Regalitatea ne fascineaza dintotdeauna. Bineinteles, stii ca si Romania are o Casa Regala proprie, dar iata 5 lucruri pe care sigur nu le stiai!
Casa Regala Romaneasca a fost intemeiata de Carol I, primul rege al Romaniei. Anul acesta, in 2017, se implinesc 70 de ani de cand Regele Mihai I, al 4-lea rege al Romaniei si ultimul, a fost fortat sa abdice.
Daca esti pasionata de istorie, atunci stii cateva lucruri despre perioada in care Romania a fost regat si sigur stii si cate ceva despre Casa Regala a Romaniei. Iata, insa, 5 lucruri pe care probabil nu le cunosti.
Casa Regala a Romaniei este descendenta in linie genealogica directa din Familia de Hohenzollern-Sigmaringen – o familie foarte cunoscuta si foarte importanta in Europa. De asemenea, Casa Regala a Romaniei este inrudita cu toate marile familii regale europene, inclusiv cu Casa Windsor, regalitatea din Marea Britanie!
Deviza Casei Regale a Romaniei a fost preluata chiar de la Familia Hohenzollern-Sigmaringen si este „Nihil sine Deo' – in traducere, din latina, aceasta inseamna „Nimic fara Dumnezeu'.
Coroana se transmite pe linie genealogica, la primul nascut de sex masculin. Cu toate acestea, Regele Carol I si sotia sa, Regina Elisabeta, nu au avut niciun urmas direct. Ferdinand era nepotul lui Carol, fiul cel mare al fratelui sau.
Regina Elisabeta, sotia Regelui Carol I, scria poezii sub pseudonimul Carmen Sylva (carmen – poezie, silva – padure). Ea mentinea o corespondenta cu artisti ai vremii, precum George Enescu, Vasile Alecsandri si… Mihai Eminescu. Se pare ca cel din urma i-a spus in mod direct reginei despre o poezie scrisa de aceasta ca nu ar trebui sa fie publicata. Elisabeta i-a reamintit ca vorbeste cu regina Romaniei, dar Mihai Eminescu i-a spus ca nu este, totusi, si regina poeziei.
In 2016, Regele Mihai, ultimul rege al Romaniei, a dat publicitatii un comunicat de presa in care a anuntat ca este grav bolnav si ca o insarcineaza pe fiica sa cea mare, Principesa Margareta, cu indeplinirea actiunilor sale publice.
Foto: romaniaregala.ro