.
3. Somnul din timpul zilei imbunatateste memoria
De ce nu ne-a spus nimeni cand eram copii ce dor ne va fi de o sesiune de somn, chiar in mijlocul zilei?! Ei bine, cercetatorii au demonstrat ca acesta nu este doar extreme de revigorant, ci are puterea de a ne imbunatati memoria de pana la 5 ori. Insa, pentru ca memoria noastra sa functioneze cu adevarat bine, somnul din timpul zilei nu trebuie sa depaseasca durata unei ore.
4. Trebuie sa faci loc pentru amintiri noi!
Memoria noastra functioneaza asemeni unor sertare, in care se depoziteaza informatia. Atunci cand ne asiguram ca nu mai avem nevoie de un anumit lucru, acesta este pus la pastrare si tinut minte din ce in ce mai putine detalii. Astfel, reusim sa cream spatiu pentru informatie noua, revigorand in mod constant acest proces de inlocuire a lucrurilor retinute si pastrate in memorie. Una dintre ideile eronate despre acest proces afirma ca uitam anumite lucruri pentru ca nu ne antrenam suficient de bine memoria, insa acest fapt se datoreaza nevoii de a crea spatiu pentru informatie noua!
5. Informatia noua elimina informatia mai veche!
Cercetatorii au banuit de ceva vreme ca amintirile duc o anumita lupta’ intre ele, pentru resursele memoriei noastre. Aceste banuieli au fost confirmate cu ajutorul unei scanari speciale a creierului, iar autorii acestui studiu experimental ca aceasta concurenta a amintirilor pentru un loc in sertarele memoriei noastre este un lucru benefic. Acestia considera ca astfel oamenii au capacitatea de a pune accent pe informatia potrivita, atunci cand trebuie sa aleaga intre amintiri ce se aseamana intre ele.
Foto: Imaxtree
Descoperă cele mai interesante curiozitati despre lumea in care traim